FONTOS


 

A Velencei-tó vízszintje nőtt, a Balatoné változatlan
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: [origo], 2002.07.22
--------------------------------------------------------------------------------

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának hatására a Velencei-tónál emelkedett, a Balatonnál azonban változatlan maradt a vízszint; a vízmélység mindkét tónál alacsonyabb a kívánatosnál - tájékoztatott a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója hétfőn.

Szabó Mátyás elmondta: a Velencei-tónál a múlt héten és a hét végén lehullott, 40 milliméter csapadék 4 centiméterrel növelte ugyan a vízszintet, de a jelenlegi 117 centiméteres vízmélység még mindig mintegy 30 centiméterrel alacsonyabb a kívánatosnál.

Hozzátette: a helyzetet súlyosbítja, hogy kánikula idején naponta egy centiméternyi víz párolog el a tóból, valamint, hogy kimerültek a tározóból való vízpótlás lehetőségei. Ugyanis mind a zámolyi, mind a pátkai tározótóból minden nélkülözhető vizet beengedtek már a Velencei-tóba.

- Az alacsony vízállás miatt szerencsére nincs még vészhelyzet, nem került veszélybe a tó élővilága, s egyelőre vízpótlásra sincs szükség - közölte Szabó Mátyás.

Hangsúlyozta: amennyiben a hiányzó vízmennyiséget az őszi, téli csapadék sem pótolja, a szakemberek megvizsgálják a mesterséges vízpótlás lehetőségét. Az igazgató beszámolója szerint, ha szükség lesz rá, átalakítják az 1990-es évek elején már használt vízpótló berendezéseket, amelyekkel akkor ivóvizet juttattak a már vészesen leapadt tóba. Szólt arról is, hogy a Balatonnál a lehullott alig 20 milliméternyi csapadék kevés volt a vízszint megemeléséhez, a siófoki vízmérce változatlanul 56 centimétert mutat.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hozzáfűzte: az ökológusok szerint az alacsony vízállás nem veszélyezteti a tó élővilágát, a hajózást, nehezíti viszont a nagyobb tőkesúlyú vitorlások közlekedését.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK