FONTOS


 

A Nemere II rekordja nem lesz veszélyben
Békés lesz a Kékszalag

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.17
--------------------------------------------------------------------------------

Napok óta érdekes látvány fogadja azokat, akik sétájuk során útba ejtik a budapesti Roosevelt teret. A Hyatt előtt ugyanis egy Libera, egész pontosan az Azzardissimo nevű vitorlás árboca "nyújtózkodik" az ég felé, tudtára adva a járókelőknek, hogy pénteken rajtol el Balatonfüredről a legnagyobb hagyománnyal rendelkező tókerülő vitorlásverseny, a Kékszalag. A viadal egyébként mára nemcsak hazánk, hanem egész Európa egyik legnagyobb szalagversenyévé vált, amelyet a résztvevők méltán emlegethetnek egy napon a Garda-tavi Centomigliával vagy a Bodensee-i Rundummal. Nem véletlen, hogy az itt szerzett trófea minden hajós számára a csúcsok csúcsát jelenti.

A Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Tihany - Keszthely - Balatonfüred útvonal egyébként mintegy 160 kilométer, amelyet a szélviszonyoktól függően egy vagy két nap alatt tesznek meg a versenyzők. Németh Lajos meteorológus előrejelzése szerint a Nemere II 1955-ös (10 óra 40 perces) rekordja ezúttal sem kerül majd veszélybe, viszont a tavalyi időjárásnál - amikor is a rendkívül gyenge szél elsősorban az idegeket borzolta - lényegesen kedvezőbbre számíthatnak a nevezők. Legalábbis ami a péntek délelőttöt illeti ...
A szervezők egyébként az idén is népes mezőnyre számítanak a PSINet Magyarország Kft. által negyedik alkalommal támogatott viadalon, ami körülbelül 300-350 hajót, azaz csaknem 2000 vitorlázót jelent, s ezúttal reményeik szerint a botrány is elkerüli majd a rangos eseményt. A tavalyi incidens után - amikor is a Liberák, vagyis a trapézolható "rohanóhajók" elleni tiltakozásul a Nemere II és néhány 70-es cirkáló az ellenkező irányban rajtolt el - ugyanis a Magyar Vitorlásszövetség olyan döntést hozott, figyelembe véve egy tíztagú bizottság vizsgálatát, hogy a jövőben minden évben kerüljön sor Kékszalag-versenyre, ám míg a páros években mindenki indulhat, addig a páratlanban ragaszkodnak a klasszikus kiíráshoz. Ez pedig, úgy tűnik, minden érintettnek elnyerte a tetszését.
Maga a verseny tehát pénteken 9 óra 30 perckor rajtol majd el a balatonfüredi móló előtti vízi területről - nevezni csütörtökig lehet, illetve a "későknek" a verseny reggelén is, igaz, tetemes felárral -, és a leggyorsabbak szombat délután, a banketten már várhatóan javában kóstolgathatják majd a Kékszalag-koktélt. A hivatalos díjkiosztóra mindenesetre vasárnap délelőtt 11-ig várni kell, hiszen a lassabb hajókat is figyelembe vették a limitidő meghatározásánál.

A Kékszalagot egyébként az interneten ugyancsak lehet majd követni, sőt öt hajónak - Pleasure, Gardazzurra, Asso le Mio, Anna, Nemere II - a helyzetét külön figyelhetik az érdeklődők. A július 19-20-i verseny számos érdekessége közül szintén kiemelést érdemel, hogy a címvédő Pleasure ezúttal nem Litkey Farkas kapitánnyal és legénységével áll majd rajthoz, hanem Brencsán Ábel és csapata irányítja. Na persze Litkeyék sem maradnak a parton, ők új szerzeményükkel, a Gardazzurrával igyekszenek megszerezni az abszolút győzelmet.
S ha már az esélylatolgatásnál tartunk, a két Libera mellett a Asso osztály, valamint a csúcstartó Nemere II és a 70-es cirkálók szólhatnak bele leginkább a dobogós helyezésekért folyó harcba. Ám aki egy kicsit is ismeri a Balatont, az tisztában van vele, hogy a "magyar tenger" mindig tartogat meglepetéseket ...

KÉKSZALAG 2002
2002.07.23
- Kalandvágyból csinálták
2002.07.22
- A nagyszerű Gardazzurra a Centomiglián is esélyes
- A Gardazzura nem döntött rekordot
- Továbbra is él a Kékszalag 1955-ös csúcsa
2002.07.20
- A Gardazzurra pezsgőzhetett
- Kékszalag, szürke felhők
2002.07.19
Rekordlétszámmal, 19 osztály 344 hajójával rajtolt el Balatonfüreden a Kékszalag tókerülő vitorlásverseny mezőnye.
Az indulóknak nem kedvezett az időjárás, mert gyakorlatilag a start pillanatában leállt az addigi erős-közepes szél. Így jelenleg megjósolhatatlan, hogy a leggyorsabbak mennyi idő alatt teljesítik a mintegy 160 km-es távot. Az viszont biztosnak látszik, hogy a Nemere II 1955-ös, 10 óra 40 perces csúcsa nem forog veszélyben.
Amint várható volt, a rajt után a két Libera állt az élre, vezet a Litkey Farkas kormányozta Gardazzura a Brencsán Ábel irányította Pleasure előtt.
2002.07.17
- Teljes mezőny a Balaton Kékszalagjáért
2002.07.16
- Pénteken rajtol a balatoni Kékszalag
KÉKSZALAG 2001
- A Liberák a szabadságot hirdetik
- Mozgókép jellegű kísérleti közvetítés az interneten a Balaton vizéről, a PSINet Kék Szalag Nagydíjon
- Kékszalag: Liberák? Trapéz? Botrány?
- Tömeges bojkott helyett nevezési rekord
- Gyászolják a Kékszalagot
- A Pleasure nyerte a Kékszalagot
- Kékszalag fehéren feketén
- Versenybeszámoló
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  kékszalag.com
  Pleasure
  Azzardissimo
  hunsail.hu