FONTOS


 

Gyenese Balázs bekerült az ISAF-tisztségviselők közé
Soling és finn dingi vb-re készül hazánk

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CS. B., Nemzeti Sport 2001.11.25
--------------------------------------------------------------------------------

A Nemzetközi Vitorlás-szövetség (ISAF) novemberi éves közgy?lésén hárman is képviselték hazánkat, Wossala György, az ISAF-tanács tagja, a soling hajóosztály alelnöke, Németh Miklós, versenyrendezői bizottsági tag és Hajdu Balázs, aki a sydneyi olimpián a finn osztályban indult, és Athénban is szeretne az ötkarikás csapat tagja lenni. A fiatal versenyző elsősorban megfigyelőként utazott a lisszaboni tanácskozásra.

Az egyhetes program első öt napján a közel 110 tagország küldöttei különböző bizottsági üléseken vettek részt, hogy aztán az így született előterjesztések a két zárónapon a tanács, a legfőbb döntéshozó szerv elé kerüljenek.

Az athéni olimpia kapcsán elfogadta a tagság, hogy két előolimpia is megelőzze a játékokat, így 2002 és 2003 augusztusában is próbára tehetik majd magukat a legjobbak a görög vizeken. A kvalifikációval kapcsolatban megerősítették, hogy a 400 vitorlázó 35 százaléka a jövőre, 45 százaléka 2003-ban, míg a maradék 20 százaléka 2004-ben, a vébén szerezhet indulási jogot. Szintén eldőlt, hogy 2004-ben minden olimpiai osztály vb-jére Európában kerül majd sor.

Ha már a világbajnokságoknál tartunk, nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően két világesemény megrendezésére is jó eséllyel pályázik hazánk, így 2003-ban, ha minden igaz, a honi szövetség fogadja a solingosokat, míg 2004-ben a finn dingis vb-mezőny - amely olimpiai hajóosztály - látogathatna a Balatonhoz.

- Csupán jövőre döntenek a helyszínről, de remek lenne, ha az utolsó kvalifikáló vébének mi adhatnánk otthont - mondta Hajdu Balázs. - Már csak azért is, mert a felnőttek mellett a masters, azaz negyven év felettiek mezőnyét is érintené, ezért aztán közel kétszáz finn dingis hasíthatná a vizet a balatoni versenyen az olimpia évében. Emellett az ISAF olimpiát követő novemberi közgy?lésének lebonyolításáért is harcba szállunk, hiszen jelentős sportdiplomáciai siker lenne, ha a négyévenkénti tisztújítás mellett arról is Budapesten dönthetnének, hogy mely hajóosztályok kapnak majd helyet a 2008-as pekingi programban. És ez még nem minden, mivel eddig Magyarországon a vitorlázás nem igazán terjedt el a fogyatékos sportolók között, szeretnénk, ha a jövőben tőlünk is indulnának a paralimpián. Ennek elősegítésére megállapodtunk a fogyatékos vitorlázók képviselőit tömörítő ISAF- bizottsággal, hogy jövőre bemutató jelleg? versenyt hozunk a Balatonra, méghozzá az egyik paralimpiai hajóosztályban.

Az ülést egyébként jelenlétével megtisztelte a NOB elnöke, az egykori vitorlázó Jaques Rogge, akinek fia, Philippe Rogge a Nemzetközi Finn Dingi Osztályszövetség elnöke, és máig aktív versenyző.

A már programon lévő női yingling-osztály szabályzata is apró módosításon esett át, hogy a keleti versenyzőnők is partiban lehessenek a mezőnnyel. A háromszemélyes hajónak a jövőben 205 kilogrammban állapítják meg az összsúlyát, így a vékonyabb testfelépítés? keletiek sem kerülnek majd hátrányba. A kérdés már csak az, hogy hogyan, és a versenyek mely szakaszában mérik majd le az indulókat...

Az olimpiai osztályok vitorlázói számára 2003-ban úgynevezett összevont vébét rendeznek a spanyolországi Cádizban, az Atlanti-óceánon, és az ottani eredmények alapján a kvóták 45 százaléka talál majd gazdára.

Végül egy sportdiplomáciai siker: Gyenese Balázst Lisszabonban beválasztották a nemzetközi soling osztály elnökségébe.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK