FONTOS


 

Egy 5. és egy 6. helyezés a tegnapi magyar mérleg a madridi úszó Európa-bajnokságon
------------------------------------------------------------
forrás: Ballai Attila, Népszava 2004.05.12
------------------------------------------------------------


Hajós Alfréd, aki 1896-ban az Athéni-öböl dermesztően hideg, 14 fokos vizében nyerte a magyar sport első két olimpiai aranyérmét, utóbb bevallotta: második diadala elérésénél a halálfélelem volt az egyik legfőbb ösztönzője. De vajon mi hajtotta Barsi Claudiát, aki szerda délelőtt Madridtól 50 kilométerre az Európa-bajnokság 5 kilométeres nyíltvízi távjának megtételére vállalkozott egy 13 fokos mesterséges tározóban?

Részben az a thermo úszódressz, amelyet Kiss László szövetségi kapitány szerzett nagy hirtelen neki, mire Claudia hálálkodva azt találta mondani, ilyen értékes ruhát még soha az édesapjától sem kapott születésnapjára. Németh Zsolt edző pedig hozzátette: egyébként nem szabadna efféle szerelésben úszni, de a rendezők megfagyasztották a résztvevőket, ezért cserébe kénytelenek elnézni, hogy mindenki ott szegi meg a szabályokat, ahol tudja. Különféle trükkök segítségével végül 14-en evickéltek célba, köztük Barsi a 8. helyen.

Az ő viszontagságaihoz képest röpke 200 métert tempózni 27 fokosra fűtött vízű medencében már-már luxus, de két szerdai finalistánk, a 200 férfi vegyesen egymás mellől, az 1-es és a 2-es pályáról rajtoló Kerékjártó Tamás és Batházi István mindennek tekintette a versenyt, csak szórakozásnak nem.
B Egymás mellől kezdtek, egymás mellett is végeztek, hiszen Kerékjártó az 5., Batházi a 6. helyen zárt. Igaz, ellentétes irányból közelítettek, mert előbbi elsőként rajtolt, aztán 50 méternél 2., féltávnál 4. volt, míg utóbbinak a 8. helyről kellett feljebb kapaszkodnia. Egészen a pontszerző pozícióig, amit attól még illik megbecsülni, hogy az első két napon érem is termett.

Újabban Kovács Ágnest is a vegyes úszók közé soroljuk, hiszen miközben klasszikus műfajában, mellen egyre kevésbé megy neki, addig új "hobbiját" mindenkinek egyre komolyabban kell vennie. Szerdán például a második idővel kvalifikálta magát a csütörtöki döntőbe (Jakabos Zsuzsanna is simán bejött ötödikként), azt pedig vegyesről lévén szó, említeni is felesleges, hogy első és toronymagas esélyes az ukrán Klocskova. Mivel 200 mellen Bodor Richárd a 3., 200 pillangón pedig Cseh László szédületes hajrával a 4. idővel úszta be magát a fináléba, csütörtökön három éremesély kínálkozik. A nagy számok törvénye alapján az ilyen sanszoknak körülbelül a fele jön be - de hogy ma nem másfél medált nyerünk, az egészen bizonyos.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004