FONTOS


 

A következő lépés megtétele a szövetségre vár
Fa Nándort jogtalanul zárták ki

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: A Színes Sport, 2001.10.12
--------------------------------------------------------------------------------

Akkor ismerte meg az ország Fa Nándort, amikor Gál Józseffel együtt a Szent Jupát fedélzetén körbevitorlázta a Földet. Fa azóta se szakadt el sportágától, ám a sportági vezetés mégis úgy döntött, hogy nincs szükség rá.

A történet tavaly decemberre nyúlik vissza, amikor a sportág szerelmesei úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy baráti kört. A céljuk az volt, hogy a vitorlázás gyenge eredményei és az értékes telepek bizonytalan helyzete ellen tegyenek valamit. A baráti kör tagjai közül négyen be is kerültek az újonnan megválasztott elnökségbe, lelkesen belevágtak a munkába. Köztük volt Fa Nándor is.

Az új sporttörvény értelmében idén tavasszal újra közgyűlést kellett tartania a vitorlás szövetségnek, amely során a kötelező feladatokon túl, alapszabályt módosított a szövetség. "Azok nem lehetnek tagjai az elnökségnek, akik a vitorlázásból élnek" - így hangzott az ötlet. Ezt a megjelentek 51 százaléka elfogadta. Csakhogy az alapszabály-módosításhoz kétharmados döntés szükség. Hiába jelezték többen, hogy hiba csúszott a gépezetbe, a válasz az volt, hogy az egész gyűlés határozatait később elfogadta a megjelentek kétharmada. A következő, áprilisi közgyűlésen is szóba került az ügy, de az illetékesek azt mondták, lejárt a fellebbezés határideje. Majd javasolták: a bírósághoz lehet fordulni.


Talán mégis szükség van Fa Nándorra...

A sportág megújulásáért harcoló baráti kör ezt tette, és a napokban megérkezett a Legfőbb Ügyészség végzése. Ebben az áll, hogy a vitorlás szövetség törvénysértően járt el, a közgyűlést meg kell ismételnie.

Fa Nándoron kívül az a Lepp Gyula is kikerült az elnökségből, aki mecénásként milliókat költött a sportágra. Mindkét vitorlázó a kizárását követően is szolgálta a sportágat, tehát megkérdőjelezhető, hogy a vitorlázásból élnek-e. Minden bizonnyal lesz folytatása az ügynek, a következő lépést a szövetségnek kell megtennie.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK