FONTOS


 

A fiatal páros több időt szeretne a vízen tölteni
Új páros, olimpiai reményekkel

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (balássy), A Színes Sport, 2001.02.16
--------------------------------------------------------------------------------

Weöres Márta a női vitorlázók százas világranglistáján a 470-es hajóosztályában az előkelő 33. helyen áll. Ezt az eredményt előző társával, Szilvási Lillával érte el. A versenyidény végén új versenyzőt keresett a hajóba, s meg is találta Payr Anna személyében.


- Miért választott új társat?
- Lillával nem sikerült kijutnunk az olimpiára, és ő úgy döntött, nem kezdi el az új olimpiai ciklust, hanem befejezi a tanulmányait az egyetemen. Kényszerhelyzetbe kerültem, új társat kellett keresnem, és egy fiatal, húszéves versenyzőben, Payr Annában meg is találtam. Januárban Splitben volt az első külföldi edzőtáborunk. Edzéseinket a horvát szövetségi kapitány, Marko Misura irányította. Splitben mindennap nyolc-tizennégy fok között mozgott a hőmérséklet. Az ott töltött két hét alatt csak kétszer maradt el a vizes edzésünk vihar vagy szélcsend miatt. Naponta kétszer edzettünk, délelőtt kondicionáló munkát végeztünk, délután három-négy órát vitorláztunk a tengeren.


A Payr Anna (balról) és Weöres Márta női 470-es egység megcélozza az athéni olimpiát

- Mikorra alakul ki teljes összhang önök között a hajóban?
- Fél év kell ahhoz, hogy egymás gondolatát is kitaláljuk és összehangolt legyen a mozgásunk. Anna jól alkalmazkodik hozzám. Én a hajót kormányozom, emellett közös feladatunk a taktikai elemek megoldása, az ellenfelek, a szél és az áramlás figyelése.
- Milyen célokat tűztek ki maguk elé az új idényre ?
- Az előző olimpiai ciklusban kicsit későn, csak az utolsó két évben tudtunk dolgozni az olimpiai célért. Most minél több időt szeretnénk eltölteni a vízen. A fő cél az athéni olimpián való részvétel kivívása. Az első kvalifikációs versenyeken szeretnénk megszerezni az olimpiai részvétel jogát, és utána nyugodtan készülhetnénk az olimpiára. Ehhez sok versenyen kell elindulnunk. Február huszadika és huszonnegyedike között elindulunk az Eurolymp Week versenyen Athénban, amelyen a balatoni vébé győztes Bekatoru, Culfa kettős is részt vesz. Ezután két Európa-kupa-futam következik. A június a balatoni felkészülés jegyében telik el. Júliusban Írországban lesz a kontinensviadal, remélem, lesz rá anyagi háttér, hogy kiutazhassunk. A Balatonon augusztusban versenyzünk, szeptemberben pedig a szlovéniai Koperben elindulunk a világbajnokságon. Az év végi feladatok között az októberi a balatoni évadzáró verseny, és novemberben a horvát nemzetközi bajnoksággal zárjuk az idényt. Emellett izgatottan várjuk a nemzetközi szövetség májusi ülését, ekkor döntenek az olimpiai kvalifikációs rendszerről.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK