FONTOS


 

A csalók többsége megússza
Olasz magyarázat az olimpiai világcsúcsesőre

Az olimpiai úszóversenyek színvonala minden előzetes várakozást felülmúlt, sőt, a szakemberek szerint már-már ijesztő, de legalábbis meghökkentő, hogy Sydneyben tizenöt világ-, harmincnyolc olimpiai és hetvenöt kontinenscsúcs született. Hogy ez mennyire sok? Négy éve Atlantában 4 világ-, 5 olimpiai és 6 kontinesrekordot állítottak fel. A csúcsesőre az egész világon keresik a választ, mert az előjelek, a szigorú doppingellenőrzés éppen az ellenkezőjét jósolta, merthogy olyan rekordokat kellett megdönteni, amelyekről az elmúlt években kiderült: tiltott szerek segítségével érték el.

Az olaszok látszólag megtalálták a kiugró úszóeredményekre a magyarázatot, a Gazzetta dello Sportban megjelent összeállításból kiderül: a világ legjobb úszói a korszerű medencének köszönhetik a fantasztikus eredményeiket.

Az olasz szakemberek hat pontban jelölték meg az olimpiai uszoda azon jellemzőit, amelyek az eredményeket pozitívan befolyásták:
1. A medence két oldalát olyan anyagból készítették, amely elnyeli a hullámokat.
2. A két szélső sávot a versenyek alatt nem használják, így tovább csökken a fodrozódó víz visszatérése.
3. A spirális formájú pályaelválasztó kötelek csökkentik a hullámokat.
4. A medence falához erősített lemezek megkönnyítik az úszóknak a fordulást.
5. A rugalmas alumíniumbevonat növeli a versenyzők elrugaszkodását.
6. A három méter mélységű medence elősegíti a vízfelület simaságát

Talán nem véletlen, hogy az olaszok elsőkként kezdték magyarázgatni a kitűnő bizonyítványukat, ugyanis az úszóik kiemelkedően szerepeltek az évszázad utolsó olimpiáján. Példátlan a fejlődésük: amíg négy éve Atlantában az olasz úszók egyetlen bronzérmet nyertek, addig Sydneyben három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek, a negyedik helyen végeztek az sportág éremtáblázatán.

A csodálatos fejlődésről ugyan közben kiderült, hogy versenyzőik valószínűleg tiltott szereket is használhattak, ugyanis a 200 vegyesen győztes Massimiliano Rosolino neve szerepel annak a hatvanegy olasz sportolónak a listáján, akiknek a szervezetében a normális mértéket jelentősen meghaladó növekedési hormonszintet mutattak ki a vizsgálatok.

Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye Kiss Lászlónak, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányának az olasz magyarázatról.

- Az olimpiai uszoda valóban korszerű, de nem egyedülálló a világon, sőt, véleményem szerint az új egri létesítményben, amelyet december elején avatnak fel, hasonlóan jó feltételek várják majd a versenyzőket. Az olimpia előtt többször edzettünk a sydneyi uszodában, a feltételek valóban ideálisak, de ettől még nem dőltek volna halomra a rekordok. A nemzetközi edzőfórum, amely a világversenyeken a parton szokott tanácskozni, már Sydneyben megállapította, hogy néhány ország versenyzői valószínűleg nem tisztán versenyeztek. Felháborító, hogy hiába jelentették be a vérvételt, nincs tudomásom róla, hogy a versenyek után az úszóknál végeztek volna ilyen vizsgálatokat. A másik divatos doppingszer, a növekedési hormon pedig jelenleg nem mutatható ki. Az edzők véleménye szerint az olaszok, a románok és a hollandok kiemelkedő szereplésére nehéz szakmai magyarázatot találni. Meggyőződésem, hogy a világcsúcsok többsége az EPO és a növekedési hormon segítségével született.

