FONTOS


 

Mozgókép jellegű kísérleti közvetítés az interneten a Balaton vizéről, a PSINet Kék Szalag Nagydíjon
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Telebox, 2001.07.13
--------------------------------------------------------------------------------

A vezető üzleti internet és IT megoldásokat szolgáltató vállalat a PSINet Magyarország Kft. immáron harmadik alkalommal támogatja a Balaton legnagyobb vitorlásversenyét.

A 2001. július 13-án megrendezésre kerülő PSINet Nagydíj a Balaton Kékszalagjáért vitorlásversenyhez kapcsolódóan olyan kísérletre vállalkozik a Westel, a Microsoft és a Webigen, amelyre Magyarországon még nem volt példa: a Webigen Rt. egy hajóból élő, mozgókép jellegű képsorokat közvetít a versenyről, melyet internetre kapcsolt PC-ken vagy PocketPC-ken lehet fogni. A rendezvény helyszínéből adódóan a közvetítésre csak vezeték nélküli módszerrel van lehetőség. A kísérlethez a cégek semmilyen televíziós technológiát nem használnak, hanem bárki által elérhető, kereskedelmi forgalomban lévő eszközöket alkalmaznak: a Westel adatszolgáltatását, Microsoft szoftvereket és egy kézi kamerát.


A vitorlásversenyt kísérő motoros fedélzetén a kamerajelet összekötik egy notebook számítógéppel, ahol azt egy Windows Media encoder megfelelőképpen tömöríti. A tömörített jelet a Westel egy Nokia PCMCIA kártyatelefon segítségével továbbítja. A jel a Webigen egy szerverére jut el. A közvetítést és az ahhoz szükséges internetes felületet a Webigen Rt. biztosítja, mely a www.kekszalag.com címen érhető el.

Itt - az interneten - tekinthető meg, a Guards Rt. új szolgáltatásának segítségével, a verseny hajóinak pozíciója is. A hajók pillanatnyi helyzetét egy mobil helymeghatározó eszköz és egy mobiltelefon segítségével sms üzenetek formájában juttatjuk el a térkép-szerverig. A szolgáltatás alapját egy speciális kábel adja -Reddknows- mely összeköti a GPS vevőt a mobilunkkal, és megadott számra sms-ben elküldi a pillanatnyi koordinátát, sebességet. Ez a szolgáltatás egy új korszakot nyit a sportversenyek közvetítésének történetében, mert a kiválasztott hajók mozgása, a verseny pillanatnyi állása, folyamatosan követhető. A szolgáltatásunk speciális funkciója, a bajbajutott hajók pozíciójának azonnali ismerete, melynek alapján a mentés gyorsan és irányítottan indulhat meg.

A közvetítés a rajt előtt harminc perccel kezdődik, és pénteken egész nap kisebb megszakításokkal sötétedésig folytatódik. Szombat napkeltétől délelőtt tíz óráig ismét figyelemmel kísérhetik a nézők a legfontosabb eseményeket.

Az adás egy kamerával történik, hang továbbítása nélkül. Ennek az első kísérletnek nem célja, hogy a nézőknek egy szerkesztett sportközvetítéshez hasonló élményt nyújtson. Az adást a számítógépükön a háttérben futtatva azonban láthatják a verseny sok érdekes momentumát, vagy időnként rátekintve a közvetítésre, követhetik az egyes hajókat. A vétel minőségét befolyásolhatja, hogy a néző milyen minőségű vonalon kapcsolódik az internetre.

A Windows Media egyre javuló tömörítése és a GSM alapú adatkapcsolati lehetőségek mostanra elérték azt a fejlettséget, amely lehetővé teszi a mozgókép és a hang továbbítását a Westel GSM hálózatán. A Windows Media a rendezvényen alkalmazandó kb. 20 kbites sávszélesség mellett már képes élvezhető, mozgóképhatást kiváltó színes képsorozatok továbbítására. A Windows Media a ma általánosan elérhető vezetékes technológiákkal (ADSL) pedig már közel VHS minőségű mozgókép és hang továbbítására is képes. (A rendezvény természetéből fakadóan ez nem fog rendelkezésre állni.) A hangtovábbításra és -tárolásra általánosan elterjedt MP3 formátummal összemérve a Windows Media kb. feleakkora tárterületet és sávszélességet kíván, megegyező minőség mellett.

Az adás megtekinthető minden olyan eszközről, amelyen Windows Media Player fut. Ilyenek a Windows alapú PC-k és a PocketPC operációs rendszerrel rendelkező kéziszámítógépek. A Windows Media Player az újabb Microsoft operációs rendszerekben benne van, illetve letölthető a www.microsoft.com/windowsmedia címről. A http://windowsmedia.com címen az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a különböző sávszélességű kapcsolatok által nyújtott kép- és hangminőségből. A Microsoft képtovábbító szoftvereinek és a Westel mobil adatkapcsolati eszközeinek kombinálásával arra is lehetőség van, hogy két számítógépet GSM telefonokon keresztül összekötve videokonferencia jellegű kapcsolatot építsenek fel.

A Westel Mobil Távközlési Rt. 5 GSM Pro készüléket, valamint egy központi segélyhívószámot bocsátott a Kék Szalag vitorlásverseny szervezőinek rendelkezésére, amelyek segítségével a verseny szervezői és résztvevői zökkenőmentesen tarthatják egymással a kapcsolatot - a sürgős beavatkozást igénylő esetekben is. A Kék Szalag központi segélyhívószáma, a 06 30-378-8735 a verseny teljes időtartama alatt, non-stop üzemel, a GSM Pro hálózat pedig speciális funkcióinak segítségével - csoport- és körözvényhívás, szükség esetén vészhívás, illetve diszpécserszolgálat - , illetve a rendkívül strapabíró, víz- és ütésálló Ericsson GSM Pro készülékeknek köszönhetően jelent megbízható hátteret a verseny biztonságos lebonyolításához.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK