FONTOS


 

Hat érmet nyertek a magyarok az úszó-Eb-n
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.05.17
------------------------------------------------------------


Bő egy héten át vendégeskedtek a medencesportok európai kiválóságai Madridban, s a 27. Európa-bajnokság úgy vonulhat be a sportág históriás könyvébe, hogy a spanyolok mindent egybevetve jó gazdának bizonyultak, még ha akadtak is hiányosságok, zökkenők a szervezésben. A magyarok két arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárták az Eb-t.


Bodor három bronzzal zárta a madridi túrát
Arról persze igazán nem tehetnek modern Hispánia fővárosának derék képviselői, hogy az amúgy (szinte) mindig meleg májusban ezúttal az égiek nagyon nem kívánt áldást zúdítottak alá, valóságos ítéletidővel rontva el a nyitott uszodában zajló Eb első felét. Volt olyan nap, amikor reggeltől estig mintha dézsából öntötték volna, annyi esett, s ezt bizony tető híján alaposan megszenvedték a résztvevők. Némi éllel hozzáfűzhető: végtére is mindenkit egyformán sújtott a meteorológiai orvtámadás, csakhogy ez nem egészen van így.

Az "esőmenők" - köztük példának okáért Bodor Richárd, a magyar csapat meglepetésembere - éppen hogy a cudar időben úsztak a vártnál is jobban, a pécsiek kitűnősége például két bronzérmet is begyűjtött egyéniben, természetesen döntő mértékben a kiváló felkészülésének, nem pedig "viharállóságának" köszönhetően.
   
Akit szintén nem különösebben zavart az, hogy mi van a medencén kívül: Cseh László, az egész Európa-bajnokság egyik, Kiss László szövetségi kapitány válogatottjának pedig egyértelműen a legjobbja. Az, hogy 400 vegyesen nyert, majdhogynem természetesnek hatott, különösen azok után, hogy a tavalyi világbajnokságon az amerikai világszám, a sportág jelenlegi első számú idoljaként jegyzett Michael Phelps mögött Európa-csúccsal lett ezüstérmes. Most, Madridban tulajdonképpen csak igazolta a papírformát, valóra váltva a biztos esélyt, az azonban már mestermunkának minősül, s egyre kiérleltebb klasszisát mutatja, ahogyan a 100 háton is Európa-bajnok lett.
   
S még mindig Csehnél és a férfiaknál maradva, a Bp. Spartacus 18 éves csillaga a zárónapon, percekkel a vegyesdöntő megnyerése után is képes volt az uszodai varázslatra: a vegyesváltó első embereként vert rá háton újfent a teljes európai élvonalra. Mindazonáltal a staféta bravúrbronzához a társak is kellettek, a mellen ismét pazarul száguldó Bodor mellett a négyes évek óta biztos pontjának számító ferencvárosi pillangós, Gáspár Zsolt és a "szparis" sprinter, Zubor Attila, aki egyéni számaiban nem villogott, csapatemberként azonban fantasztikus és ellenállhatatlan hajrával biztosította be a kollektívaként is hatékony négyes harmadik helyét.
   
A hatodik magyar érem szerzőjénél következhet a kitérő a női csapatra, annak is eddigi megingathatatlan oszlopára, Risztov Évára. A nemzetközileg is kiváló úszónak ez az Eb nem sikerült, azzal együtt sem, hogy 400 vegyesen a hovatovább mumus ukrán világsztár, az olimpiai bajnok, világcsúcstartó, s majdhogynem verhetetlen Jana Klocskova mögött a "jól bevált" ezüstérmet megszerezte. Mert más babér nem termett a számára, egyfelől azért, mert a "kímélő program" alapján csak egy fürdőzés jutott neki a teljesen érdektelen 100-as pillangón, a 200-as távon viszont most nemcsak barcelonai legyőzője, a Klocskovához hasonlóan már minden lényeges címet a magáénak tudó lengyel Jedrzejczak előzte meg, hanem további két riválisa is. Risztov érem nélkül maradt, negyedik lett az egyik fő olimpiai számában, ennél fogva aztán Athén előtt bőven lesz dolga a szakvezetésnek, hogy a "régi" Évát alkossa újra a nyári ötkarikás magyar remények életben tarthatósága végett is.
   
Apropó olimpia: Kiss László úgy gondolja, hogy a fiatalok - az egyformán 87-es születésű ifjúsági Eb-érmes Szepesi Nikolett és Boulsevicz Beatrix (mindkettő országos csúcsot is úszott), továbbá a még zsengébb korú talentum, Jakabos Zsuzsanna döntős, olykor dobogó közeli helyezésekkel igazolt sikeres madridi szereplésével megindult egy új, ígéretes csapat megszületése. Olyané, amely már Athénban bizonyíthat, s még inkább a 2005-ös ifjúsági Eb-t 2006-ban szintén Budapesten követő felnőtt Európa-bajnokságon. A spanyol után immár a magyar fővárosban annak jegyében és igazolásaként is, hogy az utóbbi években sokáig csak Kovács Ágnes "eltartotta", majd már Risztov és Cseh fémjelezte magyar úszást nem pusztán az említett, s Kovácsot is ideértve Athénban igenis nagy eredményekre képes trió jelenti ma már, hanem abba ugyancsak beletartozik a cseppet sem könnyű anyagi körülmények dacára is tehetségeket még kinevelni képes szakosztályokból, a budapesti műhelyek mellett a vidéki úszóközpontokból is kikerülő ifjabb generáció. A még csak 18 éves Risztovnál és Csehnél is ifjabbaké.

Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004