FONTOS


 

Pénzhiány miatt nem marad le magyar sportoló a jövő évi olimpiáról
Négyszáz jelölt Sydneyre


Jelenleg több mint 400 magyar sportolónak van esélye arra, hogy eljusson a sydneyi olimpiára. A végleges csapat körülbelül egy év múlva áll össze, addig szűkítik a válogatott kereteket, és a kvalifikációs versenyeken is jó néhányan kihullanak a rostán. Optimális esetben 200-210 fős lehet a létszám, sok múlik azon, hogy a csapatsportágakban sikerül-e a kvalifikáció. A versenyekről, a részvételi jog megszerzésének feltételeiről és a magyar esélyekről Köpf Károlyt, a Magyar Olimpiai Bizottság titkárát kérdeztük.

Új támogató
A Duna Plaza az idén és jövőre összesen 25 millió forinttal támogatja a magyar sportolók olimpiai felkészülését és részvételét. A megállapodást Yuli Ofer, a Duna Plaza tulajdonosa és Schmitt Pál, a MOB elnöke tegnap írta alá. A támogatást készpénzben kapja a MOB, az idei 12.5 millió forint három napon belül megjelenik a számláján.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy próbál gátat vetni a létszámnövekedésnek, hogy meghatározza a sportágak keretszámait, mert a játékok időtartamát nem akarja növelni, és az olimpiai falu befogadóképessége is véges, a szervezőbizottság 15.321 fő elszállásolására vállalkozott. Ezért feltételekhez kötik a részvételt, a módszer sportáganként különbözik, ahol lehet, szintidő dönt, másutt világbajnoki helyezés, világranglista, esetleg kvalifikációs sorozatok bonyolultabb pontszámítása.

Néhány biztos magyar résztvevője már van az olimpiának, három öttusázó (Vörös Zsuzsa, Balogh Gábor, Sárfalvi Péter), egy díjugrató (Túri József), három műugró (Bartha Nóra, Hajnal András, Lengyel Imre), az ő kvótáik névre szólnak, továbbá hét sportlövő, ők az országnak szereztek részvételi jogot azzal a megkötéssel, hogy az indulóknak egy bizonyos szintet mindenképpen teljesíteniük kell.

A baseballban és a softballban nem is próbálkoztunk, a labdarúgók, a kosárlabdázók, a röplabdázók, a gyeplabdázók sem juthatnak el Sydneybe. A vízilabdában és a kézilabdában még a férfi- és a női csapatok is kivívhatják a részvételt. A női kézilabdázók a decemberi vébén szerezhetik meg az indulási jogot, a férfiak pedig a sikertelen vb után pótvizsgáznak, januárban az Európa-bajnokságot kell megnyerniük az induláshoz. A férfi pólósok előtt még ott van az EB, aztán a Világkupa, a nőknek már csak egy kvalifikációs torna maradt.

A NOB liberalizmusa éppen a mérhető sportágakban a legnagyobb: az atlétikában és az úszásban kétféle szintet állapítanak meg, az alacsonyabbat elég teljesíteni, ha az illető irszág az adott számban csak egy versenyzőt akar nevezni; ha viszont kettőt, akkor mindkettőtől a magasabb szint elérését követelik meg. E két sportágban van lehetőségük a részvételre azoknak az országoknak, amelyek semmilyen számban nem kvalifikálták magukat, atlétikában egy váltót indíthatnak, az úszásban egy egyéni versenyzőt. Mert a NOB a létszámcsökkentő törekvés ellenére azt célozza meg, hogy teljes legyen az olimpiai család Sydneyben, még jelképes részvétel árán is, vagyis nem baj, ha az úszót 100 méteren uszodahosszal verik meg.

Ebben a két sportágban az a gyakorlat, hogy a magyar szövetség esetenként szigorúbb szinteket határoz meg, mint a nemzetközi, éppen azért, mert nem akar turistákat utaztatni. Az atléták közül jelenleg mintegy ötvenen pályáznak a részvételre. Köpf Károly jó esélyt lát arra, hogy harmincan oda is érjenek Sydneybe. Az úszóknak a múlt heti EB volt az első kvalifikációs lehetőségük, ezután még egy évig próbálkozhatnak a szintidő elérésével. A szinkronúszóknak és az íjászoknak a sikertelen próbálkozások után a MOB már nem adna több lehetőséget, de ha a szövetségek bírják anyagilag, akkor nem emel kifogást.

