FONTOS


 

Volt, aki lemondásra szólította fel
Nem tudták "megfogni" Samaranchot

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai alelnöke szerint az illetékes amerikai kongresszusi albizottság tagjai Juan Antonio Samaranch NOB-elnök szerdai washingtoni meghallgatásakor nem a lényegi dolgokra összpontosítottak kérdéseikkel. "A képviselőház kereskedelmi bizottságán belül az olimpiai visszaélések kiderítése érdekében létrehozott albizottsági meghallgatás nem volt ellenséges, inkább csak kétkedő hangvételű" -- fogalmazott az alelnök.

Amerikai kommentátorok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyes albizottsági tagok olyan dolgokba kötöttek bele, amelyekkel kapcsolatban nem voltak eléggé tájékozottak. Így például firtatták, miért fizet a NOB évi félmillió dollárt Samaranch kétszobás lausanne-i hotellakosztályáért. A 79 éves veterán sportvezető pulykavörös lett a méregtől, közölte, hogy a lakosztály egyáltalán nem fényűző, és naponta csak 250 dollárba kerül, amikor ott tartózkodik, míg távolléte idején napi 70 dollárt kell érte fizetni.

Az albizottság elsősorban a 2002-es Salt Lake City-i téli játékok, másodsorban az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok odaítélése körüli "kenési" esetek, illetve vesztegetési kísérletek miatt vizsgálódik.

Samaranch az egyik kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy szerinte az általa igénybe vett juttatások tekintetében a NOB nem szorul reformra. (Felesége 12 ezer dolláros atlantai utazásáért a meghívókra hárította a felelősséget.) Hosszasan ecsetelte ugyanakkor a NOB által elfogadott 50 pontos reformcsomagot, amelynek az a fő célja, hogy a jövőre nézve kizárja a korrupciós ügyeket.

Amerikai sportkommentátorok egyöntetű véleménye, hogy az albizottságnak -- bár annak egyik tagja lemondásra is felszólította -- nem sikerült "megfognia" a NOB-elnököt, aki annyit azért készséggel elismert, hogy az általa irányított szervezet késve figyelt fel a korrupciós ügyekre. Azt is belátta, hogy a NOB-ban sokáig nem tudatosodott: a külső szemlélők számára eddig túlságosan arisztokratikus, titokzatos és átláthatatlan volt a szervezet eddigi tevékenysége.

***

Az évszázad sportolóinak választását magyar javaslatra még júliusban az AIPS, a Sportújságírók Nemzetközi Szervezete kezdte meg, azóta mind sűrűbben ismétlődnek a különböző szavazások. A legújabbat a NOB hirdette meg, felszólítva a nemzeti olimpiai bizottságokat arra, jelöljék meg, kit tartanak hazájukban, illetve világviszonylatban az évszázad öt legjobb sportolójának, sportvezetőjének, edzőjének. A beérkezett válaszokat összesítik, majd a tervek szerint az idén, illetve a jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a következőket jelölte (névsor szerint) az évszázad legjobbjának. Sportemberek: Balczó András, Egerszegi Krisztina, Gerevich Aladár, Papp László, Puskás Ferenc, illetve Muhammad Ali, Egerszegi Krisztina, Carl Lewis, Jesse Owens és Pelé. Sportvezető: dr. Csanádi Árpád, a NOB sportigazgatója, a NOB-vb tagja, Kemény Ferenc, a NOB alapítóinak egyike, Komjádi Béla, a '30-as évek vízilabda aranycsapatának kapitánya, Herpich-Nagy Jenőné, a magyar női tornászválogatott kapitánya és a nemzetközi szövetség technikai bizottságának elnöke, dr. Sír József, olimpiai résztvevő, az IAAF tanácsának tagja, majd fejlesztési igazgatója, illetve Pierre Coubertin, a NOB alapítója, Thomas Keller, a Nemzetközi Evezős Szövetség és Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének elnöke, Primo Nebiolo, az IAAF volt elnöke, Jules Rimet, a FIFA alapító elnöke és Samaranch NOB-elnök.

Nemzeti Sport, 1999. december 17.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000