FONTOS


 








Az értelmi fogyatékosok meghívottként lehetnek ott Athénban
Már öt magyar kvóta

----------------------------------------------------------------------
forrás: FM, Nemzeti Sport 2003.05.29
----------------------------------------------------------------------

Már a paralimpiára készülő versenyzők is belül vannak az ötszázas határon, azaz 500 nap sincs hátra a 2004. szeptember 17. és 28. közötti athéni játékokig, a Magyar Paralimpiai Bizottság pedig megtartotta éves közgyűlését.

Nádas Pállal, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével a paralimpiai felkészülésről és az aktuális feladatokról beszélgettünk.
- A közgyűlést kis ünnepséggel kezdtük, amikor is átadtuk a tavaly alapított Paralimpiai Érdemérmeket. Az idén Dosek Lajosné, látássérültekkel foglalkozó edző, Koller István úszóedző és szövetségi kapitány, valamint Hajdú Levente, a Halassy Olivér Sport Club egyik alapítója és az első magyar paralimpiai csapat vezetője vehette át a díjakat - kezdte Nádas Pál.
- A közgyűlésen bizonyára központi téma volt a paralimpiai felkészülés.
- Valóban, és örömmel vettük, hogy az idén a Wesselényi Közalapítvány támogatásából jutott pénz a pontszerző ranglistaversenyeken és a Világkupa-versenyeken való részvételre, illetve azok, akik már kiharcolták a paralimpiai indulási jogot, felkészülési tornákon vehetnek részt.
- Apropó, hány versenyzőnk érezheti már magát athéni szereplőnek?
- Két erőemelőnk, Szávai Csaba és Szász Sándor, két vívónk, Krajnyák Zsuzsa és Pálfi Judit, valamint a csörgőlabda-válogatott már kvótát szerzett. A többieknek pedig még sok lehetőségük van, a vívók éppen most tértek haza Lonatóból kvalifikációs viadalról, a dzsúdósok túl vannak két versenyen, és a teniszező Farkas László is szorgalmasan gyűjtögeti a pontokat.
- A sydneyi paralimpia magyar sikereiből két arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel alaposan kivették a részüket az értelmi fogyatékosok. Eldőlt már az ő sorsuk? Ott lehetnek Athénban, vagy a spanyol kosárlabdázók sydneyi doppingolása miatt továbbra is bűnhődniük kell?
- Egyértelművé vált, hogy az értelmi fogyatékosok paralimpikonként nem lehetnek ott Athénban, mert jelen állás szerint csupán három sportág, az úszás, az asztalitenisz és az atlétika szerepelhet a programban, és azok is csak bemutató számként. Ezek képviselői az idei eredmények alapján kaphatnak meghívást, vagyis a mi sportolóink akkor utazhatnak, ha meghívják őket, és itthon is igent mondanak a részvételükre.
- A Sydneyben legeredményesebb magyar sportág, az úszás képviselőire mostanában rájár a rúd. Az értelmi fogyatékosok csak meghívottként szerepelhetnek a paralimpián, a mozgáskorlátozottak idei Európa-bajnoksága pedig elmarad. Ez mennyire nehezíti meg számukra az Athénba vezető utat?
- Nem kétséges, hogy nehezebbé válik a kijutás, mivel az Eb-n sok pontot lehetett volna szerezni. Persze, azért lesznek pontszerző versenyek, és minél jobb eredményeket érnek el sportolóink ezeken, annál több kvótát szereznek, és annál több versenyzővel szerepelhetünk a paralimpián. Egyébként a www.hparalimpia.hu el-nevezésű új honlapunkon az érdeklődők az athéni paralimpiával kapcsolatban is minden friss hírt megtalálhatnak.

Paralimpiai kvalifikáló kerekes
székes vívó Vk-verseny, Lonato

A magyar versenyzők eredményei
Férfi kard, A kategória: 3. Döme István
Férfi kard, B kategória: 6. Szekeres Pál
Férfi tőr, B kategória : 3. Szekeres Pál
Női tőr, A kategória: 2. Krajnyák Zsuzsanna, 5. Jurák Andrea
Női párbajtőr, A kategória: 2. Krajnyák Zsuzsanna, 7. Jurák Andrea
Női tőr, B kategória: 3. Pálfi Judit, 6. Dani Gyöngyi
Női párbajtőr, B kategória: 3. Dani Gyöngyi, 8. Pálfi Judit
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004