FONTOS


 

Nemcsak balatoni a nyár
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Arany-Média, 2002.06.12
--------------------------------------------------------------------------------

Nyaralni nem csak a Balatonnál vagy a Velencei-tónál lehet. Bár kétségtelenül ez a két leglátogatottabb tavunk, ne felejtsük el azonban, hogy szerte az országban számos kisebb-nagyobb állóvíz várja a vízi sportok rajongóit.

Ha északnyugatra veszi az irányt az utazó, az országhatár előtt még kellemes, hűsítő élményben lehet része. Soprontól 15 kilométerre a Fertő tó víztükrébe ütközik. Az enyhén sós víz területének egy része - déli negyede - színesíti csak a hazai tájképet, a nagyobb oldal Ausztriához tartozik. A Fertő tó magyar oldalán egyedül Fertőrákoson épült ki fürdő és kikötőhely. A kis öbölben azonban fürdeni, evezni, vitorlázni és szörfözni is lehet. A kedvező szélviszonyok miatt májustól szeptemberig több hazai és nemzetközi vitorlás futamot is lebonyolítanak itt. A sétahajózás, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba vezetett kenutúra és remek horgászhelyek csábíthatják ide a vizek szerelmeseit. Különleges lehetőség, hogy az osztrák hálózathoz csatlakozva a Fertő tó egész kerülete körbejárható. Ráadásul a kerékpárút magyarországi része a Nemzeti Park mentén halad. A különböző nehézségű túraajánlatok és a környező települések nevezetességei között mindenki megtalálhatja a képességeinek, edzettségének és érdeklődésének megfelelőt.
A Fertő tavat megkerülő B10-es kerékpárút hossza 110 kilométer, a magyarországi szakasz 35 kilométer. A hazai oldalon 12 kilométeres hegyikerékpáros útvonal is található, sőt a BMX-rajongóknak is kiépítettek pályát a környéken.

Kelet felé utazva a kalandvágyók igazi paradicsomba érkeznek. A Tisza-tó, ami a folyó felduzzasztásával keletkezett, négy Velencei-tónyi területtel várja a nyaralókat. Vízi sportolásra leginkább az abádszalóki öböl alkalmas. Ez a motoros sporteszközök számára is engedélyezett vízfelület, mivel a Tisza folyamatosan gondoskodik a tisztításról. A vízi sportolók aggodalma, miszerint a mederben rengeteg tuskó található, mára már a múlté. Az abádszalóki öböl szinte teljesen "tuskótlanítva" lett decemberben, mikor leengedték a tavat. Ezen felül hét, rendszeresen ellenőrzött minőségű szabad strand várja itt a fürdőzőket.

A jet-skizőknek Kiskörén is van kijelölt pálya. A tó középső része Magyarország legnagyobb összefüggő és különlegességekben igen gazdag horgászvize. A Tisza-tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben pedig szigorúan védett, különleges fajokban gazdag madárrezervátum található. Az UNESCO által a Világörökség részévé avatott területet leginkább szervezett csónaktúrával érdemes bejárni. A fotószafari a műkedvelő és a tapasztalt ornitológusoknak is páratlan élményt nyújt. És ez a sok lehetőség annak köszönhető, hogy néhány évtizede az emberek gondoltak egy furcsát, és tavat varázsoltak a magyar rónaság, az Alföld kellős közepébe! Ezt az élményt nem szabad kihagyni!

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK