FONTOS


 

Világjáró bátyja edzeni tanította olimpikon húgocskáját
Családban marad

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (tamás), A Színes Sport, 2001.11.18
--------------------------------------------------------------------------------

Lehetne arról vitatkozni, hogy extrém sport-e a vitorlázás. De nem érdemes. Viszont tagadhatatlanul különös emberek a vitorlázók. Rögtön bizonyítjuk is a Weöres testvérek, Szabolcs és Márti példájával. Egyikük világkerülő, másikuk pedig olimpiára készül.

Első pillantásra senki sem mondaná meg Mártiról, hogy dühöngő széllel küzd hullámos tengereken. Sőt, idén hajóosztálya abszolút magyar bajnoka, ranglistavezetője lett, megelőzve férfi vetélytársait.

Persze könnyű volt neki a kezdet. Amikor kislány volt, mindkét bátyja vitorlázott. Vagy nézhette, vagy velük csinálhatta. Immár tizennyolc éve, hogy először hajóba ült. Közben a telet sem unta, a magyar síválogatottban száguldozott a havas lejtőkön, míg baleset miatt tizenöt évesen abba nem hagyta. Akkor a vívásra váltott. Három év után ezzel is fel kellett hagynia térdsérülése miatt. Maradt a vitorlázás, s bár voltak sikerei, mostani karriertörténete 1998-ban kezdődött.


Edzéstervüket az óceánok írták

És itt kapcsolódik a történetbe Szabolcs, aki elismeri, azért kezdett a hajózás mellett triatlonozni, mert ez a sport testileg és lekileg felkészítette a Föld körüli vitorlázásra. Így lett tagja az 1996-97-es Hong Kong Challenge-en részt vett magyar csapatnak, melyet Kopár István vezetett. Azt mondja Szabolcs, a tengeren az a legrosszabb, hogy nem magadnak írod az edzéstervet. Ha például inkább aludnál, de viharba keveredsz, a nyílt óceánon nincs megállás. Viszont mindig tartasz valahová és ezért érdemes belevágni. Márti hozzáfűzi, mamájuk állandóan dugdossa Szabolcs elől a különböző veszélyesnél veszélyesebb versenykiírásokat. Bátyja ugyanis azt várja, hogy újra nekivághasson az óceánnak.

Szabolcs azt állítja, húgocskája azóta ilyen jó, amióta megtanította edzeni. Lehet benne valami, mert három éve még a 70. helyen toporgott a 470-es hajóosztály világranglistáján. Tavaly 37. volt, idén viszont már tizenhetedikként virít a neve a legjobbak között. És mivel a 2004-es athéni olimpián lányoknak tizenkilenc hely kiadó ebben a hajóosztályban, Márti terve a részvételre egyáltalán nem tűnik utópiának.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK