FONTOS


 

A vitorlázás nem csak a hobbija
Jó szélben meglepetést szerezhet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Balássy László - A Színes Sport, 2000.08.21
--------------------------------------------------------------------------------

Sydneyben három egység képviseli hazánkat vitorlázásban. Egyikük Eszes Tamás, aki a Laser osztályban veszi fel a küzdelmet a világ legjobbjaival. Az idén márciusban a mexikói Cancumban rendezett világbajnokságon harcolta ki az indulás jogát.

Családja igazi vitorlás família. Édesapja Eszes Béla, aki egyben az edzője is, nővére Eszes Bernadett, aki szintén a vitorlássport szerelmese. Nyolcévesen az Optimist osztályban kezdte el a versenyzést. Tizennégy éves koráig sorra nyerte meg a magyar bajnokságokat ebben a hajóosztályban, majd ezután egy év kitérő következett a 420-asokhoz, s amikor felvették az olimpia műsorára a Lasert, átült egy új hajóba.1993-ban rendezték meg Laserben az első magyar bajnokságot, s azóta csak az ő nyakába akasztották a bajnoki aranyérmeket . Húszévesen vett részt az atlantai olimpián.

- Hogyan emlékszik vissza az első olimpiájára ?

- Fiatal versenyzőnek számítottam Atlantában. Szerettem volna minél jobban szerepelni. A tapasztalatlanságom számlájára írható, hogy két futamból is kizártak korai rajt miatt, ezért nem sikerült a harmincegyedik helynél előrébb végeznem.Ó

- A vitorlázás önnek nem csak szórakozás, később is ezzel szeretné összefűzni életét.

- Szerettem volna Liverpoolban a sportszervezői és vitorlásedzői főiskolát elvégezni. A nyelvvizsgáim már megvoltak, ám kevés volt a pénzem, így a Testnevelési Egyetemen kezdtem el a tanulmányaimat. Kenesén édesapámmal létrehoztunk egy vitorláskereskedést, s tervezzük egy javítóműhely beindítását isÓ

- Ha jól tudom, az édesapja mellett más is segíti az olimpiai felkészülését.

Eszes Béla, az edző-édesapa:

Tamás érdekes versenyzőtípus. Akár az utolsó futamban is tud újítani, minden versenyen győzni akar, a jó értelemben vett erőszakos sportoló. Abban bízom, hogy valahol a tizedik és huszadik hely között végez. Ha erős szél lesz, az nem szerencsés a számára, hiszen fizikálisan, alkatilag nincs még felkészülve erre. Ha négyes-ötös erősségűben hajóznának, akkor akár meglepetésre is képes lehet.
- A Laser osztályban évente több kis létszámú edzőtábort szerveznek a fiatalok számára. Egy ilyen táborba fizettek be a szüleim Angliában, még Atlanta előtt. A tábort vezető ír edző figyelt fel rám, s felajánlotta, hogy szívesen foglalkozna velem. Azóta többször vettem részt az általa vezetett edzőtáborozásokon. Az elmúlt héten is az ő irányításával készültem egy hetet a Garda-tónál.

- Lassan közeleg az olimpiai felkészülés vége. Milyen versenyeket tervez az elutazásig?

- A felkészülésemet az édesapámmal már korábban kidolgoztuk. Szerettem volna elindulni az olimpia előtt az ausztrál bajnokságon, de erre nem volt elég pénz. Augusztus huszadikán kezdődik a Balatoni Vitorláshét, ezen indulok Laserben, s utána átülök nagyhajóba, és részt veszek az ASSO osztály Európa-bajnokságán a Garda-tavon. Onnan már csak csomagolni jövök haza, s szeptember hetedikén indulok az olimpiára. A Laser osztályban indulók nem saját hajóban indulnak az olimpián. Minden versenyző szeptember tizenkettedikén már a helyszínen sorsolja azt a hajót, amellyel versenyezni fog az olimpián.

- Milyen helyezéssel lenne elégedett?

- Az első tizenötben szeretnék végezni.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  Eszes Tamás