FONTOS


 

Csillaghajó kontra soling
Wossala György elnök hajóosztályt vált

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Balássy László - A Színes Sport, 2000.11.20
--------------------------------------------------------------------------------

Münchenben mutatkozott be az olimpia műsorán a soling vitorlás hajóosztály. Azóta minden olimpiai játékon avattak bajnokot ebben a kategóriában, de Athénban már nem találkozhatunk e versenyszám vitorlázóival. A Nemzetközi Vitorlásszövetség (ISAF) edinburghi kongresszusán a tanácstestület döntött arról, hogy a női háromszemélyes yngling váltja fel a férfiak háromtagú solingját a játékokon Athénban. Wossala György, a magyar szövetség ügyvezető elnöke képviselte a magyar színeket az egyhetes kongresszuson. A tanácskozáson történtekről vele beszélgettünk.


Athénban a nők indulhatnak a háromszemélyes yngling hajóosztályban

- Még májusban, Sydneyben a nemzetközi szövetség évközi tanácskozásán szóba került, hogy valamelyik férfi hajóosztály helyett egy új női kerül az olimpiai játékok programjába - mondta el az elnök. - Így a skóciai tanácskozás kezdetén már biztos volt, hogy a következő olimpiára ismét tizenegy hajóosztályt kell kiválasztani, továbbá a nőknek több teret kell adni a szerepléshez. Az utolsó pillanatig nagy lobbizások folytak a háttérben, pro- kontra az egyes hajóosztályok mellett. Az utolsó napra az alszövetségek elképzelései kitisztultak, és a tanács elé terjesztették javaslataikat. A sydney olimpia műsorából megmaradt a finn dingi, laser, a 49e és a 470-es osztály a férfiaknak, valamint a 470-es, az Europe a nők számára. A tornádó ugyan megmaradt, de új vitorlafelülettel léphet ki majd az olimpiára. A szörfösöknél sem történt változás Sydneyhez képest, maradt a mistral. Egy kérdés maradt nyitva az utolsó napra: a férfiaknál melyik hajóosztály esik ki a műsorból, a kétszemélyes csillaghajó, vagy a háromszemélyes soling?

- Végül a csillaghajó maradt.

- Megpróbáltam mindent, hogy a számomra oly kedves soling maradhasson, de a tanácstestület végül titkos szavazáson 20:17 arányban a csillaghajóra szavazott. Így felszabadult egy háromszemélyes hajóosztály a nők számára. A soling "kis testvére", az yngling került a műsorba. Ez az osztály Magyarországon még ismeretlen, de remélem, a következő évben két-három hajóval elkezdi a versenyzést hazánkban a női mezőny. Emellett a hét folyamán további közel kétszáz kérdést vitattunk meg, olyanokat, mint a sportág reklámkodexének kidolgozása, versenyszabályok módosítása, versenykiírások. A következő olimpiai részvétel szabályaít a 2001-es májusi portofinói tanácskozás határozza majd meg.

- Még a magyar bajnokság soling hajóosztályának megnyerésekor nyilatkozta lapunknak, hogy mindenképpen szeretne indulni az athéni olimpián solingban. Most, hogy az ön számára negatív döntés született, hogyan képzeli a további versenyzői pályafutását?

- Azért, mert a soling nem lehett ott Athénban az olimpián, a világ nem áll meg. Természetesen tovább versenyzek, csak átülök a kétszemélyes csillaghajóba. A következő évben közel ötszáz órát szeretnék vitorlázni ebben az osztályban, és az év végére a hazai ranglistát én szeretném vezetni. De a solinghoz sem leszek hűtlen. Indulok a jövő évi ausztriai Európa-bajnokságon, s ha időm engedi, kiutazom az argentínai vb-re is. Továbbá a magyar szövetség Balatonalmádiban áprilisban négymillió-kétszázezer forintos összdíjazású nemzetközi versenyt is rendez, amelyre a solingvilág elitjét várjuk hazánkba.

Születésnapi ajándék

Jan H. Linge norvég mérnök 1967-ben tervezte az új női olimpiai hajóosztályban szereplő vitorláshajót, a ynglinget. Maga az elnevezés a tervezőtől származik. Oyvin nevű fia 14. születésnapjára készült el az első hajó. A fiú beceneve volt a Yngling. A következő évben elkészült az első hét hajó, melyet gyorsan követte a többi. A norvég hajóépítő műhelyekben 1969-ben már 55 hajó készült el. Az első vb-t 1971-ben rendezték, s az ISAF elődje (IYRU) 1976-ban felvette a nemzetközi osztályba a ynglinget. Jelenleg tíz országban versenyeznek ezekkel a hajókkal, s az olimpiai műsorba vétele várhatóan több országban felkelti az érdeklődést a 6.32 m hosszú, 596 kg súlyú, 13.9 m vitorlafelületű hajó iránt.

Magyar sportdiplomáciai sikerek
A soling helyett a yngling szerepel az olimpián

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2000.11.15
--------------------------------------------------------------------------------

A Nemzetközi Vitorlásszövetség (ISAF) edinburgh-i kongresszusán úgy döntött, hogy a Soling helyett a Yngling kétszemélyes női hajóosztály szerepel majd a 2004-es athéni olimpia műsorán.

Magyar szempontból azért kedvezőtlen ez az újítás, mert a Soling elterjedt kategóriának számít, és a Wossala György vezette egység nemzetközi szinten is versenyképes, ezzel szemben a Yngling szinte ismeretlen a hazai vizeken. Az athéni ötkarikás játékokon a következő 11 hajóosztályban osztanak érmeket: szörf (férfi, női), 470-es (férfi, női), Finn dingi, Laser, 49-es, Tornado, Europe, Csillaghajó és Yngling. A kongresszuson újraválasztották az egyes bizottságokat és a tanácsot is. Utóbbi 30 tagú testületnek tagja maradt Wossala György, aki emellett a keelboat bizottságba is bekerült. Németh Miklóst beválasztották a versenyrendező albizottságba.

Az ISAF ezüst emlékéremmel tüntette ki Nagy Leventét a nemzetközi szövetségben végzett tevékenységéért.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK