FONTOS


 

Hol az az ötödik hely?

Szóval az alsóház ... Ezt is kevesen gondolták volna a római vizit előtt. Fehérben az amik, kékben a magyarok. A tét: az ötödik, vagy a hatodik hely. Olyan is a hangulat. No persze nem a tengerentúliaknál, ők azt kapták, amit vártak ...
Jól indul a meccs, Tóth Frank kapja centerben a lasztit, és máris jöhet a középkezdés. Sőt, a második gól is a miénk, Fodor, aki ezen a találkozón tért vissza az eltiltás után, szép mozdulattal lövi ki a felsőt.
Persze azért az amerikaiak is a vízben vannak, ezt Laster bizonyítja, előnyből farag valamit a hátrányból.
A második felvonás is jól indul, Vincze, majd ismét Fodor villog, meg is van a negyedik magyar gól. Az amik nyolcasa, Toring belövi az első gólját - fog még termelni rendesen -, ám Tóth Frank visszaállítja a különbséget, úgy tűnik sima a meccs. De csak úgy tűnik. Még ebben a negyedben Krumins lő egy gólt, a következőben viszont zsinórban kettőt vágnak a tengerentúliak. Szép sorjában: Everist, Toring és ha Everist nem lövi az égbe a négyest, nagy baj lett volna. De ami késik, nem múlik. Tóth László végre becenterez egyet és Dala is megdobja a szokásos bombáját, ám megint jön Toring, no meg Laster, akik alig egy másodperccel a negyed vége előtt kiegyenlítenek. Sikerült a három gólos előnyt elszórakoznia a csapatnak. A kulcsszó ismét csak a kapkodás. Kapkodás elől, kapkodás hátul, kapkodás mindenütt.
Az utolsó felvonásban egy gól itt egy gól ott alapon folyt a játék, Tóth Frank szerzett vezetést, Everist egyenlített. Ismét Frank lőtt gólt, utána Toring dolgoztatta meg az eredményjelző kezelőjét.
Már-már azt gondoltam volna az ember, ez így fog menni egészen a lefújásig, ám Benedek góljára nem érkezett válasz. Nem érkezett, mert Tóth László kettőre növelte az előnyt.

- Na végre! - mondták többen is a lelátó magyar lakta részén, ám hamar csalódniuk kellett. Történt, hogy Everist ajtó-ablak helyzetben még tovább passzolt egészen Humbertig, aki - kapaszkodjanak meg - szép komótosan betempózott a magyar kapuba, természetesen labdával együtt. Megtehette, a közelében sem volt senki. Hogy akkor hol voltak a mieink? Sehol ...
Az ember kicsivel is beéri, így mindenki azon izgult legalább az egygólos előny megmaradjon, főleg, hogy a jövő évi Világ Kupára, a római vb első hat helyezettje utazhat. Azt már nem is említem, hogy a VK pedig az olimpiára jelenthet repülőjegyet ...
Szóval az egygólos győzelem reményében ment az utolsó két percnek a csapat.
Az eredmény: Kredell kiegyenlít, sőt, még a győzelemre is volt esélye az amerikai gárdának.
Maradt azért a döntetlen és a felismerés, ha nem igyekszünk, még a hatodik hely megszerzése is gondot okozhat.
Szombaton az utolsó mérkőzésén a magyar válogatott Hollandia ellen száll medencébe. Hollandia ellen, mint ahogy a hölgyek tették, csak a tét egy kissé más lesz ...




Horkai: "Csalódtam a fiúkban"

Dr. Horkai György, szövetségi kapitány: Azért szégyellem magam, mert azt hittem, hogy másfél év munkája után van egy jó csapatunk. Úgy tűnik, át kell értékelni a helyzetet és át kell gondolni azt is, hogyan tovább. Csalódtam a fiúkban, azt hittem, hogy van bennük annyi sportemberi becsület, hogy a véksőkig küzdenek, nem adják föl azért, mert nem döntőt játszhatnak. Csalódtam, mert azt hittem eddig, hogy egy csapattal dolgozom együtt, ám a mai mérkőzésem mást láttam ... Mindenesetre a hollandokat mindenképpen le kell győzni ahhoz, hogy az ötödik helyet megszerezzük.

Tóth Frank: Nem tudok mit mondani, nagyon sokat kapkodtunk az amerikaiak ellen is. Nagyon sajnálom, hogy elmaradt a győzelem.

Dala Tamás: Nem értem, hogy mi történt, jó lenne legalább a hollandokat legyőzni
Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda VB 1994
Végül a hollandok is meghajoltak!

Szóval az ötödik hely. Ilyen céllal sem szálltak még a medencébe a Horkai-fiúk. De nincs pardon, ha az ötödik, akkor az ötödik. Érezni is a magyar csapaton, több ez a meccs, mint egy helyosztó. Az oroszok elleni lidérces harmadik negyed és az Egyesült Államokkal szemben bemutatott harmato produkció után végre ismét lobog valami a szemekben. Kuna például szinte felfalná az ellent, pedig még vagy tíz perc van a meccsig. "Mindent bevetettem azért, hogy felrázzam a fiúkat a letargiából. Igen, mert ez az volt, komoly letargia. Az USA elleni meccs után eljátszottam az örök haragot, csak őrlődjenek. A szombat délelőtti megbeszélésen azért már lazább voltam velük. Hatnia kell! Az oroszok elleni borzalmas harmadik negyed miatt nem veszhet kárba másfél év munkája, azt nem engedhetjük meg!" - mondja a kapitány a bemelegítésnél.

Hat is a ráhatás, Benedek megy el a sszélen, mint a villám, és ballal nagy gólt vág a sarokba. Ekkor még válaszolnak a hollandok - egy emberelőnyt értékesítenek -, ám a másik újpesti, Vincze megúszásánál már mattolva vannak. És ha már megúszás a napi feladat, Fodor sem maradhat ki a sorból, ő a változatosság kedvéért jobbal bombáz a felsőbe alig pár máodperccel a negyed vége előtt.

A második szakasz ismét Benedek-gólt hoz, no meg egy holland találatot, Issard második gólját lövi. Ezt is emberelőnyből.

Jön a harmadik, a rizikós negyed. Az oroszok és a tengerentúliak ellen is négy gólt kapott a csapat a lidérces negyedben. Sajnos most is ... de legalább mi is lövünk négyet.

Monostori nyitja meg a gólgazdag felvonást, majd Issard - természetesen előnyből - talál Kuna kapujába. Végre a centerben is történik valami, Tóth László a találat szerzője, a következőé pedig ismét Issard. Azt már le sem kell írni, hogy miből szerezte a negyedik gólt a holland négyes ...Az állás, két gól ide. Nem sokáig, hiszen Uri és Nieuwenburg is termel. Egy percen belül. Döntetlen, háromgólos vezetésről.

Még szerencse, hogy Varga úgy gondolja, ideje neki is mutatnia valamit, és miután Benedek értékesíti a javunkra megítélt négyméterest, megnyugodhat egy kicsit a magyar kispad.

A negyedik negyed aztán maga a felüdülés, újabb Benedek-gól és Vincze is meglövi a második találatot.

A csapat tehát győz - végre ismét a régi játékra hasonlító produkcióval - megszerezve ezzel a világbajnokságon az ötödik helyet.

De mi lesz a fináléban? Teszik fel a kérdést Itália-szerte mindenütt, a kávézóktól kezdve a benzinkutakig.

Egy biztos, az olasz-spanyol döntőre már nem lehet jegyet kapni. Legalábbis az újságok szerint. Amelyek rendesen melegítenek a nagy eseményre, nincs olyan lap, amelyik ne szentelne figyelmet a rangos ütközetnek.

"A spanyolokat is megesszük" - hírdeti Francesco Porzio a Tutto Sport hasábjain. "Viszavágunk Barcelonáért" - kontráz Estiarte, a hispánok menője. Egy biztos, az olasz lapok mentalitását ismerve, nemzeti gyász lesz vasárnap, ha nem az imádott labdazsonglőrök nyernek a vb-döntőn.

"Végre összeszedtük magunkat"

Dr. Horkai György, szövetségi kapitány: Ez a mérkőzés szerencsére már alig hasonlított az előző kettőhöz, azt hiszem, a végére összeszedte magát a csapat. Mert nagyon mélyen volt, nem is tudtam, hogy verjek lelket beléjük. De nincs mese, meg kell emészteni ezt az ötödik helyet, tovább kell dolgozni, tovább kell fejlődni. Megmondom őszintén, nem szégyellem magam ezért az eredményért, az oroszok elleni találkozó harmadik negyedéig minden a legnagyobb rendben ment. Az a hét perc viszont majdnem szétzilálta a csapatot. Komolyan mondom, azóta sem tudom, mi történt abban a periódusban, mitől zuhant szét a játékunk. Sokáig kell még erről beszélnünk, meg kell vizsgálni az okait.

- Megfordult a fejében, hogy abbahagyja a kapitánykodást?

- Őszinte leszek, az orosz meccs éjjelén ez is felvetődött bennem egy pillanatra, de hamar elhessegettem a gondolatot. Mert az nem lehet, hogy kárba vesszen másfél év kemény munkája, nem lehet, hogy ez az ötödik hely visszavessen egy ilyen képességű csapatot.

- Elmegy szabadságra?

- Természetesen elutazom pár hétre külföldre, lehet, hogy nem látszik, de engem is megviseltek a történtek. Utána viszont folytatjuk a munkát, a felkészülést. Átgondolom a gyengébb szereplés okait, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő.




Talján tallózó

Az olasz lapok természetesen beszámolnak női vízilabda-válogatottunk szenzációs sikeréről, a Gazetta dello Sport például "Micsoda meglepetés!" címmel közöl írást a hollandok elleni döntőről. Az itáliai pólós hölgyek bronzérme viszi azonban a prímet, ódákat zengenek az újságok a talján leányok szerepléséről. Nem véletlenül, hiszen ez a bronz volt szombatig az első olasz érem ...

Az úszódöntőkkel kapcsolatban két ausztrál, a gyorsúszófenomén Perkins és a női 100 méteres mellúszás győztese, Riley előtt tisztelegnek a lapok, kiemelve, hogy az ausztrál úszósport példa értékű szereplést tudhat maga mögött.

"Ragyogó eddig ez a vb, de még nincs vége, az 1500-on is győzni fogok" - nyilatkozta Perkins a fantasztikus 400 méteres gyorson úszott világcsúcsa után.

Rózsa Norbert 200 mellen elért világbajnoki címe is felkeltette a lapok érdeklődését, mint a Corriere dello Sport írja: "Mellúszásban Rózsa és Güttler kibérelte a dobogót, 1000-on, majd 200-on is a két magyar remekelt. Látod ezt, olasz úszósport?"

Az utóbbi megjegyzés nem véletlen, hiszen az itáliai úszók a világbajnokságon igencsak harmatosan szerepelnek. De ez már legyen az ő gondjuk ...

Nemzeti Sport
Egerszegi Krisztina
VERSENY

EREDMÉNYEK

  Úszás
  Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
  Női és férfi vízilabda

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Róma VB