FONTOS


 

A kormányzat kiemelt feladatának tartja a vitorlásturizmus fejlesztését
Elkezdődött a vitorlásidény

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: INDEX, 2001.05.21
--------------------------------------------------------------------------------

Szombaton Balatonfüreden került sor a vitorlázók hagyományos balatoni idénynyitó ünnepségére. A reggeli horgászverseny után a sportolók a városi fúvószenekar hangjaira vonultak fel a Tagore-sétányon a Rózsakertbe, ahol Hónig Péter, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Pálfy Sándor, Balatonfüred polgármestere mondott köszöntőt.


Nemere II
A Balaton egyik legendás hajója
A nemzeti lobogót és a szövetség zászlaját a Balaton két legendás hajóján, a Sirokkón, és a Nemere II-n vonták fel. A vitorlabontást és a tó megkoszorúzását követően jó szélben, 140 vitorlás rajtolt el az évadnyitó nagyhajós és ifjúsági versenyen.

Magyarország turisztikai bevételeinek mintegy 30 százaléka a balatoni idegenforgalomból származik, ezért a kormányzat kiemelt feladatának tartja a vitorlásturizmus fejlesztését, amely a leghatékonyabb eszköze lehet a szezon meghosszabbításának. Erről Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszélt szombaton Balatonfüreden, a hagyományos vitorlabontó ünnepségen. Budai Zoltán rámutatott: a vitorlázók fontos szerepet játszanak a turizmus bevételeinek alakulásában, mert igényesek, sokat költenek és hosszabb ideig maradnak szálláshelyeiken.

Hagyomány 1932 óta
Az első balatoni vitorlásversenyt 1932-ben tartották, az első vitorlabontó rendezvényre pedig 1935-ben került sor, és mindössze három alkalommal - 1945-ben, 1946-ban, 1947-ben - maradt el a háború, illetve az újjáépítés miatt.
Pálfy Sándor, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város a következő években több szálloda- és kikötőprogram megvalósítását tervezi, melyek révén a településen és környékén található vitorlás-férőhelyek száma 750-ről 2000-re növelhető. A polgármester szerint a milliárdos beruházásoknak köszönhetően elérhető, hogy Füred az év hat hónapjában folyamatosan három-négyezer turistát is vendégül láthat.

Az ünnepség végén a résztvevők a vízi balesetekben elhunytak emlékére koszorút dobtak a Balatonba, majd elindult az idei első vitorlásverseny (Matáv Nagydíj évadnyitó nagyhajós verseny) mezőnye, ami az Asso99-es jachtok fölényét hozta. Huszonkét kategóriában 156 vitorlás, köztük hat Asso indult, és ezek a hajók végeztek összetettben az első hat helyen.

A verseny abszolút dobogósai:
1. Compaq Compasso (kormányos: Bereczky László)
2. Ou Sali (Szalontai Gergely)
3. Csimborasso (Fazakas György)

A nagyhajók mellett a többi hajóosztály sem maradt verseny nélkül a hétvégén. Balatonfüreden hét hajóosztályban 58 vitorlás részvételével rendezték meg a Balaton-bajnokságot.

A Balaton-bajnokság győztesei:
Repülőhollandi: Majthényi Szabolcs, Domokos András
Soling: Gyenese Balázs, Meretei Gábor, Mónus Gyula
Csillaghajó: Újhelyi András, Visy László
470: Czégai Péter, Kutassy László
Finn dingi: Pallay Tibor
Laser: Rick Gergely
Europe: Molnár Veronika

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK