FONTOS


 

Egy 4. és egy 6. hely a pénteki magyar mérleg a madridi úszó Eb-n
Szepesi: visszalépésből előre lépés

------------------------------------------------------------
forrás: Ballai Attila, Népszava 2004.05.14
------------------------------------------------------------


Nagyjából izgalommentesnek ígérkezett számunkra a tegnap a madridi úszó Európa-bajnokságon, ez azonban nem feltétlenül örömteli hír, hiszen ebben a sportágban a teljes nyugalomnak inkább negatív, mintsem pozitív az üzenete; abban ugyanis soha nem lehet biztos az úszó, hogy nyer, legfeljebb abban, hogy nem nyer. Az előzetes várakozásokhoz képest aztán kifejezetten bravúrnak számít, hogy Szepesi Nikolett negyedik lett 100 háton, majd Boulsevicz Beatrix 100 pillangón a 6. helyet szerezte meg.

Szepesi a középdöntőt 9.-ként zárta, egy visszalépésnek köszönhette egyáltalán a finálét. Ehhez képest viszont óriási előrelépés a 4. helyezése, amelyet ő ifjonti telhetetlenséggel fogadott: "Kaptam egy váratlan esélyt, természetesen örülök neki, hogy éltem vele, még akkor is, ha nem úsztam meg az egyéni legjobbamat. Szerencsére jól rajtolok, de ha benyúlásom is jobb lett volna, talán még előrébb végzek." A tények kedvéért két kiegészítés: 1. Nem valószínű; 2. A negyedik hely is dicséretesen elöl van.

Boulsevicz Beatrix (amúgy sem hétköznapi vezetéknevét a szervezők tovább bonyolítják, belecsempészve egy a-t az s és az e közé) 100 pillangón ennél kettővel hátrébb horgonyzott le, ám úgy lett hatodik, hogy csütörtökön megjavított 59.70-es országos csúcsát pénteken beállította. "Legalább egy századdal lett volna jobb!" - sóhajtott halvány grimasszal Szepesiével azonos alapállásból. Mivel messze ő a mezőny legfiatalabb tagja - az utána következő lengyel Jedrzejczak 4, a dán Jacobsen egyenesen 14 évvel korosabb nála -, mindenféle értelemben igaz, hogy az idő neki dolgozik.

A középdöntők Kovács Ágnes miatt tartogattak izgalmakat, hiszen klasszikus számában, 200 mellen rajtolt. A táv olimpiai és kétszeres világbajnoka ezúttal nem veheti célba az Eb-aranyat, előzetesen kiegyeztünk volna vele, hogy problémamentesen jusson be a döntőbe, és ott csípjen el egy számára is tisztesnek minősülő helyezést. A terv első fele már megvan. A délelőtti 2:32.89, mint időeredmény igazán feledhető, de a legjobb 16-ba lépéshez megtette, onnan pedig a futam második helyezése már automatikus kvalifikációt ért. Ági nagyot harcolt az utolsó 50-en, és 2:30.55-je összesítésben az 5. döntős idő. Viszonyításképpen annyit, hogy a listavezető Jukic épp 2 másodperccel ment jobbat, de Kovács láthatóan így is teljes megnyugvással fogadta a történteket.

- Most mosolyog először az Európa bajnokságon?

- Nem, mosolyogtam én végig, csak a 200 vegyes döntője után nem, mert csalódott voltam, hogy éppen lemaradtam az éremről. Igy utólag belegondolva, azután, hogy átálltam, vizsgáztam, nem is rossz az eredmény, csak nem sikerült elérni amit magam elé tűztem, és ez bántott.

- 200 mellen sikerülni fog? Egyáltalán mi a cél?

- Hú, már mondani sem merek semmit. Majd meglátjuk.

Ez legalább holtbiztos tipp. Gáspár Zsoltté nem volt az, mert amikor partot ért, a 100 pillangó első elődöntője után, 54.01-ét így kommentálta: "Sajnos kevés lesz. A 10-11. helyre elég." Tévedett, éppen 8. lett, azaz ha egy 7 századmásodpercnyi résen át is, de befért a ma esti fináléba.

Nem úgy, mint a férfi toronyugrás tegnap éjszakai végkifejlete mostani tudósításunkba. Lapzártakor csupán annyit rögzíthettünk, hogy Hajnal András tizedikként kvalifikálta magát a döntő 12-es mezőnyébe.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004