FONTOS


 

Az Európa-kupa előtt ír edzőjével szeretne készülni
Eszes tizenegyedik lett Palamosban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2002.01.03
--------------------------------------------------------------------------------

Hazaérkezett az óév utolsó vitorlásversenyéről, a Barcelona melletti Palamosban megrendezett Christmas Cupról Eszes Tamás, aki kategóriájában a 11. helyen végzett. A 11 olimpiai hajóosztály számára kiírt viadalon egyébként nemcsak laseres olimpikonunk, hanem a 470-essel induló Czégai Péter, Kutassy László kettős is részt vett, az utóbbi páros az 51 vitorlást számláló mezőnyben a 33. lett.

- Végig remek vitorlázóidő volt Spanyolországban, a levegő úgy tizennyolc fok körül lehetett, és a szélre sem panaszkodhattunk - mondta Eszes Tamás, aki nemcsak Laserrel remekel a hazai viadalokon, hanem nagyhajó-kormányosként is nevet szerzett magának. - Nyolc futamunk volt, és én rögtön győzelemmel kezdtem. Igaz, később óvás alá került az eredmény, mert a rendezők rosszul jelölték ki a befutót. Két teljes napig kellett várnom, hogy az utolsó bójavétel alapján kihirdessék a végleges sorrendet, vagyis végre örülhessek az elsőségemnek. A folytatás sem sikerült rosszul, de az első napi teljesítményemet nem tudtam megismételni, és végül összesítésben a hatvannyolc indulóból a tizenegyedik lettem.

- Méghozzá a hírek szerint nem is akármilyen mezőnyben.

- Igen, szinte minden menő ott volt Palamosban. Az athéni olimpia miatt most mindenki Európában edz, nem úgy, mint az utóbbi években, amikor a sydneyi játékok kapcsán Ausztrália volt a legkedveltebb téli célpont.

- Korábban is indult már a hagyományos karácsonyi kupán?

- Igen, körülbelül ez volt a hetedik alkalom. Az eddigi legjobb eredményem sem ez a tizenegyedik hely, hanem egy nyolcadik, amit két évvel ezelőtt szereztem, de az előbb említettek miatt számomra a mostani a becsesebb.

- Az új esztendőben mikor ül először hajóba? Vagy most még a jégvitorlázás jön?

- Majd ha Czégaiék hazaérnek, ők ugyanis kocsival jönnek Palamasból. Péter vett tavaly egy jégvitorlást, azt mindenképpen lemegyünk kipróbálni. Vízre csak január 20-a után szállok, addig itthon leszek.

- Jól megérdemelt pihenés?

- Szó sincs róla, vizsga vizsga hátán a Testnevelési Egyetemen. Utolsó éves vagyok a tanári szakon, és jó lenne minél előbb letudni a kötelezettségeimet, mert utána szeretnék kimenni edzőtáborozni az ír edzőmhöz, Trevor Millarhoz.

- Írországba?

- Nem, Trevor Franciaországban lesz a tanítványaival, hozzájuk csatlakoznék egy hétre. Február vége felé aztán már versenyezni is lesz alkalmam, az athéni Eurolympen. Mivel ezt az Európa-kupát a honi szövetség a helyszín miatt, amely megegyezik a 2004-es olimpiáéval, kiemeltként kezeli, nem is leszek egyedül. Ha jól tudom, jó pár magyar vitorlázó tervezi még az indulást.

Ismét szabad a jég

BALATON. A Balaton jegére ráfagyott a hólé, így a 10-20 centiméter vastag jégen ismét lehet jégvitorlázni, korcsolyázni, csúszkálni, adta hírül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A tilalom egyébként vasárnaptól élt, amikor is a vízirendőrség a hét végi enyhülés miatt megtiltotta a sportolást a Balaton jegén. Természetesen az a szabály továbbra is érvényben maradt, hogy a kikötők területén, illetve szürkület után tilos a jégen tartózkodni.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  Eszes Tamás