FONTOS


 

Emberi és sportteljesítményét díjazta a NOB
Sir Peter Blake posztumusz Olimpiai Érdemrendje

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Gallov Rezső, Nemzeti Sport 2002.10.27
--------------------------------------------------------------------------------

Az angliai Hampshire-ben az Emsworth Vitorlás klub dísztermében ünnepélyes külsőségek között posztumusz Olimpiai Érdemrenddel tüntették ki a világhírű új-zélandi vitorlázót, Sir Peter Blake-et. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legmagasabb kitüntetését özvegye, Lady Pippa Blake vette át a NOB görög tagjától, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökétől, S. M. King Konstantintól (trónörökös királyi hercegként 1960-ban a római olimpián aranyérmet nyert a vitorlázásban).
Sir Peter Blake - idén lenne 54 éves - 40 éves vitorlázó pályafutása során nem kevesebb, mint öt alkalommal teljesítette a Föld megkerülését követelő Whitbread verseny távját, amelyet azután 1989-90-ben meg is nyert. 1994-ben ENZA nevű hajójával győzött a Jules Verne nevét viselő, kikötés nélküli földkerülő versenyen - rekordidővel -, majd 1995-ben nyerni tudott az akkor már 145 éves, hagyományos Amerika Kupa küzdelmei során, maga mögé utasítva az amerikaiakat, akik a kupa addigi történetében mindössze egyszer veszítettek. Ezt a ritka bravúrt ráadásul 2000-ben képes volt megismételni a Team New Zealand nevű vitorlásával - s vált ekként az első nem amerikai versenyzővé, aki meg tudta kettőzni győzelmét.
A nagyszerű vitorlázó, óceánkutató és környezetvédő, a tudós Jacques Cousteau barátja 2000-ben indította el a Blake kutató expedíciót, tudományos megfigyeléseket végzett a Déli-sarkvidék partjai mentén. Második útjának befejezése előtt Dél-Amerikában az Amazonas-deltájában már hazafelé készülőben kötött ki, amikor kalózok támadták meg (2001 decemberében) és agyonlőtték.
Az olimpiai érdemrendhez fűzött méltatás szerint Sir Peter kiemelkedő emberi és sportteljesítményével érdemelte ki a díjat, továbbá, hogy egész életében a nemes olimpiai szellem jegyében tevékenykedett.
A kitüntetéssel tiszteletreméltó társaságba került, ahol többek között Indira Gandhit, Bertrand Piccardot, Nelson Mandelát és természetesen az olimpiai család legnagyobb sportoló egyéniségeit találhatjuk, Jesse Owenstől Gerevich Aladárig.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK