FONTOS


 

Vihar egy eltűnt vitorlás körül
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Burkovits Ferenc, Magyar Hírlap 2001.12.06
--------------------------------------------------------------------------------

Vihar dúl a vitorlázók háza táján. November elején a Videoton Yacht Club Almádi ügyvezető elnöke, Hegymegi László levelet írt a szövetség elnökségének, amelyben egy több millió forintos vitorlás eltüntetésével vádolja a sokszoros bajnok Detre fivéreket. A fivérek viszont állítják, övék a hajó, mindenesetre a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Eltűnt egy vitorlás hajó. Legalábbis ezt állítja Hegymegi László levele, amellyel a Videoton Yacht Club Almádi ügyvezető elnöke fordult a szövetséghez. A Detre testvérek, Szabolcs és Zsolt építették valamikor a solingot, s amikor a Spartacustól a Videotonhoz igazoltak, vitték magukkal. És most augusztusban is így tettek, miután júliusban újra átigazoltak, ezúttal a Kenese Marina Port SC-hez. Igen ám, állítja a levélíró, Detréék érkeztekor a Videoton megvette tőlük a hajót - bár továbbra is ők használhatták -, így aztán most nem volt joguk új klubjukhoz vinni. Igaz, később Detréék vételi ajánlatot tettek a vitorlásra, de az üzlet, a testvérek által ajánlott irreálisan alacsony összeg miatt, nem jött létre, s a hajó továbbra is Almádiban maradt. És azóta az is kiderült, hogy annak idején csak a hajó vételi számláit intézték el, a hajólevél átírását nem. Hegymegi levelében azt állítja, a számla ma is megvan, és azon Detre Szabolcs aláírásával igazolta az átvételt a klub nevében.

Augusztus elején a két Detre azzal az indokkal, hogy szeretne indulni az országos bajnokságon, kölcsönkérte és el is szállította vitorlást. A bajnokságon aztán mégsem indultak, de a hajót a hivatalos felszólítás ellenére sem vitték vissza azóta sem. A soling egy ideig a Füred Marina Port Club kikötőjében horgonyzott, azonban amikor híre ment, hogy keresik, és vissza akarják szállítani Almádiba, onnan is eltent. A Videoton aztán többször is kérte Detre Szabolcsot, hogy adjon tájékoztatást a vitorlás hollétéről, ő mindentől elzárkózott. Közben a klubhoz olyan hírek jutottak el, hogy Detréék eladták a hajót, s ezért Hegymegiék úgy gondolták, hogy rendőrségi feljelentést tesznek, és levélben kérték a vitorlásszövetség elnökségét az ügy kivizsgálására.

Detre Szabolcs lapunknak úgy nyilatkozott, hogy itt nemtelen csatározásról van szó. Úgy érzik, amióta az olimpián érmesek lettek, a hazai szövetség szabályosan üldözi őket. A konkrét kérdésre, hogy végül is kié a hajó, Detre Szabolcs úgy válaszolt, hogy övék, és rémálomnak minősítette a Videoton állítását. A megkereséssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy egy ügyvéd telefonálgatott neki többször, ám ő mindig csak a saját jogi képviselőjének a telefonszámát adta meg. Az ügyben semmilyen más hivatalos megkeresés nem történt. Egyébként fő bajkeverőként Wossala Györgyöt, a vitorlásszövetség ügyvezető elnökét nevezte meg Detre Szabolcs.

Megkérdeztük Wossala Györgyöt is az ügyről, aki elmondta, hogy természetesen tud a szövetség elnökségéhez eljuttatott levélről, de a rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK