FONTOS


 

Litkey az új Liberával pályázik a Kékszalagra
Győzelemmel mutatkozott be a Gardazzurra legénysége

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.06.25
--------------------------------------------------------------------------------

Idén újabb Liberával gazdagodott a Balaton, Litkey Farkas csapata ugyanis a jövőben az eddig olasz kézben lévő Gardazzurrával indul majd a nagyhajós túraversenyeken. A hajó ugyan a Bódeni-tavon mutatkozott be először, hazai vízen hétvégén láthatta a vitorlás társadalom, amikor is az Izsák Szabolcs-emlékversenyen nemcsak a Yardstick I-es osztályt, hanem az abszolút kategóriát is megnyerte.


A Kékszalag-győztes Litkey Farkas idén a Gardazzurrával szeretne ismételni (FOTÓ: Tumbász Hédi)
- A Balatonra egy kicsit át kellett alakítanunk a Gardazzurrát, így nem tudtuk, hogyan viselkedik majd az első vízreszállásnál. Éppen ezért nagyon óvatosan kezdtünk, jócskán alulvitorlázva vágtunk neki az Izsák Szabolcs-emlékversenynek - mondta Litkey Farkas.
- Talán ennek tudható be, hogy az elején a Brencsán Ábel kormányozta Plea- sure bő tíz perccel önök előtt haladt?
- Egyrészt a rajt előtti viharjelzés miatt is visszafogottabbak voltunk, másrészt sokan hiányoztak az alapcsapatból, így a jelenlévők közül szinte mindenkinek új poszton kellett bizonyítania. A Pleasure ugyanakkor nagyon szépen vitorlázott, Balatonkeneséig nem is tudtuk befogni. Akkorra viszont nagyjából összerázódtunk, na és a szerencse is mellénk állt, hiszen kedvezőbb szelet kaptunk, mint a legnagyobb vetélytársunk, így sikerült "rászaladni" a Pleasure-re.
- Olyannyira, hogy a végén hendikep ide vagy oda, biztosan nyerték az abszolút mellett a kategóriájukat is.
- Igen, sikerült kellő előnyt gyűjtenünk.
- Nagyon fontos volt önöknek, hogy az első balatoni versenyükön győzelemmel mutatkozzanak be?
- Igen, mert szerintem ez a Kékszalag után a legrangosabb túraverseny. Régen ugyanis ez a viadal volt az úgynevezett Fehérszalag, és csak azután nevezték el Izsák Szabolcs-emlékversenynek, amelynek Balatonfüred, Balatonkenese, Siófok, Balatonföldvár és Balatonfüred az útvonala, amikor úgy döntöttek, hogy minden szalagverseny teljes tókerülő legyen.
- Hétvégén igen megrostálta a mezőnyt a gyenge szél, a Liberákat viszont láthatólag ez sem zavarta.
- Ha jól tudom közel százhatvan vitorlást neveztek be, és végül jó ha húszan értek célba a limitidőn belül. Ettől még lehet, hogy fújt a szél a Balatonon, csak nem ott, ahol a verseny zajlott. Még szerencse, hogy a Liberákkal valóban lehet haladni enyhe szélben is.
- Legközelebb mikor indulnak a Gardazzurrával?
- Ezen a hétvégén csak edzést tartunk, a rákövetkezőn viszont tervbe vettük a rajthoz állást. Kell a rutin a Kékszalag előtt ... Annál is inkább, mert utána két és fél hónapra még vissza kell adnunk az olaszoknak a hajót. Így egyeztünk meg velük.
- Ez azt jelenti, hogy a híres Centomiglián nem magyar csapat vezényli majd a Gardazzurrát?
- Egész pontosan úgy szól a megállapodás, hogy idén még július huszonhárom és október tíz között az olaszok versenyeznek vele, utána viszont véglegesen megkapjuk. Annyit azért sikerült elérni, hogy három emberünk ott lehet majd a Garda-tó kerülésnél is a fedélzeten.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK