FONTOS


 

Örökifjú vitorlázók
Ikrek tava

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (tamás), A Színes Sport, 2001.09.20
--------------------------------------------------------------------------------

Detre Szabolcsot és Detre Zsoltot akkor ismerte meg az ország, amikor 1980-ban a moszkvai olimpián bronzérmet szereztek. A repülő hollandi hajóosztályban lettek harmadikok, Magyarország azelőtt és azután sem szerzett olimpiai érmet vitorlázásban. Több mint húsz év telt el azóta, de Detréék nem veszítették el a lendületüket. A megszólalásig hasonlító, ötven felett járó ikerpár az Asso hajóosztályban versenyez, nagy sikerrel. Két évvel ezelőtt harmadikok lettek az Eb-n, idén másodikok, ráadásul megnyerték az Európa-kupa sorozatot.

- Az Asso az öreg rókák hajóosztálya - mondja Szabolcs, aki a hajó kormányosa. - Kell hozzá a leülepedett rutin, hiszen nehezen navigálható, ám egyben nagyon gyors is.

Az olaszországi Garda-tavon megrendezett Eb-n nyolc magyar egység vett részt, amiből arra következtettek az osztály vezérei, hogy itthon népszerű az Asso. Erre fel Magyarország megkapta a jövő évi kontinensbajnokság rendezési jogát. Detréék tehát itthon bizonyíthatnak.

A fivérek életét nem csak a vitorlázás tölti ki. Komoly vállalkozást működtetnek, középületek, villák általános gépészeti szerkezetét tervezik. A nemrégiben megnyílt Moulin Rouge klímatechnikáját is ők tervezték. Szabolcs a szörfben is érdekelt, mert lánya, Diána válogatott versenyző. Ezenkívül egy könyv megírásába fogtak bele, amely világhírű vitorlásokat mutat be.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK