FONTOS


 

Megbűnhődnek Sir Blake gyilkosai
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: [origo] 2002.06.20
--------------------------------------------------------------------------------

Tavaly decemberben az egész sportvilágot megrázta a hír, miszerint Sir Peter Blake-et kalózok támadták meg az Amazonason, és belehalt sérüléseibe. A gyilkosok most megkapták méltó büntetésüket: huszonhattól harminchat évig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket.

Hosszú időre börtönbe küldték Brazíliában Sir Peter Blake új-zélandi vitorlázó gyilkosait. Az 53 éves sportolót tavaly december 5-én ölték meg kalózok, amikor az Amazonason végzett kutatásokat. A kalózok több lövéssel megölték a vitorlázót, két társát pedig megsebesítették, végül egy hajómotorral és négy karórával elmenekültek.

Az elsőszámú vádlott 36, a második 35 évet kapott, két társukra egyformán 32 év szabadságvesztést szabtak ki. Segítőik közül az egyik 28, a másik 26 évre kerül rács mögé.

Helen Clark új-zélandi miniszterelnök-asszony üdvözölte a bíróság döntését.

Blake 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995-ben és 2000-ben - volt a világ legrégebbi és egyik legrangosabb vitorlásversenyének számító Amerika-kupán győztes csapat kormányosa, illetve irányítója. A Whitbread földkerülő viadalon (a Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót vezette. Hazájában kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, s 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Eltemették Sir Peter Blake-et
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: [origo] 2001.12.14
--------------------------------------------------------------------------------

Dél-Angliában pénteken eltemették az Amazonason múlt csütörtökön meggyilkolt Sir Peter Blake-et. A gyászszertartásra Európába repült Helen Clark, Új-Zéland miniszterelnöke is, aki nemzeti hősnek, korosztálya példaképének tartja a világhírű vitorlázót.

"Mérhetetlen veszteség érte országunkat. Az elmúlt egy hétben mindenki gyászolt" - mondta Clark, akit Trevor Mallard sportminiszter is elkísért a temetésre. A gyászszertartáson sokan vörös zoknit viseltek a hajós 1995-ös sikerére emlékezve. Abban az évben ugyanilyen színű lábmelegítőben nyerte meg az Amerika Kupát, s ezzel Új-Zélandon divatot teremtett.

A kalózok áldozatául esett Blake - aki évek óta Dél-Angliában élt családjával - 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Vitorlázóként szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995 után tavaly - a világ legrégebbi és egyik legrangosabb versenyén, az Amerika Kupán a győztes csapat kormányosa volt. A Whitbread földkerülő viadalon (a most zajló Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót irányította. Új-Zélandon kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Egyszerű turistáknak vélték őket
Elfogták a gyilkosokat

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2001.12.08
--------------------------------------------------------------------------------
Kalóztámadásban gyilkolták meg a legendás vitorlázót, az amazonasi kutatóexpedíción részt vevő Sir Peter Blake-et. Az új-zélandi hajós több föld körüli versenyen is részt vett, 1990-ben megnyerte az egyik leghíresebbet, a Whitbreadet. Blake-et, akit 1995-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütött, Új-Zéland nemzeti hőseként gyászolta.

A brazíliai Macapa állam történetében példátlan hajtóvadászat kezdődött a világhírű új-zélandi vitorlázót, Sir Peter Blake-et meggyilkoló kalózok után, és így a vártnál gyorsabban, helyi idő szerint péntek hajnalban elfogták a tetteseket. "Hivatalosan még csak gyanúsítottakról beszélhetünk, de már beismerték tettüket" -- mondta egy szóvivő. Egyelőre hét brazil állampolgárságú személyt vettek őrizetbe, nyolcadik társuk az Amazonas menti őserdőben bujkál. A térségben kutatásokat végző új-zélandi sportembert, miután ellenállt a csuklyás támadóknak, az Amapa államból való, 23 éves Ricardo Tavares lőtte le, két másik hajóst pedig megsebesített. A kihallgatás során kiderült, hogy a bűnözők nem tudták, kiket támadnak meg. Úgy vélték, "egyszerű turisták" utaznak a hajón.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK