FONTOS


 

Ötvenedik évfordulóját ünnepelte a repülő hollandi hajóosztály
Majthényi és Domokos ezüstje

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.10.17
--------------------------------------------------------------------------------
Kapcsolódó anyagok:
  • Egy megbonthatatlan egység
  • Majthényi, Domokos: hét év után ismét a csúcson
    --------------------------------------------------------------------------------

    Méltóképpen ünnepelte meg a repülő hollandi hajóosztály az ötvenedik évfordulóját, hiszen minden egykori és mai bajnoknak - vagyis olimpiai és világbajnokok sorának - meghívót küldött a Loosdrecht-tavi Conrad Gülcher-emlékversenyre. A viadal holland névadója egyébként a hajótípus tervezője volt, aki ugyan 1951-ben álmodta meg a modellt, ám csupán rá egy évre került sor az első versenyre. Az igen gyorsan népszerűvé váló osztály - öt éven belül már 400 repülő hollandi épült - természetesen meg sem állt az olimpiáig, ahol 1960 és 1992 között szerepelt a programban. S noha immár tíz éve, hogy lekerült a nyári játékok műsoráról, máig széles rajongótábort tudhat maga mögött, elsősorban Németországban, Hollandiában és Olaszországban. Na, és Majthényi Szabolcs és Domokos András révén hazánkban is, hiszen az említett páros 1995 után idén újra világbajnoka lett a hajóosztálynak. Természetes tehát, hogy őket is meginvitálták a rendezők az Amszterdamtól délre elhelyezkedő Loosdrecht-tóhoz, ahol aztán újfent nem vallottak szégyent, hiszen a 69 hajót számláló mezőnyben - ahol minden idők legjobbjai szerepeltek - a második helyet szerezték meg.

    "Nagyon jól éreztük magunkat a versenyen, hiszen a hajóosztály több olyan híres vitorlázójával találkozhattunk személyesen, akinek eddig csak a nevét és a teljesítményét ismertük. Na, és az elért eredménnyel is elégedettek voltunk" - értékelt a megmérettetést követően a magyar hajó kormányosa, Majthényi Szabolcs.

    Conrad Gülcher-emlékverseny, repülő hollandi jubileumi regatta, Loosdrecht (Hollandia)
    Abszolút: 1. Jorg Boyson-Möller, Jacob Boyson-Möller (dán) 6.0, 2. Majthényi Szabolcs, Domokos András (magyar) 7.0, 3. Tilstra, Schmal (holland) 14.0
  • VITORLÁZÁS

    KÉPEK

       

     
    LINKEK