FONTOS


 

Gyászolják a Kékszalagot
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Bilkei-Gorzó Borbála, Magyar Hírlap 2001.07.14
--------------------------------------------------------------------------------

Fekete lobogót tűzött ki a Kékszalag vitorlásversenyen elindult túrahajók harmada, hogy így tüntessen a klasszikus Balaton-kerülő megmérettetésen a vitorlásszövetség azon döntése ellen, amely engedélyezte a könnyű sporthajók indulását is.

Háromszáztizenkilenc hajó rajtolt el tegnap reggel gyenge szélben Balatonfüredről, hogy teljesítse a kétévente rendezett Kékszalag vitorlásverseny 200 kilométeres távját. A klasszikus, 70-es hajóosztály legtöbb versenyzője, bár megjelent a rajtnál, tüntetőleg horgonyt vetett, majd a versenypályát elhagyva, Kenese helyett Keszthely felé indult. Közöttük a Kékszalag időrekordját 1955 óta tartó Nemere II cirkáló legénysége is. Ez az első olyan Kékszalag ugyanis, ahol a szövetség engedélyezte a gyorsabb modern trapézos hajók, az úgynevezett liberák indulását. Ezek könnyű súlyuknál fogva biztos győztesnek tekinthetők.

Most is, míg a túrahajók három óra körül még csak Tihanynál voltak, a liberák már rég Badacsonyt elhagyva hajóztak. Az első két helyen a Measure és az Azardissimo liberahajó haladt, a harmadikon a verseny közepén az O Sole Mio, s az ugyancsak esélyes Detre fivérek katamaránja délután még csak a nyolcadik volt, ugyanis negyven percet késett a rajtról.

Egyébként az indulók harmada méteres fekete lobogót húzott fel, tiltakozásul a klasszikus túraverseny "tönkretétele" miatt. A versenyzők nagy része ugyanis úgy véli, hogy a Fehérszalag legyen nyitott a modern hajóosztályok számára, ám a csaknem százéves Kékszalag verseny őrizze meg a hagyományokat.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK