FONTOS


 

Egyszemélyes nonstop Balaton-kerülő TBS Nagydíj - jelentős pénzdíjért
Fináczy György ismét győzött

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.30
--------------------------------------------------------------------------------

Második alkalommal került sor a hét végén a földkerülő vitorlázónk, Fa Nándor ötlete alapján életre hívott Egyszemélyes nonstop Balaton-kerülő TBS Nagydíjra. A Csopak-Keszthely-Balatonalmádi-Balatonaliga-Csopak útvonalú versenyt tavaly a 8 M OD hajóosztály "nagy öregje", Fináczy György nyerte, s idén is az ő hajója (Déli Szél) érkezett meg elsőként (13 óra 37 perc alatt) a 18 fős mezőnyből. Pedig az első, keszthelyi bóját még csak tizedikként vette - ekkor a tavalyi 4. helyezett Pfeningberger András állt az élen -, ám a folytatásban fokozatosan feljött, és Balatonalmádinál már ő fordult elsőként a célegyenesre. Ám míg tavaly a győztes ideje csaknem 35 óra volt, idén a remek szélnek köszönhetően az utolsóként befutó hajó is kevesebb mint 16 óra alatt tette meg a távot. Másodikként egyébként egykori olimpikonunk, Litkey Farkas futott be Csopakra, míg a harmadik helyen Pfeningberger végzett. A kétmilliós pénzdíjból azonban nemcsak a dobogósok részesültek, hanem a legjobb hat vitorlázó, akik mindegyike részt vett a tavalyi megméretésen. A tapasztalat tehát nem jött rosszul, habár a Syriussal hetedik helyen befutó Matyasovszky Géza "újonc" létére csöppet sem szakadt le az élbolytól.

Egyszemélyes nonstop Balaton-kerülő TBS Nagydíj
(összdíj: 2 millió Ft)

Végeredmény: 1. Déli Szél (kormányos: Fináczy György) 13:37:20, 2. Magonc (k: Litkey Farkas) 13:44:10, 3. www.raiffeisen.hu (k: Pfeningberger András) 14:04:10, 4. Pamacska (k: Soponyai Géza) 14:20:40, 5. Péntek 13 (k: Gál István) 14:26:30, 6. Csibészke (k: Kristóf András) 14:28:30

.

Kétmillió forintos pénzdíj a bátraknak
Egyedül a Balaton körül

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.24
--------------------------------------------------------------------------------

Második alkalommal rajtol pénteken 12 órakor Csopakról, a rendező Kereked Vitorlás Klub elől a Fa Nándor alapította Egyszemélyes Non-Stop Balatonkerülő TBS Nagydíj, amelynek részleteiről hétfőn délelőtt a Wallis Motor Kft. BMW-szalonjában tartott tájékoztatót az esemény életrehívója.
A Balaton legnehezebbnek tartott versenyén idén előreláthatólag 20 versenyző indul majd, akiknek erős szél esetén a hajón adódó feladatokkal - elvégre nem egyszerű feladat egy maximum 8 méteres hajót egyedül irányítani -, míg gyenge szélben elsősorban a fáradtsággal kell megküzdeniük.
Fináczy György, a házigazda egyesület elnöke, egyben a tavalyi győztes elárulta, ő legutóbb 36 óra alatt ért célba, és bizony már alig várta, hogy végre kipihenhesse magát. Viszont legalább nem hallucinált, mint egyes versenyzőtársai, akik arról meséltek a partot érés után, hogyan a kialvatlanság hatására "fákat kerülgettek" a tavon. A vízimentők képviselője felhívta a figyelmet a süllőszezon beindultára, ami miatt számos kivilágítatlan horgászcsónakra kell majd számítani az egyes körzetekben, sőt, a part közelében horgászkarókra is, amelyek ugyancsak balesetet okozhatnak.
Az útvonal a tavalyihoz hasonló lesz, vagyis a csopaki rajt után a Tihanyi-szoroson keresztül Keszthelyig vitorláznak a versenyzők, majd visszafelé Balatonalmádiban és Balatonaligán kerülnek meg még egy-egy bóját, hogy végül Csopakon kössenek ki újra. Mindezt úgy, hogy külső segítséget tilos igénybe venniük, és motort sem használhatnak. Az első hat befutó rendkívül magas pénzdíjban részesül, a győztes egymillió forintot kap, míg a másik egymilliót a további öt helyezett között osztják el.

Gasztroszer-kupa, évadzáró verseny, Mályi-tó
Finn: 1. Kupai (Miskolc-Mályi VSC), 2. Vajda (Justitia), 3. Kiss J. (MMVSC). Kadett: 1. Kovács T., Boros R. (MMVSC), 2. Berki, Zubai (Justitia), 3. Juhász N., Juhász A. (MMVSC). Kalóz: 1. Demjén S., Koleszár P. (Justitia), 2. Nagy I., Kovács I. (MMVSC), 3. Górász, Kiszely (Justitia). Optimist: 1. Jáborcsik (Justitia), 2. Mislei (Justitia), 3. Papp Á. (Justitia). Sikló: 1. ifj. Papp T. (Justitia), 2. Lukács (MMVSC), 3. Ujj (MMVSC).
VITORLÁZÁS

CIKKEK

  Balatoni vitorláshét
  Balatoni vitorláshét
  Hivatalos vitorlabontás
  44. balatoni vitorláshét
  Elkezdődött az idény

 
KÉPEK

   

 
LINKEK