FONTOS


 

Bodornak a második, nekünk a 150.
------------------------------------------------------------
forrás: Ballai Attila, Népszava 2004.05.13
------------------------------------------------------------


Erősen reménykedtünk benne, hogy a madridi Európa-bajnokság tegnapi versenynapján megszületik a magyar úszósport 150. Eb-érme, hiszen négy döntősünk közül kettőt is előre odaképzeltünk a dobogóra. Kovács Ágnes esetében aztán sajnos kénytelenek voltunk megmaradni a fantázia birodalmában, Bodor Richárd azonban a 200 méteres mellúszásban nagyon is valóságos bronzérmet nyert, ami a 150-es sorszám mellett egyúttal a kettest is viseli, mert kedden 100 mellen a pécsi fiatalember már saját kollekciójába is begyűjtötte az elsőt.

Az eddigi februári, március eleji időjárást tegnap végre felváltotta Madridban az áprilisi; május idusa lévén önmagában persze ez sem nagy öröm, de az előzményekhez képest mindenki értékeli. Szerdán az úszók többsége még gyorsabb volt a szárazföldön, mint a vízben, úgy igyekezett fedett és meleg helyre jutni, csütörtökre viszont nem csak az jelent meg az uszodában, akinek éppen dolga akadt. A rajtkőre szólított versenyzők, rendezők, rendőrök és "vízhatlan" fanatikusok mellett feltűntek a tribünön a szabadnapos sportolók, a drukkerek, az addig az eső ellen védő zászlók is visszakapták eredeti funkciójukat, beköszöntött a szokásos úszó Eb-hangulat.

Komfort érzetünket tovább növelte a négy magyar döntős, kettő mindjárt az első fináléban, 200 női vegyesen. Kovács Ágnes és Jakabos Zsuzsanna azért nem az aranyérmet vette célba, az szinte már az ukrán Jana Klocskova hitbizománya, hiszen 1999 óta egyetlen világversenyéről sem ment haza üres kézzel. Nem árulunk el vele nagy titkot, tegnap sem. Kiss László szövetségi kapitány előzetes esélylatolgatása szerint Kovács Ági a pillanatnyi formáktól függően a 2-4. hely valamelyikét csíphette el, és a tipp bejött ugyan, de csak annak az alsó határa. Olimpiai és világbajnok mellúszónk új számában sokáig esélyes volt a bronzra, 150-nél még harmadikként fordult, de gyorson rendszerint önmagával is kemény küzdelmet folytat, így az utolsó hosszon leszorult a dobogóról.

Jakabos Zsuzsanna sokkal derűsebben nyugtázta a maga hatodik helyét, mint Kovács Ági a negyediket. Egy 15 éves, első világversenyes sportolót meghazudtoló bölcsességgel mondta: "A legjobbamat kellett volna megúsznom, nem sikerült. De a helyezésemmel elégedett vagyok." Ági eközben csalódott képpel és határozott léptekkel az öltözőbe vonult, majd utóbb úgy értékelte saját produkcióját: mivel a végére igen elfáradt, mellen kellett volna jelentősebb előnyt szereznie, hogy kitartson a hajráig. Kedélyét ráadásul az a tudat sem emelte, hogy a tavalyi világbajnoki idejével simán megszerezte volna az ezüstöt.

Cseh László bezzeg már madridi Euróba-bajnokként készülődött a 200 pillangóhoz, és bizakodásunkat az is táplálta, hogy épp úgy a hatos pályát kapta, mint kedden 100 háton. Csak hogy a számmisztika most egyáltalán nem érvényesült - a hatosról ötödik lett.

A 150. magyar Eb-érem megünneplésére így csütörtökön egyetlen esély maradt, de azt Bodor Richárd kihasználta. A 100 mell két nappal azelőtti bronzérmese 200-on óvatosan kezdett, féltávnál még negyedikként fordult, aztán 150-nél feljött harmadiknak, és olyan hajrát vágott ki, hogy az a dobogó mellett egészen 2:13.27-es egyéni csúcsig repítette. "Bejött a taktikánk. A középdöntőben túl erősen kezdtem, ez 150-nél vissza is ütött, ezért most az utolsó 50-re tartalékoltam" - jelentette ki, aztán sejtelmesebben folytatta: "Rózsa Norberttel (mellúszó olimpiai bajnokunk 1996-ból - A szerk.) rendszeres telefonkapcsolatban állok, sokat segítettek a tanácsai, de hogy pontosan mit javasolt, azt nem árulom el. Illetve annyit igen, hogy szedjem össze magam." Hát, ha csak ennyi, akkor beszélgessenek sokat az olimpia alatt is. Bár Bodor óvatos duhaj, athéni célkitűzésként a döntőbe jutást jelölte meg.

Tegnap Madridban ugyanezzel a tervvel három magyar vágott neki a délelőttnek, és csak látszólagos ellentmondás, hogy öt indulónk állt rajthoz. Bodor ugyanis csupán melegített egyet az esti 200-ra - tökéletesen bejött neki -, Risztov Éva pedig üresnek találta hét közepi programját, ezért fürdött egyet 100 pillangón. Ami azt illeti, unalmában szerdán este a 800 gyorsot akár meg is nyerhette volna, de ezt a számot kihagyta. Előzetesen persze nem sejthette, hogy fő riválisai, köztük elsősorban a németek távol maradnak az Eb-től, így tulajdonképpen a komplett mezőny ajándékozott egy aranyat a házigazda spanyoloknak. Szepesi Nikolett (100 hát), Boulsevicz Beatrix (100 pillangó) és Kerékjártó Tamás (200 gyors) nem második szándékból indult el délelőtt, túl is élték mindhárman az időfutamot, sőt, ketten a mai fináléba is bejutottak. Boulsevicznek ehhez remek országos csúcsra (59.70), Szepesinek pedig némi szerencsére volt szüksége, ő ugyanis kilencedikként éppen lemaradt volna a döntőről, de egy visszalépésnek köszönhetően, becsúszott nyolcadiknak.

A hosszútávúszó Barsi Claudia a szerdai 5 km után csütörtökön 10 km-en is túlélte a fagyoskodást és a 15 fokos vízből tizedikként kászálódott ki, Barta Nórának ehhez képest sokkal kellemesebb feladat jutott, hiszen a három méteres műugrás döntőjében szerepelt - első kiadásunk zárása után.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004