FONTOS


 

33. Kékszalag tókerülő verseny
Tömeges bojkott helyett nevezési rekord

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2001.07.14
--------------------------------------------------------------------------------

"Bárányfelhős az ég, rossz idő lesz a versenyen" - jósolta még csütörtök este egy tapasztalt vitorlázó asztaltársainak, akik közül többen egyetértően bólogattak. Nos, a sokat megélt hajósok ezúttal tévedtek, a pénteki rajtnál ugyanis csodálatosan kék ég, és szikrázó napsütés fogadta a résztvevőket.

Azt már az előzetes nevezés alapján sejteni lehetett, hogy szép számmal indulhat a hazai vitorlázók immár 33. Kékszalag-versenye, ám még a rendezőket is meglepte, hogy végül 23 osztály 139 hajója jelent meg a rajtnál. Vagyis a hét elején fellángoló vita, amelyet a Nemere II legénysége robbantott ki a trapézolható hajók versenyzése miatt, nem okozott tömeges bojkottot. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a hosszú távú tókerülő viadalt megelőző napon percenként járt körbe a hír a balatonfüredi vitorlástelepen, hogy éppen mely hajóosztályok gondolkoznak a közös távolmaradáson. Végül aztán győzött az egészséges versenyszellem, és éjfélre, a nevezési határidő lejártára, szinte mindenki jobb belátásra tért.

A Nemere II ugyan ígéretéhez híven állva maradt a startnál, ám csupán három-négy követője maradt a 70-es hajóosztályból, a többiek nekivágtak a távnak.

Az első fontosabb ellenőrzési pontnál, Kenesénél, a Libera osztályba tartozó Litkey Farkas kormányozta Pleasure vezette a mezőnyt, a Brencsán Ábel irányította - szintén trapézos - Azzardissimo előtt, míg a harmadik helyen a sydneyi olimpikon, Eszes Tamás által dirigált Asso Le Mio állt. A sorrend a siófoki fordulónál sem változott, sőt, Tihanyt is ez a hármas hagyta el először.

A 139 vitorlás - amely közel 1500 vitorlázót takar -, egyébként már pár óra elteltével jelentősen szétszóródott a tavon, csodálatos látványt nyújtva a parton bámészkodóknak. S hogy ki mindenkit mozgatott meg a legnagyobb hagyománnyal rendelkező balatoni megmérettetés, azt jól mutatja, hogy Föld-kerülő vitorlázónktól, Fa Nándortól kezdve a sydneyi résztvevő Szörényi Ádám, Goszleth Marcel kettősön át a Rosa nevű hajó legénységének életébe igazi színt vívő énekesig, Koós Jánosig bezárólag mindenki vízre szállt. Sőt, egy szörfös is felbátorodott. Pártos György azt a nem mindennapi célt tűzte maga elé, hogy deszkán állva teljesíti a penzumot. Ahogy mondani szokták: Lepsénynél - ezúttal Siófoknál - még megvolt. Mindenesetre, amennyiben sikerülne teljesíteni az időlimitet - vasárnap reggel nyolcig kell beérkeznie a nevezőknek -, kétség kívül megérdemelne egy különdíjat.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK