FONTOS


 

Repka Attila helyett Hirbik Csabáé a súlycsoport
Az olimpiai bajnok lemondta a válogatottságot


Repka Attila nem lesz ott Moszvában a kötöttfogású Európa-bajnokságon. Két nappal a vetélkedés rajtja előtt lemondta a válogatottságot. Barcelona olimpiai bajnoka feladta a kilogrammok elleni harcot, és információnk szerint 72 kg-osan közölte, képtelen lefogyni.

Három kiló hiányzott.

Mint ismert, Barcelona nyolc évvel ezelőtti olimpiai bajnoka tavaly ősszel állt elő azzal az ötlettel, hogy visszatér a szőnyegre. Noha kezdettől fogva voltak, akik szkeptikusan fogadták a hírt, a sportoló határozottan állította, legyőzi hazai riválisait, majd elindul a héten esedékes kontinensbajnokságon, azt követően pedig a sydneyi olimpián.

Mert a végső cél kezdettől fogva az volt. Az olimpia. Ez lebegett Repka szeme előtt. Ezért szenvedte végig a romániai edzőtáborozás hosszú heteit, ezért edzett a nála tíz évvel fiatalabbakkal. Minek után pedig Repka Attila egy budapesti versenyen legyőzte a súlycsoport addigi reprezentánsát, a világbajnoki ezüstérmes Hirbik Csabát, mindinkább elhalkultak a kétkedők. Az olimpiai bajnok bekerült az Eb-csapatba, igaz, tartalékként ott volt Hirbik is.

Amikor nekivágott a felkészülésnek, majd tíz kiló többlet volt Repkán. Ledolgozta a javát, ámbár megjegyzendő, a riválisát úgy győzte le, hogy a hazai versenyen három kiló súlyengedmény volt, mint ahogy nem kellett 69 kilót nyomnia akkor sem, amikor a nyolc évvel ezelőtti olimpiai bajnok a második helyen zárt egy svédországi tornán. Többen hangoztatták, a nagy visszatérőt nem lett volna szabad csatasorba állítani úgy, hogy nem próbálták ki 69 kilósan. Hegedűs Csaba sportági elnök nem ért egyet a felvetéssel. Mint mondja, éppen azért döntöttek Hirbik Csaba tartalék státusba helyezése mellett, hogy minden eshetőségre felkészüljenek.

-- Nem érzi-e úgy, hogy indokolatlanul mellőzték a fiatal, s igen jó eredményekkel rendelkező (vb-második és negyedik helyezés) Hirbik Csabát? -- kérdeztük meg Hegedűstől, amire az elnök annyit felelt:

-- Repka megnyerte a válogatót, és teljes joggal lett tagja a magyar válogatottnak.

Mindemellett Hegedűs nem tagadja, hogy bosszantja az olimpiai bajnok döntése.

-- Több okból is fáj, hogy így alakult -- magyarázza a sportág első embere. -- Egyrészt Attila az utolsó pillanatban mondta le a válogatottságot, másrészt az elhatározásával mérhetetlenül kellemetlen helyzetbe hozta magát. Az imidzsének egyáltalán nem használ a döntés."

Repka a bejelentésével -- kedden nem tudtunk elérni -- saját legendáját döngölte a földbe.

Hiszen a lemondással aligha csak Moszkva veszett oda. Sydney is.

Méltatlan befejezése egy amúgy aranytól csillogó fényes karriernek.

(sahin), Nemzeti Sport 2000.04.12.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000