Kiss László nem titkolja, hogy a hosszú doppingháború is közrejátszott abban, hogy hatvan évesen befejezi az edzősködést, a jövőben szaktanácsadóként segíti a Spartacus úszószakosztályát, és ha igénylik, akkor szövetségi kapitányként dolgozik tovább. A világ egyik legeredményesebb úszóedzője az elmúlt évtizedekben három fekete korszakot élt át az úszósportban. Ma már tény, hogy a nyolcvanas években az NDK úszónői hímhormonok segítségével érték el a sikereiket. Egerszegi Krisztina, például, Szöulban száz háton kikapott Kristin Ottótól, akiről fekete-fehéren bebizonyosodott, hogy doppingolt. Az NDK-beli módszereket vették át a kilencvenes években a kínaiak, akik az 1994-es római világbajnokságon tizenkilenc érmet szereztek, s megkeserítették többek között Egerszegi életét is. A sorozatos lebukások után, úgy látszik, felhagytak a doppingolással, tisztán pedig egyetlen érmet sem szereztek Sydneyben. A kapitány szerint következett a holland korszak, amelynek első "növendéke" az ír MIchelle Smith volt, aki Atlantában három aranyérmet nyert, majd egy váratlan doppingellenőrzéskor whiskyt öntött a vizeletébe, amely után természetesen eltiltották. Sajnos, napjainkban erre már nincs szükség, mert több olyan tiltott szert alkalmaznak, amelyek nem mutathatóak ki, vagy nem akarják kimutatni. Kiss László keserűen állapította meg:

- Az egészben az a legundorítóbb, hogy a csalók többsége mindig megússza.

Felvetődik a kérdés, hogy fiatal, egészséges emberek miért vállalják az egészségkárosító doppingolást. A válasz nagyon egyszerű, a pénzért, az egyre több pénzért. Éppen pénteken jelentette be az Egyesül Államok úszószövetsége, hogy két és fél millió dollár pluszjutalmat ajánlott fel a 2004-es athéni olimpia két győztesének és edzőjének. Ha egy amerikai úszó világcsúccsal győz női 800 méteren, vagy férfi 1500 méteren, akkor egy-egymillió dollárt kap, edzőiket pedig fél millióval jutalmazzák. Ennyi pénzért pedig - az olimpia is ezt bizonyította - már sokan vállalják a kockázatot.

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) felfüggesztette a tudósokból álló antidopping bizottság működését, mert a doppingügybe keveredett sportolók nevét nyilvánosságra hozta, mielőtt a hivatalos ellenőrzés a gyanút alátámasztotta volna. A márciustól elvégzett doppingvizsgálatok 61 sportoló - köztük öt későbbi olimpiai bajnok, az úszó Massimiliano Rosolino, a kajakozó Josefa Idem, az evezős Agostino Abbagnale, a vívó Giovanna Trillini és a kerékpározó Antonella Bellutti - szervezetében a normális mértéket jelentősen meghaladó növekedési hormonszintet mutattak ki.

A Corriere della Sera milánói lap a sydneyi olimpia előtt részletesen beszámolt a vizsgálatok pozitív eredményeiről. A CONI ezt elhamarkodottnak ítélte: ugyanis nem támasztották alá hivatalos adatok, csak a tudományos bizottság első felmérésén alapultak.

Gianni Petrucci, a CONI elnöke szerint az olasz sportolók szabályos körülmények között nyerték meg az érmeiket a sydneyi ötkarikás játékokon, ezért belső vizsgálatot rendelt el az ügy tisztázására. Az antidopping bizottság több tagja lemondott a tisztségéről, s az ellentmondásos vádak után a CONI úgy döntött, hogy a testület működését felfüggeszti.

A ferrarai ügyészi hivatal viszont megkezdte a nyomozást Francesco Conconi orvos ellen, akit azzal vádolnak, hogy a kilencvenes évek elején a doppingnak számító EPO-val (eritropoietin) látott el több olasz sportolót. Pierguido Soprani vizsgálóbíró szerint Conconi - a NOB által is akkreditált doppinglabor egyik volt vezetője - tettét bűnszövetségben követte el.

A doppingügyben érintett élsportolók között található két olimpiai bajnok sífutó, Manuela di Centa és Maurizio de Zolt, valamint Claudio Chiapucci és Maurizio Fondriest országúti kerékpárosok.

Salánki Miklós , Színes Sport 2000.10.27.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000