FONTOS


 

A Rum útja: sokan feladták
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2002.11.11
--------------------------------------------------------------------------------

Több hajós számára már néhány órával a rajt után befejeződött A Rum útja elnevezésű szóló vitorlásverseny.

Franck Cammas trimaránja árboctörést szenvedett, s bár a mentőhelikopter azonnal a segítségére sietett, ő nem akarta sorsára hagyni a több millió eurós vitorlást. Így csak a szerencsének volt köszönhető, hogy amikor honfitársa, Jean La Cam éjszaka a sodródó hajótestnek ütközött, mindketten sértetlenek maradtak. De Cam is kénytelen volt feladni a versenyt. Cammas trimaránját végül mentőcsapata bevontatta Roscoff kikötőjébe.

Szintén a többtestű vitorlások között Bertrand de Broc technikai hiba miatt adta fel. A Vendée Globe-győztes Michel Desjoyeaux hasonló okok következtében megállt Brestben, de folytatta a viadalt, igaz így több mint 80 mérföldes hátrányba került.

Ebben a kategóriában a favorit francia Loick Peyron vezet, az egytestűeknél - ahol eddig négy kieső akadt - honfitársa, a legutóbbi Vendée Globe-on harmadik Roland Jourdain halad az élen.

A mezőny a franciaországi St. Malo kikötőjéből indult, hogy átszelve az Atlanti-óceánt a karib-tengeri Guadeloupe szigetén érjen célba. Az első várhatóan tíz nap alatt teljesíti a mintegy 7000 kilométeres távot. Előre a Rum útján
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.11.02
--------------------------------------------------------------------------------

ST. MALO. Hatvanan teljesítették az előírt kvalifikációt és így szerezték meg a jogot, hogy rajthoz álljanak a világ egyik legismertebb szóló vitorlásversenyén, a Rum útja elnevezésű viadalon. Köztük van a Vendée Globe-győztes francia Michel Desjoyeaux és a második helyezett brit Ellen McArthur. A mezőny jövő szombaton vág neki a vetélkedésnek a franciaországi St. Malo kikötőjéből, hogy átszelve az Atlanti-óceánt, a karib-tengeri Guadeloupe szigetén érjen célba. A viadalt 1978 óta négyévente rendezik meg. Első alkalommal még több mint 23 napra volt szüksége az akkori győztesnek a mintegy 7000 kilométeres táv teljesítéséhez, legutóbb a svájci Yvan Bourgnan 12 nap 8 órás idővel nyert trimaránjával, s most is favoritnak számít. A sikerre csak a többtestű hajók pályázhatnak eséllyel, valószínű, hogy az első célba érkező kevesebb mint tíz nap alatt ér partot. Desjoyeaux és McArthur mellett indul a szintén a szóló földkerülő versenyekről ismert francia Alain Gautier, Loick Peyron és Roland Jourdain, valamint a brit Mike Golding is.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK