FONTOS


 

A magyar férficsapat kicsúszott az elitből a brémai Eb-n
Csollány le-, Supola "felpontozva" jutott be a döntőbe



Supola Zoltán nyújtógyakorlatával bejutott a szerenkénti döntőbe és az olimpiai csapatba

A magyar férfiválogatott a tizenegyedik helyen végzett a brémai Európa-bajnokság csapatversenyében, azaz a két évvel ezelőtti szentpétervári Eb-hez képest négy helyet csúsztunk vissza a kontinens rangsorában, és ezt a teljesítményt mindenképpen kudarcként kell elkönyvelnünk.

Még annak ellenére is, hogy a bírók itt-ott igencsak "kibabráltak" versenyzőinkkel. Első szerünkön, a nyújtón például elnézték Supola Zoltán kezdő pontszámát, így az amúgy tíz pontból induló gyakorlatot, 9.9-ből akarták értékelni. Supola a leérkezést követően hiába csapott az öklével elégedetten a levegőbe, kissé meghökkenve vette észre, hogy a döntős helyre abszolút esélytelen 9.487 jelent meg a táblán. A magyarok természetesen reklamáltak, és a pontozók ígéretet tettek arra, hogy azt az egy tizedet "jóváírják" a dunaújvárosi tornásznak, aki azonban a teljes bizonytalanságban folytatta a viadalt.

Talajon a két Európa-bajnoki újonctól, Gál Róberttől és Király Rolandtól vártuk a "húzópontszámokat", és míg Gál egy aprócska kilépésen kívül jól teljesített, Király, aki nem csinálta meg az egyik speciális elemet, a csapat első hibáját követte el.

Sajnos, a következő rontás is hamar érkezett. A nyújtón remek (9.437) gyakorlatot produkáló Pánczél Miklós ugyanis lólengésben lecsúszott a lóról. Hogy mi zavarhatta meg a dunaújvárosi tornászt, nem tudni, de az tény, hogy az egyik német tévétársaság operatőre több versenyzőnél, így Pánczélnál is zavaróan közel lógatta be mozgatható kameráját.

A nyújtóbonyodalmak miatt kellően felpaprikázódott Supola Zoltán még lólengésben szeretett volna finálés helyet kiharcolni magának, és meggyőző gyakorlatát 9.550-re értékelték a pontozók. Vagyis újabb "necces", bent is vagyok, kint is vagyok eredménnyel folytathatta a versenyt a magyar tornász.

És ekkor következett a számunkra talán legizgalmasabb szám, a gyűrű, amelyen - köszönhetően az Európa-bajnoki címvédő Csollány Szilveszternek - igen erős összeállításban léptek versenyzőink a szerhez.

Igaz, ekkor már két 9.7 fölötti pontszámot is "kiszórtak" a bírók. A bolgár Jordan Jovcsevnek 9.737-et mutattak fel, míg a görög Dimoszthenisz Tambakosz 9.712-t kapott a gyakorlatára.

Vagyis alaposan feladták a leckét Csollánynak!

A magyarok közül Gál Róbert kezdett, és valóban szép, anyagerős gyakorlatára 8.975-öt kapott, a gyűrűn ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes Király Rolandnál is "megcsúszott a ceruza" (9.462) - sajnos lefelé...

Nem véletlen, hogy a mindig jókedélyű szövetségi kapitánynak, Vereckei Istvánnak elkomorodott a tekintete.

Amikor Csollány Szilveszter az emelvényre lépett, több vaku is felvillant a háttérben. Nem véletlenül! Itt, Brémában sokan tudják, hogy a magyar versenyző a szer egyik aranyesélyese.

És hogy ezt miért nem vették észre egyes pontozók?

Rejtély!

Csollány hiába sorakoztatta fel a legtöbb erőelemet gyakorlatában, hiába állt úgy a gyűrű szára, akár a cövek, a magyar versenyzőt Jovcsev és Tambakosz mögé, a harmadik helyre sorolták!

A bolgár pontozó természetesen saját versenyzőjét erősítette, míg a horvát érthetetlen módon nyolc tizedet vont le a magyar tornász gyakorlatából...

Vagyis ismét nem bántak kesztyűs kézzel velünk...

Az "elúszáshoz" azonban nagyban hozzájárultak versenyzőink is. Ugrásban Király - aki leérkezésnél letette a kezét - és Gál - aki egyszerűen beleült gyakorlatába - is hibázott, míg korláton Pánczél újból leesett a szerről.

És öt rontással egy ilyen színvonalas kontinensviadalon nem lehet az elitcsoportban, vagyis a legjobb nyolc között maradni.

Megtapasztalták ezt a franciák is, akik két évvel ezelőtti aranyérmük után nem tudtak a dobogóra kerülni. Elsősorban az egyéni összetett címvédője, Dimitri Karbanenko miatt, aki a gyűrűn óriásit hibázott. Az első helyet ezúttal a nagy rivális oroszok vitték el, s nagy meglepetésre a románok - akik közül Marius Urzica lólengésben 9.800-zal a verseny legmagasabb pontszámát kapta - megelőzték az ukrán csapatot a dobogón.

A viadal végén kiderült, hogy a magyaroknak is lehet okuk az örömre.

Supola Zoltán egy tizedét ugyanis valóban megadta a versenybíróság, és így a nyújtón világbajnoki ezüstérmes tornász az ötödik helyen kvalifikálta magát a vasárnapi szerenkénti döntőbe.

A szövetség válogatási elve szerint ez azt jelenti, hogy Csollány Szilveszter mellett Supola Zoltán utazhat a sydneyi olimpiára.

Felnőtt és ifjúsági férfi Európa-bajnokság, Bréma. Felnőttek. Csapatverseny. Európa-bajnok: Oroszország (Alekszej Nyemov, Alekszej Bondarenko, Jevgenyij Podgornij, Makszim Alesin, Jurij Tyihonovszkij) 171.071, 2. Románia (M. Urzica, I. Suciu, R. Orzata, M. Dragulescu, D. Petcu) 170.844, 3. Ukrajna (O. Beres, O. Szvetlicsni, R. Zozulia, V. Pereskura, R. Mieziencev) 170.608, 4. Franciaország 167.883, 5. Németország 167.832, 6. Bulgária 167.358, ...11. Magyarország (Supola Zoltán, Csollány Szilveszter, Király Roland, Gál Róbert, Pánczél Miklós) 164.421

(Mivel nem volt olyan magyar, aki mind a hat szeren indult volna, így a szombati egyéni összetett versenyben csak az ifjúsági Szerémi Tamásnak szurkolhatunk.)

Szakszavak

"A horvát pontozó azt mondta, hogy elnézte a gombot, abban meg már a verseny előtt biztos voltam, hogy a bolgár bíró Jovcsevet támogatja. A torna ilyen sportág! A tiencsini világbajnokságon a hetedik helyen kerültem be a döntőbe, és végül ezüstérmes lettem, tehát nincs okom az aggodalomra. Ráadásul úgy érzem, hogy ennél a teljesítménynél jobbat is tudok. Csak nehogy megint elnézze valaki a gombot..."

Csollány Szilveszter, aki gyűrűn a harmadik helyen jutott be a döntőbe.

"Ez olyan volt, mint egy rémálom! A nyújtón alaposan felment a pumpám, és az volt a legrosszabb, hogy nem tudtam, mire számíthatok. Amikor a verseny vége felé Karácsony István beszólt, hogy nyújtón az ötödik helyen állok, fél szemmel már azt figyeltem, nehogy kiszorítsanak. Most nagyon boldog vagyok, főleg azért, mert ezzel a döntős hellyel utazhatok az olimpiára!."

Supola Zoltán, aki nyújtón megkapta az egy tizedet, és így az ötödik helyen jutott be a döntőbe.

"Csollány Szilveszter és Supola Zoltán teljesítményét leszámítva egyáltalán nem vagyok elégedett! Öt rontásnak nem lehet becsúsznia egy Európa-bajnokságon, főleg akkor nem, amikor érezhető, hogy nem vagyunk népszerűek a bíróknál. Véleményem szerint Supi lólengésben alacsonyabb pontszámot kapott, ám a legszembetűnőbb a gyűrű volt. Remélem, vasárnapra azért megkedvelnek bennünket a bírók..."

Vereckei István, szövetségi kapitány, aki rengeteget bosszankodott az Eb második napján.

Lipiczky Ágnes helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.05.27



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000