FONTOS


 

Teljes mezőny a Balaton Kékszalagjáért
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Bilkei-Gorzó Borbála , Magyar Hírlap 2002.07.17
--------------------------------------------------------------------------------

Nem valószínű, hogy a Nemere vitorláshajó még 1955-ben felállított Balaton-kerülő rekordja megdől a hét végi Kékszalag versenyen. A 10 óra 40 perces rekordot valószínűleg még megközelíteni sem fogják majd a hajók, ugyanis a meteorológiai előrejelzések szerint péntektől vasárnapig gyenge szél várható a Balatonnál.

Mintegy 350-360 vitorláshajó kapitánya köt péntektől vasárnapig kék szalagot a hajójára, jelezve, hogy az egysége részt vesz Európa legnagyobb tókerülő versenyén, a Balaton Kékszalagjáért vívott küzdelemben. A holnaputáni rajtnál ott lesznek a tavaly tiltakozásul távol maradó cirkálók, köztük a rekordot tartó Nemere II. is. A szövetségen belül hónapokig zajló egyeztető tárgyalásokon sikerült kompromisszumos javaslatot kidolgozni, amellyel a vitorlástársadalom minden tagja egyetértett. Ezentúl a klasszikusnak nevezhető Kékszalagon páratlan években csak régimódi vitorlások állnak rajthoz, míg páros években - így az idén is - modern hajók is képviseltetik magukat. A labilitásuk miatt csupán motoros kíséretében hajózható, rendkívül könnyű testű liberák idén rajthoz állnak, és minden bizonnyal - hacsak nem lesz viharos erejű szél - fölényesen meg is nyerik a nagydíjat. Ha azonban erős szél kerekedik, akkor a viharban rendkívül stabil Asso hajóknak lesz lehetőségük a győzelemre - vélekedett Wossala György, a szövetség ügyvezető elnöke.
A régies 70-es cirkálók, mint a Nemere II. legfeljebb az élmezőnyben hajózhatnak, a győzelemre nincs igazán esélyük a modern hajók jobb felszereltsége és könnyebb súlya miatt.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK