FONTOS


 

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
Segített a viharos szél a magyar vitorlázóknak
Világbajnok a Majthényi, Domokos páros

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: schiller, Blikk 2004.01.08
--------------------------------------------------------------------------------

Melbourne - Megnyerte a repülőhollandi-világbajnokságot a címvédő Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős. A vitorlázók ausztráliai viadalának utolsó futamát a viharos szél miatt nem rendezték meg, így a végeredmény hat verseny alapján alakult ki.

A hatodik futamból szabálytalan útjog-szituáció miatt kizárták a magyarokat, akik amúgy is csak a tizennegyedikek lettek, így ez az eredményük esett volna ki. Majthényiék az első és a negyedik futamot megnyerték, a másodikban harmadikak, a harmadikban negyedikek, az ötödikben hatodikak lettek. A mieink ezt megelőzően 1995-ben és tavaly voltak világelsők. Helyi idő szerint csak jóval éjfél után tudtuk elérni Majthényi Szabolcsot.

- Amióta hazaértem, egyfolytában csörög a telefon, s bár azt terveztem, hogy viszszamegyek melbourne-i barátaimhoz, ha fél órán belül nem tudok elindulni, akkor elmarad a buli - kezdte a világbajnok kormányosa.

- Az igazi ünnepléssel várni kell, mert csak 18-án érünk haza, addig Ausztráliában pihenünk. Az első ünnepségen túl vagyunk, este fél nyolckor kezdődött a díjkiosztó, ami sokáig tartott. Lényegtelen, de olyan egység óvott, amely a mezőny végén ért célba. Összejött a tervünk, nem előzött meg a hazaiak duója, de nem így akartunk nyerni. Szerettünk volna vízre szállni, de a vetélytársak is belátták, hogy nincs értelme.

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
A viharos szél miatt törölték az utolsó futamot a melbourne-i vb-n
Világbajnok a magyar kettős

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.08
--------------------------------------------------------------------------------

A meteorológusoknak lett igazuk. Hiába számolgatott ugyanis mindenki, hogy a melbourne-i repülőhollandi-vb utolsó, 7. futamán hol kell végeznie a minél jobb helyezés érdekében, a viharos szél miatt végül törölték a versenyt, így az addigi összetett eredmény alapján hirdettek bajnokot. Ez pedig azt jelentette, hogy a kétszeres világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős – amely végig biztosan vezette a mezőnyt, hiszen az óvás miatt törölt 14. helyén kívül rendre a legjobb hatban végzett –, megszerezte a harmadik vb-aranyérmét.


Majthényi Szabolcs és Domokos András cseppet sem bánta, hogy elmaradt az utolsó futam, igaz, az újabb felvonás aligha veszélyeztette volna világbajnoki gyôzelmüket (Fotó: Tumbász Hédi)
"Igazából nem sajnáltuk, hogy a zárónapon nem kellett kimennünk a vízre. Habár szeretünk vitorlázni, túl nagy volt a szél, olyan hatvan-hetven kilométer/órás, ami azért nem az igazi. Természetesen nagyon örülünk az újabb világbajnoki címnek, ami a terveink szerint korántsem az utolsó…" – mondta a kormányos, Majthényi Szabolcs utalva a nyári, illetve a jövő évi balatoni vb-részvételükre.
A mieink mögött egyébként három ponttal lemaradva az ausztrál Norman Rydge, Richard Scarr kettős végzett, míg a világranglista vezető német Hans-Peter Schwarz, Peter van Koppen a harmadik helyen zárt. A házigazdák ugyancsak háromszoros világbajnoka, az Ian McCrossin, James Cook páros, amely különösen rosszul, egy 23. hellyel nyitotta a melbourne-i versenyt, a folytatásban fokozatosan összeszedte magát, és noha dobogóra nem sikerült állnia, a hatodik hely miatt legalább szégyenkeznie sem kellett.

Repülőhollandi-világbajnokság, Melbourne
Végeredmény (6 futam, 55 induló). Világbajnok: Magyarország (kormányos: Majthényi Szabolcs – Domokos András, egyesületük: Spartacus VE, edzőjük: Erdélyi Béla) 15.0, 2. Ausztrália I (k: Norman Rydge – Richard Scarr) 18.0, 3. Németország I (k: Hans-Peter Schwarz – Peter van Koppen) 21.0, 4. Ausztrália II (k: B. Beyer – R. Johnson) 24.0, 5. Olaszország (k: R. Cipriani – S. Morelli) 34.0, 6. Ausztrália III (k: I. McCrossin – J. Cook) 35.0

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
Az utolsó futam dönt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.07
--------------------------------------------------------------------------------

A tervezettel ellentétben csak egy futamot tudtak lebonyolítani a melbourne-i repülőhollandi-világbajnokságon a keddi versenynapon, ami csöppet sem kedvezett a kétszeres világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András kettősnek.

A gyenge szélben csupán a 14. helyen végzett a címvédő magyar egység. S noha a verseny hivatalos honlapján is ez az eredmény szerepel, a kormányostól, Majthényitól származó információk szerint végül a 40. helyen befutó holland Tanja Heijinkék óvása miatt kizárták őket a futamból. Az összesített eredmény szempontjából azonban nincs jelentősége, hogy 14 vagy 56 – az indulói létszám (55) plusz egy helyezési pont jár a kizárt egységnek – pont szerepel-e a magyar duó neve mellett, hiszen a részeredmények alapján mindenképpen azt, a leggyengébbet ejtik ki.

Egy 3. hely is elég
A jelenlegi állás szerint ha a magyar egység legalább harmadik lesz a 7. futamon, már világbajnok. Amennyiben pontazonosság alakul ki az ausztrál egységgel – azaz elveszti a hárompontos elônyét –, akkor a jobb helyezési számok döntenek. Ha netán a németek hoznák be a hétpontos lemaradásukat, még egy futamgyôzelemmel sem lennének elônyben, hiszen a mieinknek már két elsôsége van.
Viszont továbbra is a Majthényi, Domokos páros vezet, mögötte három ponttal lemaradva az ausztrál Norman Rydge, Richard Scarr páros, héttel pedig a másik nagy vetélytárs, a német Hans-Peter Schwarz, Peter van Koppen kettős van lemaradva. Izgalmas és egyben mindent eldöntő lesz tehát az utolsó futam, feltéve, ha az időjárás nem szól közbe.

Repülőhollandi-világbajnokság, Melbourne
Az állás 6 futam után:
1. Magyarország (kormányos: Majthényi Szabolcs – Domokos András) 15.0, 2. Ausztrália I (k: Norman Rydge) 18.0, 3. Németország I (k: Hans-Peter Schwarz) 22.0, 4. Ausztrália II (k: Brett Beyer) 25.0, 5. Olaszország (k: Roberto Cipriani) 34.0, 6. Ausztrália III (k: Ian McCrossin) 36.0

A jelenlegi dobogósok helyezései az eddigi 6 futamban
Majthényi, Domokos 1 3 4 1 6 14
Rydge, Scarr 4 7 14 5 1 1
Schwarz, Van Koppen 2 2 6 7 8 5

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
Karnyújtásnyira a dobogó tetejétől

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.06
--------------------------------------------------------------------------------

Ennél jobban nem is sikerülhetett volna a dupla futamos nap a kétszeres világbajnok – s immár a harmadikhoz is karnyújtásnyi közelségbe kerülő – Majthényi Szabolcs, Domokos András kettősnek, hiszen öt verseny után már nyolc ponttal vezet a melbourne-i repülőhollandi-vb-n.

A délelőtti megméretést játszi könnyedséggel nyerte meg a címvédő magyar egység, kilenc másodpercet verve a másodikként befutó holland Frank Havik, Guido Alkemade párosra. S noha a folytatásban csak egy hatodik hely jutott a mieinknek – a győzelmet ezúttal az ausztrál Norman Rydge, Richard Scarr duó szerezte meg –, ezt az eredményt mint az addigi legrosszabbat kiejthették, így tetemes előnnyel állnak az élen.
Annál is inkább, mert a nagy vetélytárs, a vb elején még szorosan Majthényiék nyomában loholó német Hans-Peter Schwarz, Peter van Koppen kettős csupán egy hetedik és egy nyolcadik helyet tudott felmutatni hétfőn, amivel – Rydge-ékhez hasonlóan 17 ponttal, de rosszabb helyezésekkel – lecsúszott a bronzot érő pozícióba.
Ez pedig azt jelenti, hogy ha az elkövetkező két futam során a magyar kettős nem csinál valami nagy butaságot – márpedig eddig ez igencsak messze állt tőle –, akkor meg tudja védeni a világbajnoki címét. Mögötte viszont még igencsak nyílt a verseny, hiszen a jelenlegi második és negyedik helyezett között mindössze két pont a különbség.
A szervezők egyébként egy újabb ötlettel álltak elő a nap végén, eszerint kedden megpróbálják lebonyolítani mindkét hátralévő fordulót, a szerdai időjárás-előrejelzés ugyanis csöppet sem biztató.

Repülőhollandi-világbajnokság, Melbourne

4. futam:
1. Majthényi, Domokos 1:17:48 óra
2. Havik, Alkemade (holland) 1:17:57
3. Beyer, Johnson (ausztrál) 1:17:59

5. futam:
1. Rydge, Scarr (ausztrál) 1:17:12
2. Lüdtke, Klenke (német) 1:17:36
3. Havik, Alkemade 1:17:41
...
6. Majthényi, Domokos 1:18:26

összetettben:
1. Majthényi, Domokos 9 helyezési pont
2. Rydge, Scarr 17
3. Schwarz, van Koppen (német) 18

Az állás 5 futam után: 1. Magyarország (kormányos: Majthényi Szabolcs – Domokos András) 9.0, 2. Ausztrália I (k: Norman Rydge) 17.0, 3. Németország I (k: Hans-Peter Schwarz) 17.0, 4. Ausztrália II (k: Brett Beyer) 19.0, 5. Nagy-Britannia (k: Toby Dale) 23.0, 6. Ausztrália III (k: Ian McCrossin) 25.0

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
Árboctörés a hollandoknál
A magyar hajó maradt az élen

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2004.01.05
--------------------------------------------------------------------------------

A rendezők ugyan két futamot terveztek a repülőhollandi-világbajnokság harmadik napjára, végül az időjárás keresztülhúzta a számításukat. A melbourne-i Port Phillip Bayben igen viharos, közel 40 csomós szél fogadta a résztvevőket, ami miatt el kellett halasztani a rajtot.


Majthényi Szabolcs (jobbról) és Domokos András három futam után vezet a vb-n (fotó: Tumbász Hédi)
Délutánra azonban csendesedett kicsit az idő, így egy futam erejéig mégiscsak vízre szállhatott az 55 hajó.
A győzelmet ezúttal az angol Toby Dale és James Cole szerezte meg a háromszoros világbajnok ausztrál Ian McCrossin, James Cook páros, valamint honfitársa, az újonc Gavin Dagley, John Dryden kettős előtt. A címvédő magyar egység, Majthényi Szabolcs és Domokos András negyedikként ért célba, ezzel együtt továbbra is őrzi az összetettbeli elsőségét, miután az eddigi legnagyobb riválisa, a német Hans-Peter Schwarz, Peter van Koppen kettős csupán hatodikként (és ezzel összetettben a második helyen) zárta a napot.
A versenynap igazi vesztese azonban nem a német páros volt, hanem a holland Clovis Buijs, Marlene Van Ballegooijen házaspár, amely árboctörést szenvedett, és ezzel a hétfői indulása is kérdésessé vált. Pedig hétfőn igencsak nagy lesz a tét, hiszen – ha az időjárás is engedi – két futamot próbálnak majd lebonyolítani.

Repülőhollandi-világbajnokság, Melbourne

A 3. futam eredménye:
1. Dale, Cole (brit) 56:30 perc
2. McCrossin, Cook (ausztrál) 56:54
3. Dagley, Dryden (ausztrál) 56:59
4. Majthényi, Domokos 58:01

Az állás 3 futam után: 1. Magyarország (kormányos: Majthényi Szabolcs – Domokos András) 8.0, 2. Németország I (k: Hans-Peter Schwarz) 10.0, 3. Nagy-Britannia (k: Toby Dale) 19.0, 4. Németország II (k: Hans Genthe) 20.0, 5. Ausztrália I (k: Norman Rydge) 25.0, 6. Ausztrália III (k: Brett Beyer) 27.0

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
Ezúttal harmadik helyre siklottak be
Majthényiék maradtak az élen

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2004.01.04
--------------------------------------------------------------------------------

Továbbra is az élen áll a melbourne-i repülőhollandi-világbajnokságon a kétszeres világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András páros. A második futamban ugyan nem sikerült megismételnie a magyar egységnek a nyitó napi győzelmet, a harmadik hellyel is meg tudta tartani összetettbeli elsőségét. Igaz, a német Hans-Peter Schwarz, Peter van Koppen kettős ugyancsak négy ponttal, ám rosszabb helyezésekkel – két második hely – szorosan a nyomában van.

A szombati futamot egyébként az ausztrál Brett Beyer, Roddy Johnson duó nyerte, amely különösen élvezte a 18 csomós szelet.
"Tökéletes szelünk volt, igazán élmény volt versenyezni. Ugyan a magyar címvédő páros majdnem megfogott bennünket, mindössze egyhajónyi távolság volt köztünk, végül meg tudtuk tartani a vezető helyünket" – mondta a kormányos, Brett Beyer.
Sőt a futam végén olyannyira elpártolt a mieinktől a szerencse, hogy a németek is megelőzték őket.
A házigazdák nagy örömére a háromszoros világbajnok Ian McCrossin és James Cook viszont a pénteki 23. hely után összekapta magát, így már 12. az összetett listán.
Vasárnap két futam lebonyolítását vették tervbe a rendezők.
A versenynap egyébként még egy nekünk kedvező hírt tartogatott, ugyanis döntés született a 2005-ös repülőhollandi-világbajnokság helyszínéről, s Balatonföldvár, a Spartacus VE bázisa lesz a házigazda.

Repülőhollandi-világbajnokság, Melbourne
Az állás 2 futam után: 1. Magyarország (kormányos: Majthényi Szabolcs–Domokos András) 4.0, 2. Németország I (k: Hans-Peter Schwarz) 4.0, 3. Ausztrália I (k: Norman Rydge) 4.0, 4. Németország III (k: Hans Genthe) 15.0, 5. Hollandia (k: Enno Kramer) 15.0, 6. Ausztrália III (k: Brett Beyer) 16.0

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
A címvédő Majthényi, Domokos kettős vezet a világbajnokságon
Rajt futamgyőzelemmel

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.03
--------------------------------------------------------------------------------

Jó bemelegítésnek bizonyult a melbourne-i nyílt repülő hollandi ausztrál bajnokság a kétszeres világbajnok és Európa-bajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős számára, hiszen az ott megszerzett második hely után a pénteken rajtoló világbajnokságot mindjárt győzelemmel kezdte.


A repülô hollandi osztályban világbajnoki címvédô Majthényi Szabolcs (balról), Domokos András kettôs jobban nem is kezdhetett volna Melbourne-ben (fotó: Tumbász Hédi)
Az 55 hajót számláló mezőnyben ugyan a futam elején még a mindöszsze nyolc hónapja együtt vitorlázó ausztrál Gavin Dagley, John Dryden páros vezetett, ám az utolsó szakaszon már érvényesült a mieink és a német Hans-Peter Schwarz, Peter van Koppen duó rutinja, így a hazaiak végül csak harmadikként értek célba.
"Korábban még nem versenyeztünk Melbourne-ben, de máris nagyon megszerettük ezt a remek szeles helyszínt. A futam alatt végig nagyon figyeltünk a vetélytársakra, és végül egy kis szerencsével nyerni tudtunk. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a vébé" – mondta a címvédő egységből Domokos András, akit családja is elkísért Ausztráliába.
"A szél nekünk kedvezett és egy kis szerencsénk is volt" - nyilatkozott Domokos András. "Folyamatosan figyelnünk kellett a nagy vetélytársakra, akik közül a háromszoros világbajnok hazai McCrossin, Cook páros most gyengébben ment. Szabolccsal 18 éve versenyzünk együtt, ez már lassan nehezebb, mint házasságban együtt élni."
A nap csalódását a háromszoros világbajnok Ian McCrossin, James Cook kettős okozta, amely csupán a 23. helyen végzett.
A tervek szerint egyébként a rendezők január 8-án hét futam alapján hirdetnek majd világbajnokot.

