FONTOS


 

Kőbán Rita megvédheti a bajnoki címét
Vendégségben a dunavarsányi edzőtáborban


A Dunában fürdeni és a kerti csapból vizet inni szigorúan tilos! Ez a felirat is a kajak-kenu válogatott tagjainak testi épségét hivatott védeni Dunavarsányban, habár a versenyzők tudnak vigyázni magukra. Hétfőn kezdődött el az olimpiai felkészülés utolsó négyhetes szakasza, s ezt az időt már az edzőtáborban dolgozzák végig az olimpikonok.
Nem is gondolná az ember, hogy a csillogó víztükrön végighajtott kemény délelőtti edzés után is ilyen frissek tudnak maradni a kajakosok, kenusok. Pedig a nap nem fukarkodott az erejével, hát még a melegével, de ez a versenyzőkön egyáltalán nem látszott. Edzés után kieveztek a partra, és jókedvűen kapkodták ki a hajójukat a Kis-Duna soroksári ágából. Fiúk, lányok egyaránt saját kezűleg szolgálták ki magukat, ilyenkor nem divat az előzékenység. Kőbán Rita a fejére emelte sárgás-zöld kajakját, és biztos léptekkel közelítette meg a csónakházat, majd helyezte el a vízi járművét az állványon. Ezután vidáman lépett ki a fűre, és indult meg a szálló felé. Szinte ki van zárva, hogy ez az öröm pusztán az edzés végének szólt volna. Ugyanis a jelenlévő sportolók még néhány hétig beleadnak apait-anyait, majd szeptember utolsó napjaiban az olimpia slusszpoénjaként - reményeik szerint - beszedik a befektetett munkáért járó, jól megérdemelt jutalmat.


Ők tizenkilencen, akik bekerültek a csapatba, ezért mindent meg is tesznek. Csupán egyetelen epizód: Zala György, amikor a parton az órájára pillantott és meglátta, hogy három perc még hátravan a tréningből, azonnal el kezdett függeszkedni egy vasrúdon, és elvégzett vagy harminc húzódzkodást.


Zala György erőlködik

Angyal Zoltán szövetségi kapitány az edzés utáni sajtótájékoztatón először a válogatásról, majd a csapatról beszélt: "Senkinek sem volt könnyű megtenni az ide vezető útat, sokszor csak néhány centiméter döntött négy év munkájáról. De akik itt vannak, biztos, hogy a legjobbak."
Kőbán Rita indul az olimpián kajak egyes 500 méteren, rengeteg aranyérmet gyűjtött már különböző világversenyeken, de talán az mond róla a legtöbbet, hogy már a negyedik olimpiájára készül. Női kajak kettes 500 méteren Kovács Katalin és Szabó Szilvia rajtolhat, akik már a tavalyi világbajnokságon megalapozták ezt a lehetőséget. A kajak négyes: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Kőbán Rita összeállításban pedig már harmadik esztendeje lapátol együtt. A női csapat általános tartaléka Bóta Kinga, aki baj esetén nyugodtan bevethető bármelyik számban. A hölgyek edzője Fábiánné Rozsnyói Katalin.
A férfi kajak egyes 500 méteren Vereckei Ákos indulása nem volt kétséges, a sokszoros világbajnok élvezi a szakvezetők bizalmát. Kajak kettes 500 méteren a Kammerer Zoltán, Storcz Botond páros sem ma kezdte a szakmát. Újonc a csapatban a kajak egyes ezer méterén induló csepeli Kökény Roland, aki élete első nagy nemzetközi versenyén indul. A 25 esztendős kajakos két évvel ezelőtt már abba akarta hagyni a sportolást, mert nem került be a válogatottba, de sikerült rábeszélni a folytatásra, és ennek most meg is lett az eredménye. Azért is külön szám ő a csapatban, mert gondnokként, éjjeliőrként dolgozik a csepeli vízitelepen, az utolsó távozó után ő zárja be a kapukat, mert ott él egy szolgálati szobában. Előnye az lehet, hogy őt nem ismeri a nemzetközi mezőny.
A kajak kettesek ezer méteres versenyében a két Krisztián, Bártfai és Veréb képviseli a magyar színeket Sydneyben. Sokan várnak aranyérmet a kajak négyestől, amelyben Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond és Horváth Gábor lapátol. Ezek közül a fiúk közül bárki esélyes lett volna az egyesben is egy jó eredményre, ám Angyal Zoltán együtt tartotta őket a négyesben. A férfi csapat általános tartaléka Borhi Zsombor, aki 1994-ben egyéniben világbajnok volt, majd hullámvölgybe került, de sikerült visszakapaszkodnia a csapatba. A férfi kajakosok szakágvezetője Sári Nándor.
Kenu egyesben Kolonics György indul, aki önmagát a 3-6. hely közé várja, de általános vélemény szerint benne van az éremszerzés lehetősége is. Kenu kettes 500 és 1000 méteren Pulai Imre és Novák Ferenc harcolta ki a lehetőséget. Kenu egyes 1000 méteren a hatalmas termetű Zala György hozhat érmet a magyar csapat számára. Itt általános tartalékként Hüttner Csaba és Fürdök Gábor utazik Sydneybe. A kenusokat négy edző készíti fel az olimpiára: Ludasi Róbert, Solymár László, Kása Ferenc és Szabó Attila.

A szerdai "nyílt napon meglátogatta az olimpiára készülő csapatot Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, aki szerint a kajak-kenu válogatott vezérhajója a magyar olimpiai csapatnak. "Ahogy ismerem a sportolókat, nem nyomja agyon őket az esélyesség terhe, inkább motiváló hatással lehet rájuk. A kajak-kenusoknál ugyanis nem voltak kudarcok az elmúlt esztendőben, ami a folyamatos, jó munka eredménye.
Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu-szövetség elnöke sem titkolódzott, elmondta, hogy 7-9 érmet vár a kajak-kenusoktól, ami legalább negyven olimpiai pontot jelenthet.
A jó hangulatú szerdai találkozó keretében hirdették ki a pénzdíjas MKB-kupa végeredményét is: a kajakosok között Vereckei Ákos és Kovács Katalin, Kolonics György pedig a kenusok között nyert.

(gadácsi), A Színes Sport 2000.08.17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK