FONTOS


 

MacArthur szombaton kiköthet Fremantle-ben
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.03.08
--------------------------------------------------------------------------------

Ha minden jól megy, szombaton az ausztráliai Fremantle-ben kiköt vitorlásával, a Kingfisher II-vel Ellen MacArthur, aki a Jules Verne Trophy keretében csapatával Bruno Peyron földkerülő gyorsasági rekordját szerette volna megdönteni, de árboctörés miatt feladta vállalkozását.

A brit hajós hölgy és tizenhárom tagú – kizárólag férfiakból álló – legénysége 26 napot töltött vízen, amikor február 23-án, az Indiai-óceánon, a Kerguélen-szigetektől mintegy 100, Ausztrália partjaitól pedig 2000 mérföldre bekövetkezett a baleset. "Az elmúlt napokban eléggé el voltunk foglalva, mégis nagyon lassan telt az idő, így mindenki örül, hogy hamarosan szárazföldre léphet” – üzente interneten MacArthur. Az árboc megrongálódásának pillanatában a Kingfisher II körülbelül húszórás előnyben volt Peyronhoz képest, illetve csökkentette lemaradását az ugyancsak csúcskísérletre törő, de korábban induló és már az Atlanti-óceánon hazafelé hajózó Olivier de Kersausonnal szemben. Utóbbi egyébként egészen e hét közepéig esélyes volt a csúcsjavításra, az Egyenlítőt elérve azonban, a rajt óta eltelt 53 nap alatt először, 65 mérföldes hátrányba került. A Jules Verne Trophyt 1985-ben alapították, az ötletet a híres francia író "80 nap alatt a Föld körül” című regénye adta. Peyron tavaly tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 másodperc alatt ért célba. Jellemző a vállalkozások jelentős kockázatára, hogy – már Ellen MacArthur kudarcával együtt – az eddigi tizenhárom kísérletből kilenc sikertelen volt.

MacArthur a leggyorsabb akar lenni
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2002.12.04
--------------------------------------------------------------------------------

Az utóbbi években sikert sikerre halmozó brit Ellen MacArthur következő célja, hogy - megdöntve Bruno Peyron csúcsát - a leggyorsabban vitorlázza körül a Földet.

A 26 éves MacArthur 2000-2001-ben a második helyen végzett a Vendée Globe-on, 93 nap alatt ért célba, ezzel a legfiatalabb és leggyorsabb földkerülő nő lett. Novemberben a Rum útja elnevezésű transzatlanti viadalon diadalmaskodott az egytestű hajók között.

Most megvásárolta Bruno Peyron korábbi vitorlását, az Orange nevű katamaránt, átkeresztelte Kingfisher II-re, s ezzel készül Bretagne-ban a jövő évi csúcsdöntésre.

A francia hajós és csapata idén tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 mp alatt kerülte meg a bolygót a Jules Verne Trophy keretében.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK