FONTOS


 

Magyar részsiker az Asso99 Eb-n
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Arany-Média, 2002.05.27
--------------------------------------------------------------------------------

A remek szervezés és lebonyolítás mellett magyar futamgyőzelemnek is örülhettek a magyar vitorlázás szerelmesei.

Magyar futamgyőzelemmel fejeződött be Balatonkenesén a nemhivatalos vitorlázó Asso99 Európa-bajnokság. Az aranyérmet azonban az olasz Marco Caverzasio vezette csapat szerezte meg.
A szombati záró futamot a repülő hollandiban többszörös világbajnok Majthényi Szabolcs kormányozta Fantomasso nyerte, de ez az egység összetettben csak a hetedik helyen végzett. A legjobb magyar a tavaly
Eb-ezüstérmes Detre fivérek irányította együttes lett.
A győztes olasz hajó mögött Luitpold bajor herceg vitorlása zárt másodikként, mivel az öt futam után éllovas olasz Pneumax szombaton nem fejezte be a versenyt.

Asso99 Európa-kupa, nem hivatalos Eb, Balatonkenese

Végeredmény. Európa-kupa-győztes (nem hivatalos Európa-bajnok): Cassiodoro (Olaszország, k: Marco Caverziado, legénység: Fabrizio Eusebio, Giangiacomo Ciboldi, Lorenzo Nardini, Claudio Emiliani, Matteo Ponti) 13 pont, 2. König Ludwig (Németország, k: Andreas Plettner, l: Luitpold Prinz von Bayern, Hendrik Witzmann, Axel Muhnert, Ingo Ristan, Jan Wortmann) 14, 3. Pneumax (Olaszország, k: Giorgio Gorla, l: Giuseppe Devoti, Michele Giovannini, Alessandro Giovannini, Emio Bazoli, Alberto Rossi) 17, 4. Simo (Olaszország, k: Luca Valerio) 23, 5. Yuppie (Magyarország, k: Detre Szabolcs) 27, 6. Peecasso (Magyarország, k: Szilvássy Attila) 35
7. Fantomasso (Majthényi Szabolcs) 36

6. futam: 1. Fantomasso (magyar, kormányos: Majthényi Szabolcs), 2. König Ludvig (német, k: Andreas Plettner), 3. Cassiodoro (olasz, k: Marco Caverzasio)

Nemzeti Sport 2002.05.26

3. futam: 1. Simo (olasz, kormányos: Luca Valerio), 2. Cassiodoro (olasz, k: Marco Caverzasio), 3. Yuppie (magyar, k: Detre Szabolcs). 4. futam: 1. König Ludwig (német, k: Andreas Plettner), 2. Yuppie, 3. Simo. 5. futam: 1. Pneumax (olasz, k: Giorgio Gorla), 2. Cassiodoro, 3. Biavolasso (olasz, k: Dario Mamone). Az összetett állása 5 futam alapján: 1. Pneumax 8 pont, 2. Cassiodoro 10, 3. König Ludwig 13

Nemzeti Sport 2002.05.25

1. futam: 1. Pneumax (olasz, kormányos: Giorgio Gorla), 2. König Ludwig (német, Andreas Plettner), 3. Cassiodoro (olasz, Marco Caverzasio). 2. futam: 1. Pneumax, 2. Asso Le Mio (magyar, k: Eszes Tamás), 3. Cassiodoro. Az összetett állása 2 futam alapján: 1. Pneumax, 2. Cassiodoro, 3. König Ludwig

Nemzeti Sport 2002.05.24

Harminc hajó indul a vitorlázó Asso Európa-bajnokságon
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Bilkei G. Borbála, Magyar Hírlap 2002.05.23
--------------------------------------------------------------------------------

Mától vasárnapig Balatonkenesén kerül sor a vitorlázó Cisco Asso99 Európa-bajnokságra. Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbb az Asso hajóosztály - a hatalmas vitorlázatú, könnyű szerkezetű lapos hajón hat ember versenyez, a legénység fürtökben lóg a hajó oldalán -, míg a tavalyi Asso Európa-kupán tizennégy hajó vett részt, az idei Asso99 Európa-bajnokságon harminc indul. Szinte a teljes magyar élmezőny képviselteti magát, és számos külföldi egység indul, köztük a tavalyi Európa-bajnoki aranyérmes olasz Luca Valerio irányította Simone és a 2000-ben EK-győztes Luitpold bajor herceg csapata is.

A Kenese Marina-Port Yacht Club tavaly eredményes Európa-kupa-versenynek adott otthont ebben a hajóosztályban, és akkor hármas hazai siker született, a győzelmet az olimpiai bronzérmes Detre fivérek vezette csapat szerezte meg. Most is ők az esélyesek, s mellettük persze Luca Valerio és csapata.

Asso99 Európa-bajnokság Kenesén
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: [origo], 2002.05.15
--------------------------------------------------------------------------------

Első alkalommal rendezhetik Magyarországon az egyik leglátványosabb hajóosztály, az Asso99 osztályszövetség Európa-bajnokságát.

A magyar Asso99 osztályszövetség és a Kenese Marina-Port Rt. 2002. május 22. és 26. között, első alkalommal rendezi meg az Asso99 Európa-bajnokságot. A verseny szervezői elmondták, hogy a reméltnél is több nevezés érkezett.
A több mint 30 induló hajó között megtalálhatjuk a legjobbaknak tartott olasz (9 hajó), német (6 hajó), svájci és osztrák, illetve a mintegy 15 magyar egységet. A Kenese Marina-Port Yacht Club tavaly Európa Kupa-versenynek adott otthont ebben a hajóosztályban és akkor hármas hazai siker született, a győzelmet a Detre fivérek vezette csapat szerezte meg. A repülő hollandiban a magyar vitorlázás egyetlen olimpiai érmét (1980, Moszkva, bronz) nyerő testvérpár egysége szeptemberben második helyen végzett az Eb-n, s ezúttal is az esélyesek közé tartozik.
Csütörtök déltől, vasárnapig 6 futamon döntik el az elsőséget, amely a szélviszonyoktól függően akár napi 3 futamot is jelenthet.

Az Asso a leglátványosabb hajóosztályok egyike. A hajótest maga rendkívűl lapos és csekély súlyú, a vitorlák ellenben hatalmasak. Asso versenyeken 6 fő vitorlázza, akiknél fontos szerep jut a súlyukra, ugyanis nem lehetnek több mint 520 kg. A hat emberből három trapézol, ezek együttes súlya maximum 260 kg. Az Asso könnyedségének köszönhetően még kis szélben is nagy sebességet tud elérni.

A szervezők várják az érdeklődőket, motoros, illetve vitorlás hajóval, amelyekről testközelből követhetik nyomon az eseményeket.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK