FONTOS


 

A szerelem vitte a vízre
"Csodálatos érzés a víz felett lebegni"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Balássy László - A Színes Sport, 2000.09.03
--------------------------------------------------------------------------------

Az idei balatonfüredi világbajnokságon szerezte meg az indulás jogát az olimpiára a 470-es szakágban a Goszleth Marcell, Szörényi Ádám duó. A hajó második embere, Szörényi Ádám hétéves korában kezdett sportolni. Öttusázó-palántaként kezdte a KSI-ben. Az ott eltöltött évek remek fizikai alapot adtak a későbbi évekre,17 évesen mégis sportágat váltott és elkezdett vitorlázni.

- Miért döntött a vitorlázás mellett, hiszen az öttusa Magyarországon nagyon népszerű sportág?

- Nyáron elmentem egy vitorlástáborba, ahol megismerkedtem egy csinos lánnyal, aki vitorlázott. Így a szívem húzott a vizek mellé. A szerelem elmúlt, de a vitorlássport iránti szeretet az megmaradt. A Velence-tavi VSI-ben 420-as osztályban kormányosként kezdtem, majd optimisttel próbálkoztam. A 470-es osztályban Gyenes Ákos társa voltam. Megpróbálkoztam a laserrel is. Ezután fél éves szünet következett. A BKV-nál lehetőségünk nyílt Goszleth Marcellel egy hajóba ülni, innen számítható együttes sportpályafutásunk egy kis kitérővel, amit ezerkilencszázkilencvenhatban Litkey Botond mellett töltöttem el. Tőle nagyon sokat tanultam. Visszaülve Marcellhez már külföldi versenyeken is részt vettünk, igaz csekély eredménnyel. Eddigi legnagyobb sikerünk a nemzetközi balatoni vitorláshét megnyerése volt.
Kerekes Kázmér a 470-es osztály szövetség vezetője:

- Amióta elkezdte a vitorlázást Ádám, azóta figyelem a fejlődését. Jó atlétikus felépítésű, ambiciózus fiatalember. Társával jól kiegészítik egymást. Három év közös munkája alapján tisztes helytállást remélek.
Ezerkilencszázkilencvennyolc telén három hónapig Ausztráliában edzettünk. Napi három-négy órát töltöttünk a tengeren. A következő évben sikerült megvásárolnunk egy Ziegelmayer típusú 470-est. A magyar bajnokságon már ezzel a hajóval a harmadik helyen végeztünk. Az idei évben végre jöttek az eredmények. A BKV segített anyagilag a balatonfüredi vb-re való felkészülésben. Athénban edzőtáborozhattunk, ahol a görögökkel együtt készültünk, s Pomucz Tamás segítette a munkánkat. Tudtuk, hogy a hazai vizeken lebonyolított vb-n kell kivívnunk az olimpiai kvótát. A mi esélyünk a Czégai, Kutassy kettőssel szemben húsz százalék volt. Mégis bekerültünk az elitbe, az aranycsoportba, s ők csak az ezüst csoportban küzdhettek tovább. A vébé óta Franciaországban edzőtáboroztunk, és készülhettünk a Garda-tónál. Az elutazás előtti napokban már csak a felszereléseink beállításait finomítottuk. A balatoni vitorláshéten is csak edzés jelleggel indultunk.

-Nem zavarja, hogy kormányosként kezdte és jelenleg csak második ember a hajóban?

- Számomra nem jelent problémát a másodszerep. A taktikát együtt dolgozzuk ki Marcellel a futamok előtt. Az ő feladata a hirtelen döntések meghozatala, a vitorlás kormányzása. Számomra csodálatos érzés a víz felett lebegni, jól érzem magam a társ szerepében. Szeretnénk a harminckettes mezőny közepén végezni az olimpián.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  Szörényi Ádám