FONTOS


 

Épül a gyenesdiási kikötő
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: [origo], 2002.06.27
--------------------------------------------------------------------------------

Kilencvenmillió forint beruházásával 100 hajót befogadó vitorláskikötő épül Gyenesdiás keleti, diási partján; 27 hely már az augusztusi átadás előtt gazdára talált.

Mint Csendes István, a Gyenesdiási Jacht Egylet elnöke elmondta: az állam a Széchenyi-terv révén 30 millió forinttal járul hozzá a kikötő építéséhez. Az önkormányzat bankgaranciát vállalt 57 millió forintra, és lehetővé tette a kikötő melletti fövenyfürdő közműveire való csatlakozást.
A vitorláskikötő közforgalmú rév lesz, azaz bárki használhatja, aki betartja a kikötő rendjét.

A kikötő ünnepélyes átadást augusztusban, Szent István napja táján tervezik megtartani. Eddig 27-en vásároltak öt évre szóló kikötőhasználati bérletet az egylettől, amely azt tervezi, nem adja el az összes helyet, hogy a Balatonon túrázó vitorlásokat bármikor tudják fogadni.

A Keszthelyi-öböl legnagyobb vitorláskikötőjének épülő gyenesdiási "vitorlás rév" szolgáltatásainak egyike a sója lesz. A hajók, csónakok vízre bocsátására és kivételére használt szerkezetből a környéken legközelebb Bogláron található hasonló.

A gyenesdiási horgászok a zalai Balaton-parti falu nyugati, Keszthely felőli alsógyenesi részén építették ki a közelmúltban - szintén önerőből - csónakkikötőjüket.
- Mind a horgászcsónak-menhely, mind a vitorláskikötő azt a célt szolgálja, hogy ne csak a nyári fürdőidényben keressék föl a pihenni vágyó emberek Gyenesdiást és környékét, hogy az idegenforgalmi szezon májustól októberig tarthasson - fogalmazott a vitorlásegylet vezetője.

A tóparti falu másik végében lévő horgászkikötőről a település polgármestere, Szalóki Jenő elmondta: a kirándulók ott csónakot is bérelhetnek, ha a Balaton vizéről szeretnének halat fogni.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK