FONTOS


 








Buszra várva a jojó-világbajnokkal

Bár állítólag a mormonok a vilag legunalmasabb emberei - szemforgató szentfazekak, akik elvileg nem isznak alkoholt, de még Coca-Colát sem (ez csak azért sántít, mert közben a Coca-Cola részvényeinek 51 százalékát birtokolják!) -, nekem eddig szerencsém van velük. Hétfőn délelőtt például a 30-as busz megállójában találkoztam a jojó-világbajnokkal. Aki természetesen mormon...

Hatvan év körüli, joviális úriember volt, s mivel nyakában lógott az enyémhez hasonló akkreditációs kártya - amely ingyenes utazást biztosít a városi közlekedési vállalat autóbuszain és a TRAX nevű villamoson -, reflexszerűen megkérdeztem, vajon ő is a szervező bizottságban dolgozik-e. "Nem egészen" - felelte némi rátartisággal az úr. "Én a jojó világbajnoka vagyok"

Pár másodpercig azt hittem, megártott a friss magaslati levegő, de aztán - a félreértesek eloszlatása végett - át is nyújtotta névjegyét a csodabogár. Dale Myrberg, állt rajta, és még az, hogy "1996 World Yo Yo Champion". Aztán az is kiderült, hogy fellép az olimpiai szórakoztató programokban, óriási sikerrel. Szerepelt ő már Las Vegastól kezdve Atlantic Cityn át mindenhol, vérbeli "entertainer", mint egykoron Frank Sinatra vagy Sammy Davis Jr., csak ő nem a hangszálaival, hanem keze ügyességével keresi a kenyérre valót. Azzal úgy, ahogy volt, elővett két jojót a zsebéből, es rögtönzött bemutatót tartott nekem a buszmegállóban.

Szemmagasságban, vízszintesen is kilőtte a cérnára kötött kis spulnikat, azt hittem, menten kiüti a szememet, de csodálatos módon a szerkezet fél centivel az orrom előtt megállt. "Megijedt?" - érdeklődött ártatlan képpel. "Á, dehogy" - hazudtam, végtére is egy magyar újsagírót a "rangja" kötelezi. Ha nem jön a busz, talán még most is ott jojóznánk, de szerencsére jött. Búcsúzóul Mr. Myrberg - akinek Svédországból vándorolt be az édesapja - megajándékozott egy remekbe keszült piros jojóval, amihez - most tessék megkapaszkodni - még két tartalékzsinórt is kaptam. Ha valakinek kell egy minőségi jojó, nyugodtan írjon a szerkesztőségbe!

Simon Amman szupersztár

Bár Simon Ammannak és a svájci csapatnak nem termett babér hétfőn a síugrás csapatversenyében - jóllehet a Harry Potter-képű, cingár legényke repült a legmesszebbre az egész mezőnyben, csakhogy társainak nem igazan ment az ugrás -, a jelek szerint élete hátralévő részében nem lesznek anyagi gondjai a fiúnak.

Simon barátunk - miután megnyerte a 90 és a 120 méteres sáncon is a versenyt, s ezzel a finn Matti Nykanen (1988) után ő lett az első olyan siugró, aki egy olimpián mindkét egyéni aranyérmet megszerezte - hazájában egycsapásra nemzeti hős lett. Sőt nemcsak hazájaban. Már Jay Leno és David Letterman is felkérte, hogy szerepeljen a beszélgetőműsorában! De ez semmi. Svájcban létezik egy Ammann nevű légitársaság - a cég megkörnyékezte a kétszeres olimpiai bajnokot, hogy legyen a reklámembere...

"Amióta olimpiai bajnok vagyok, nincs egy perc nyugtom sem" - panaszolja a 20 éves fiatalember. "Vasárnap megpróbaltam egy ünnepi bulit rendezni, de semmire sem jutottam, mert mindenki autogramot akart tőlem. Hatalmas a stressz..."

Ch. Gáll András, SZTÁR Sport 2002.02.19.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002