FONTOS


 

Kékszalag a hétvégén
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: pederito, Virtualport, 2001.07.11
--------------------------------------------------------------------------------

A keddi sajtótájékoztatón a Wossala György a rendező Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke elmondta, hogy a biztonsági előírások betartására fokozottan ügyelni fog a versenyvezetőség, valamint, hogy a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata a verseny ideje alatt állandó ügyeletet tart számos kikötőben. Rendkívül pozitív és előremutató az a szabály, hogy a tó vizét nem szerves anyaggal nagymértékben történő szennyezés is kizárási ok lehet. A balesetek elkerülése végett a trapézos hajóknak gondoskodniuk kell egy kísérőmotorosról is, aminek folyamatosan a hajó mellett kell haladnia.

A trapézoló technikát a rendezőség a szalagversenyek eredeti céljának, vagyis egy adott táv minél gyorsabb megtételének, figyelembevételével végül is engedélyezte. Kérdésekre válaszolva Weöres László főtitkár elmondta, hogy a döntés meghozatalánál a hagyományos hajók védelme mellett a technikai fejlődést sem lehetett figyelmen kívül hagyni és a trapéz tiltásával egyes hajók (Liberák, Assók) biztonságosan el se indulhattak volna a versenyen, hisz az ilyen konstrukcióknál az egyensúlyt nem a tőkesúly, hanem a hajótesten kívül lógó legénység súlya biztosítja.

Itt kell megjegyezni, hogy a Kékszalag története hasonló jellegű vitákban bővelkedik a technikai fejlesztések kapcsán, de idővel minden újítást szabályossá nyilvánítottak. A döntés hátteréről szól Hónig Péter, MVSZ elnök körlevele, ami itt tekinthető meg.

A legjobb trapéz nélküli valamint a legjobban navigáló (saját Yardstick, vagyis "arány", pontszámához képest legjobb időt futó) hajó azonban különdíjat vehet át. A kékszalagot, a Balaton leggyorsabb hajója címet az abszolút elsőnek befutó kapja, de a versenyen az osztályonkénti első három helyezettet is díjazzák.

A közel 150 kilométeres távot vasárnap reggel nyolcig kell teljesíteniük a résztvevőknek, ez jó szél esetén nem lesz gond, viszont szélcsendes időben könnyen előfordulhat, hogy többen lekésik a befutót.

Gyenge és közepes szélben a legnagyobb esélyes a Pleasure nevű Libera, de a nála kisebb teljesítményű Azzardissimót is érdemes lesz figyelni. A rohanógépek azonban bajba kerülhetnek egy komolyabb időjárás esetén, amikor ugyanis az erős szélben rájuk jöhetnek a négyes - hatos szelet kedvelő Assók. Ennél erősebb szélben jön el a klasszikus hajók ideje, közülük a legesélyesebb az eddigi rekordtartó Nemere II, de az ő indulásuk egyelőre bizonytalan. A Nemere II 10 óra 40 perces csúcsa az ide Kékszalagon egyébként is könnyen megdőlhet, de ehhez megfelelő szélre van szükség.

A kétévente megrendezésre kerülő Kékszalag társadalmi eseménynek sem utolsó, várhatóan több média is közvetíti, vagy beszámol róla. A nagy hírverésnek köszönhetően szponzorokban nincs hiány és külön örvendetes, hogy a támogató távközlési és számítástechnikai vállalatok megpróbálkoznak közvetíteni a versenyt egy webkamerával, valamint egy GPS alapú helyzetjelző rendszer üzemeletetésével.

A webkamerában az a pláne, hogy egy kézi kamera jeleit fogják élőben adni, vagyis egy mobil képen lehet figyelni a versenyt. A hajókra telepített GPS - mobiltelefon kombináció pedig meghatározott időközönként adja az adott hajó koordinátáit a központi gépre ahol ezt egy térképre viszik föl, így nyomon követhető a verseny állása.

Szinte biztosra vehető, hogy a mezőny nagy része szombat éjjel még a vízen lesz, úgyhogy a rendszer hasznos segédeszköz lehet egy eseteleges vészhelyzetben a mentésnél.

Mindkét alkalmazás a http://www.kekszalag.com/ - on érhető el. Akinek még nincs kiírása, letöltheti innen. A Virtualport élőben számol be a verseny állásáról.
KÉKSZALAG 2001
2001.07.11
- A Liberák a szabadságot hirdetik
2001.07.13
- Mozgókép jellegű kísérleti közvetítés az interneten a Balaton vizéről, a PSINet Kék Szalag Nagydíjon
- Kékszalag: Liberák? Trapéz? Botrány?
2001.07.14
- Tömeges bojkott helyett nevezési rekord
- Gyászolják a Kékszalagot
- A Pleasure nyerte a Kékszalagot
2001.07.15
- Kékszalag fehéren feketén
2001.07.18
- Versenybeszámoló
KÉKSZALAG 2002
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  kékszalag.com
  Pleasure
  Azzardissimo
  hunsail.hu