Az ökölvívóknak 8 kvalifikációs tornán lesz lehetőségük részvételi jogot szerezni, érdekesség, hogy a vb nem tartozik közéjük. A birkózásban a világbajnokság első 8-8 helyezettjei indulhatnak az olimpián, kvalifikál az EB is - jövőre a szabadfogású Budapesten lesz - és további versenyek; aki megszerezte a jogot, a következő selejtezőkön nem indulhat. A cselgáncsban viszont pontszerző versenyeket rendeznek, vagyis a kezdeti szakaszban senki sem mehet biztosra, legfeljebb a vb súlycsoportonkénti első 8 helyezettje.

A teniszben látszólag egyszerű a helyzet, mert a jövő júliusi világranglista határozza meg a névsort. Ami bonyolítja, hogy számos sztár kihagyja az olimpiát, helyükre a következő lép, de országonként csak ketten indulhatnak, ráadásul szabad kártyával is oda lehet érni. A világranglistáról még a tollaslabdázók is lehetnek olimpikonok, a vb alapján viszont már lemaradtak a részvételről.

A szörfben három vb ad részvételi jogot: a tavalyi, az idei és a jövő évi. A tornában, a súlyemelésben, a vívásban, a kajak-kenuban és a ritmikus sportgimnasztikában az idei vb dönt. A vívók közül fegyvernemenként az első 8 csapat utazhat Ausztráliába. Tornában 12-12 csapat, továbbá 16-16 egyéni versenyző a többi országból, míg a ritmikus gimnasztikában 8 csapatnál és 19 egyéni indulónál húzzák meg a határt. A súlyemelésben a vb-pontverseny élén álló országok 12 versenyzőt indíthatnak, a többiek kevesebbet. Teljes csapata (8 férfi, 7 nő) senkinek sem lehet, mert a maximális női létszám 4. A kajak-kenuban a kvalifikációt az ország kapja, számonként 10-17 hajó szerezhet kvótát.

Az evezősök a vb-ről és az európai kvalifikációs tornáról juthatnak tovább, a tekvandósok az európai kvalifikációs versenyről. A triatlonisták világranglistája pontszerző sorozatok végén alakul ki, a legeredményesebb országok 3-3 női és férfi versenyzőt nevezhetnek. A vitorlázóknak több versenyük lesz, az egyik 470-eseknek a Balatonon.

A mountainbike-ban és a pályakerékpárban a világranglista dönt, mindkét ágban lehet magyar induló, az országútiak között nincs esélyünk.

A legtöbb sportágban tehát még nem tiszta a kép, így a magyar küldöttség létszáma is kérdéses. Nemcsak a sportolóké, a vezetőké is, a kísérők létszáma ugyanis legfeljebb a versenyzőkének az 55 százaléka lehet. Ettől néhány fővel el lehet térni - a lovászok kontingensen felül utazhatnak - de jelentős módosulásra nem számíthatunk.

Szakácsot nem visz a küldöttség, és élelmiszert sem, mert az ausztrál előírások gyakorlatilag lehetetlenné teszik a bevitelt. Az olimpiai falu éttermében - teszi hozzá a MOB titkára - amúgy is nagy lesz a választék. Atlantában is volt európai, kínai, indiai, vegetáriánus stb. sarok.

A kísérői kontingens elosztása mindig vita tárgya, ráadásul vannak olyan sportágak, például az öttusa, amelyben a versenyző több szakemberhez is kötődik, és az olimpián mindegyik a hasznára lehet. Az 55 százalékos létszámkorlátozás az olimpiai falu lakóira vonatkozik, a falun kívül is lakhatnak akkreditált szakemberek. A különbség nemcsak földrajzi, hiszen a faluban lakók szállását, ellátását biztosítják a szervezők, a többieknek azonban egy szállodai éjszaka 260 ausztrál dollárba kerül. Mivel a kajakosok a várostól 45 km-re versenyeznek, ők sem a faluban laknak majd.

A MOB közgyűlése csak egy év múlva dönt a végleges csapatról, de Köpf Károly szerint az már most biztosra vehető, hogy - mivel az ellátás ingyenes, és az olimpiai szervezőbizottság a repülőjegyek árának egy részét utólag visszatéríti - anyagi okok miatt senki sem fog itthon maradni. Sőt, a versenyzői létszám növelése adott esetben még jótékonyan befolyásolhatja a kísérői kontingenst. A korábbi olimpiák előtt meghirdetett elvek szerint annak érdemes Sydneybe utaznia, akinek esélye van a pontszerzésre. Ennek ellenére attól, aki kvótát szerzett a kvalifikációs versenyek során, aligha vonják meg a szereplés lehetőségét, a szabad kártyásokat azonban másképp bírálják majd el.

L.Z., Magyar Hírlap 1999.augusztus 3.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000