Repülő hollandi-világbajnokság, Melbourne
Az állás az 1. futam után:
1. Magyarország (kormányos: Majthényi Szabolcs – Domokos András) 1.0, 2. Németország I (k: Hans-Peter Schwarz) 2.0, 3. Ausztrália II (k: Gavin Dagley) 3.0, 4. Ausztrália I (k: Norman Eydge) 4.0, 5. Spanyolország (k: Gines Romero) 5.0, 6. Németország II (k: Kay-Uwe Luedtke) 6.0

Nyílt repülő hollandi ausztrál bajnokság, Melbourne
Majthényiék másodikok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.02
--------------------------------------------------------------------------------

Ezüstérmes lett a melbourne-i nyílt repülő hollandi ausztrál bajnokságon a Majthényi Szabolcs, Domonkos András kettős.

A kétszeres világbajnok magyar egység egy első, két második és egy harmadik helyet szerzett, míg az egyik futamról korai rajt miatt kióvták őket. S noha ez utóbbin is győztek a mieink, végül nem vitatták a döntést, nehogy ez visszaüssön a pénteken kezdődő világbajnokságon, amelynek csupán az előversenye volt a bajnokság. Így aztán pontegyenlőséggel, de rosszabb helyezésekkel maradtak alul a német Hans-Peter Schwarz irányította duóval szemben.

Nyílt repülő hollandi ausztrál bajnokság, Melbourne
Végeredmény (5 futam, 49 induló): 1. Németország I (kormányos: Hans-Peter Schwarz) 8.0, 2. Magyarország (k: Majthényi Szabolcs, Domonkos András) 8.0, 3. Ausztrália I (k: Norman Rydge) 15.0

Nyílt repülő hollandi ausztrál bajnokság, Melbourne
Aranyért utaztak Melbourne-be

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Magyar Nemzet 2003.12.31
--------------------------------------------------------------------------------

Mi itt fázunk Európában, s várjuk, múljanak el a hideg hónapok, Ausztráliában viszont tombol a nyár, megteltek a strandok, 30 fok fölött van a hőmérséklet – ki ne irigyelné hát azt, aki a világ másik felén tartózkodhat mostanában.

Nos, a Majthényi Szabolcs, Domokos András repülő hollandi párosnak osztályrészül jutott, hogy már a karácsonyi ünnepek alatt megérkezzen a távoli földrészre, ám szó sincs pihenésről, semmittevésről. A két kiváló sportoló ugyanis január másodikától részt vesz a Melbourne-ben rendezendő repülő hollandi világbajnokságon, s mivel pályafutásuk során már két alkalommal is aranyérmesek voltak, a múlt kötelezi őket.

Tény azonban, hogy ezúttal némi hátránnyal indulnak az ausztrál egységek mögött, hiszen amíg nekik novemberben is sütött a nap, s „kéznél” volt a tenger, addig a magyar duó nem is tudott vízre szállni. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy októberben, novemberben már ritkán merészkedhetnek vízre a magyar vitorlások, a másik pedig, hogy Majthényiéknak nem is lett volna mivel, ugyanis november elején ha nem is vízre, de levegőbe bocsátották hajójukat. A vitorlást már ekkor elutaztatták a vb helyszínére.

A kétszeres világbajnok páros sikeres esztendőt tudhat maga mögött, ugyanis a nyári Európa-bajnokságról bronzéremmel térhettek haza, ami azt jelenti, hogy „egyben” vannak, jöhet a jó folytatás.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK