FONTOS


 








Kanada megtörné az ötvenéves átkot
Gretzky szakmai igazgatóként juthat csak fel a csúcsra

Ki hinné, hogy Wayne Gretzky, minden idők legnagyobb jégkorongozója még nem is élt akkor, amikor a világ leggyorsabb játékát feltaláló ország az utolsó olimpiai aranyérmét szerezte meg? Pedig igaz, az egykori szupersztár, aki jelenleg a kanadai válogatott szakmai igazgatója, csak kilenc évvel azután született, hogy a "juharlevelesek" 1952-ben Oslóban az ötödik, máig utolsó elsőségüket aratták.

Pedig az addigi hat téli olimpián csak egyszer engedték ki a kezükből a győzelmet, 1936-ban csak a másodikak lettek Nagy-Britannia mögött. 1952 óta pedig csak három ezüstre és két bronzra futotta az erejükből. Naganóban ugyanúgy lebőgtek, mint déli szomszédjuk, és amint Gretzky elmondta, "ez az olimpia különleges lesz, mert mi győzni akarunk, bármi egyéb eredménnyel csalódottak lennénk." Hogy miért? "A legjobb huszonhárom ember képviselheti az országot, és biztosak vagyunk benne, hogy a tisztjükhöz méltóan lépnek a jégre. Mario Lemieux-től és Steve Yzermantól kezdve Simon Gange-ig és Jarome Iginláig mindenki abban a tudatban jégkorongozott egész életében, hogy ez a mi hazánk sportja, és haza kell hozni az aranyérmet az olimpiáról"- fogalmazott Gretzky, aki játékosként már nem válthatja valóra legnagyobb álmát.

A többiek viszont igen, de ehhez gyorsan össze kell szoknia a szupersztároknak. Pat Quinn vezetőedző már az NHL All Star-mérkőzésen kísérletezgethetett, ott ugyanis ő irányította Észak-Amerikát. Akkor egy sorban játszatta Joe Sakicot, Lemieux-t és Paul Kariyát, és már el is kezdődtek a találgatások a kanadai csapatról - együtt marad-e a trió? A szakvezetés elsősorban arra törekedett, hogy négy, egyformán izmos és gyors támadósort rakjon össze a torna legerősebb védelme előtt, és a neveket elnézve nem is tud mást tenni.

Kapusposzton Martin Brodeur és Curtis Joseph közül kerül ki a kezdő, és ezt tudja jól Ed Belfour is, aki annak ellenére vállalta a kerettagságot, hogy tudta, csak a másik kettő egyikének sérülése esetén jut szóhoz. A szakemberek szerint Brodeur megbízhatóbb a fontos mérkőzéseken, ám CuJo Quinn Torontójában játszik.

De a kanadai válogatottnál tényleg nem érdemes találgatni, mert ebből a keretből egész egyszer?en nem lehet rossz csapatot összeállítani.

tónusba: KANADA
Mez Név Poszt Klub
20 Ed Belfour kapus Dallas Stars
30 Martin Brodeur k New Jersey Devils
31 Curtis Joseph k Toronto Maple Leafs
2 Al MacInnis védő St. Louis Blues
3 Eric Brewer v Edmonton Oilers
4 Rob Blake v Colorado Avalanche
27 Scott Niedermayer v New Jersey Devils
44 Chris Pronger v St. Louis Blues
52 Adam Foote v Colorado Avalanche
55 Ed Jovanovski v Vancouver Canucks
9 Paul Kariya csatár Anaheim Mighty Ducks
11 Owen Nolan cs San Jose Sharks
12 Jarome Iginla cs Calgary Flames
14 Brendan Shanahan cs Detroit Red Wings
19 Steve Yzerman cs Detroit Red Wings
21 Simon Gagne cs Philadelphia Flyers
25 Joe Nieuwendyk cs Dallas Stars
37 Mike Peca cs N. Y. Islanders
66 Mario Lemieux cs Pittsburgh Penguins
74 Theoren Fleury cs N. Y. Rangers
88 Eric Lindros cs N. Y. Rangers
91 Joe Sakic cs Colorado Avalanche
94 Ryan Smyth cs Edmonton Oilers

Edző: Pat Quinn

Svédország az aranyérem egyik fő várományosa

Két csapatra való klasszis

Sorozatunk következő részében az 1994-es lillehammeri téli olimpián aranyérmet szerző Svédország válogatottját mutatjuk be, amelyet röviden úgy lehetne jellemezni, hogy az aranyérem egyik fő várományosa. Tudniillik a svédeknél minden megvan, ami a csúcsig vezet: jó kapusok, még jobb hátvédek és pazar tudású csatárok. És ha még ehhez hozzávesszük, hogy ők játsszák talán a legintelligensebb hokit, nos, akkor egyértelm?, miért is aposztrofáltuk őket favoritnak.

Elég csupán a közelmúlt eredményeit alapul venni. Nicklas Lidström, a Detroit Red Wings légiósa az NHL egyik legjobb hátvédjének számít, a 2000-2001-es szezon végén például ő kapta meg a liga legjobb bekkjének járó Norris-trófeát - támadószellem?, képzett, villámgyors hátvéd. Amiként a többi, a hátsó alakzatban szereplő svéd, például Kim Johnsson (Philadelphia Flyers), Kenny Jönsson (New York Islanders) vagy Mattias Öhlund (Vancouver Canucks). A kapuban ott lesz a nagyszer? Tommy Salo (Edmonton Oilers), szóhoz juthat a Pittsburgh Penguinsben védő Johan Hedberg, avagy csupa sztárjátékos alkotja a válogatottat, és a csatárokról még nem is esett szó.

Egyedül Peter Forsberg, minden idők egyik legjobb svéd jégkorongozója hiányzik majd, de nagyon, ő ugyanis nem épült fel a sérüléseiből, így nem csupán az olimpián, de klubjában, a Stanley-kupa-győztes Colorado Avalanche-ben sem játszhat. Kéznél van viszont Mats Sundin (Toronto Maple Leafs), Daniel Alfredsson (Ottawa Senators), vagy éppenséggel Markus Näslund (Vancouver), aki hol vezeti, hol második-harmadik az NHL kanadai táblázatán: ötvenkilenc mérkőzésen huszonhét gólt ütött és harmincnégy gólpasszt adott. Ugye, nem rossz?

Végigböngészve a névsort, az embernek az az érzése támad, hogy ezzel a kerettel akár két csapatot is indíthatna Svédország - pedig tényleg csak egyet fog.

(Svédország Kanadával, Csehországgal és a selejtezőből feljutó Németországgal került egy csoportba.)

tónusba: SVÉDORSZÁG
Mez Név Poszt Klub
1 Johan Hedberg kapus Pittsburgh Penguins
32 Mikael Tellqvist k St. John's Maple Leafs (kanadai)
35 Tommy Salo k Edmonton Oilers
2 Mattias Öhlund védő Vancouver Canucks
3 Kim Johnsson v Philadelphia Flyers
4 Fredrik Olausson v Detroit Red Wings
5 Nicklas Lidström v Detroit Red Wings
10 Marcus Ragnarsson v San Jose Sharks
14 Mattias Norström v Los Angeles Kings
29 Kenny Jönsson v N. Y. Islanders
11 Daniel Alfredsson csatár Ottawa Senators
12 Per-Johan Axelsson cs Boston Bruins
13 Mats Sundin cs Toronto Maple Leafs
17 Mathias Johansson cs Färjestad
19 Mikael Renberg cs Toronto Maple Leafs
20 Magnus Arvedson cs Ottawa Senators
22 Ulf Dahlen cs Washington Capitals
24 Niklas Sundström cs San Jose Sharks
40 Henrik Zetterberg Timra
42 Jörgen Jönsson cs Färjestad
91 Markus Näslund cs Vancouver Canucks
92 Michael Nylander cs Chicago Blackhawks
96 Tomas Holmström cs Detroit Red Wings

Edző: Hardy Nilsson

Nemzeti Sport 2002.02.14.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002