FONTOS


 

A koperi világbajnokság a 470-es női páros következő állomása
A Weöres, Payr kettős nagy tette

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CS. B., Nemzeti Sport 2001.08.30
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar vitorlázás történetében nemigen fordult még elő, hogy egy női olimpiai egység elhalássza az összevont országos bajnoki címet a férfiak orra elől. Mindeddig, ugyanis a balatonfüredi ob-n, a 470-es hajóosztályban éppen ezt a "szemtelenséget" követte el a válogatott Weöres Márta és manchaftja - vagy ha úgy tetszik, legénysége - Payr Anna.

-A bajnokság rajtja előtt számított rá, hogy végül a dobogó tetejére állhatnak majd?

-Az első három hely valamelyikét tűztük ki célul, de a győzelemről igazából csak álmodoztunk. Eddig ugyanis nem volt rá példa, hogy olimpiai hajóosztályban egy női egység nyert volna a zömében férfiakból álló mezőnyben - mondta Weöres Márta.

-Lehet, hogy a legutóbbi, írországi Európa-bajnokság adott ilyen lendületet?

- Biztos sokat számítanak a külföldi versenyek. Idén egyébként Írország mellett Németországban és az Adrián, azaz Horvátországban is vitorláztunk. Kezdettől fogva éreztük, remek formában vagyunk, csak daráltuk a futamokat egymás után, és az sem tört le bennünket, ha egy-egy bóját nem az élbolyban vettünk. Volt, amikor a tizenkettedik helyről jöttünk fel az elsőre.

- Szóval nem hagyták magukat kizökkenteni a ritmusból...

-Nem, pedig egy kilenc futamból álló sorozat nagyon fárasztó tud lenni. Különösen úgy, hogy a kis szél miatt rengeteg volt a halasztás. Aztán olyan is megesett, hogy strandoltunk, mert már biztosak voltunk benne, lelövik az aznapi versenyt a szélcsend miatt, erre az utolsó pillanatban mégis bejelentették, hajóba kell szállnunk. Nem könnyű összekapnia magát az embernek néhány perc alatt, de úgy tetszik, nekünk ez elég jól sikerült.

- A férfiak mit szóltak ahhoz, hogy két nő legyőzte őket?

- Nem nagyon szeretik, ha megverjük őket. Persze akad, aki őszintén örülni tud a sikerünknek, de a többség nehezen fogadja el, hogy jobbak voltunk. Ez a tipikus: "Nem hiszem el, hogy egy lány nyert!" - hozzáállás.

-Ilyen bemelegítés után a szlovéniai Koperben esedékes világbajnokságon, ahol csupa női egység között indulnak, mire számít?

-Ez főleg a mezőnytől függ majd. Mindenképpen az első felében akarunk végezni, ha ez sikerül, akkor már elégedett leszek. Nem lesz könnyű, hiszen egy pároshajónál nagyon fontos az összeszokottság, márpedig én tavaly ősszel ültem csak össze az új manchaftommal, Payr Annával. Előtte hat évig Szilvási Lillával mentem. Télen volt is bennem egy nagy adag félsz, hogy mit hoz majd a társcsere, de azt hiszem, jól sült el a dolog. Nem estünk vissza, sőt, még jobb eredményeket érünk el.

- A vébé csak szeptember tizenegyedikén kezdődik, önök viszont már a héten útra kelnek. Netán edzőtáborba vonulnak?

-Igen, egy hétig az amerikaiakkal és az írekkel edzünk majd együtt. Remélem, ez sokat lendít a formánkon, és a vébé után előrébb ugrunk a világranglistán, ahol most a huszonnyolcadik hely a miénk.

A vb-keret

Czégai Péter és Kutassy László, Sallai Gábor és Markal Roland, Weöres Márta és Payr Anna (mindhárom páros a szövetség költségén utazik)

Téglás Csaba és Krénusz Gábor, Rauschenberger Miklós és Barát Gábor, Berki Zsolt és Ladányi János, valamint a junior D'Albini Andárs és Szépfy Zsombor, Lovas Zsolt és Szamody Balázs (valamennyi páros a saját költségén utazik)

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK