FONTOS


 

Az olimpiai válogatók második állomása következik
Gécsek már Sydneyben érezheti magát


Gécsek Tibor és Kővágó Zoltán már ezen a hétvégén megszerezheti az olimpiai csapattagságot. Kalapácsvetőink és diszkoszvetőink számára ugyanis szombaton rendezik meg a második olimpiai válogatóversenyt, az előbbiek a nizzai Grand Prix-viadalon, az utóbbiak a Szilágyi úti pályán mérik össze tudásukat.

Mindkét versenyszámban négy olyan atlétánk van, aki esélyes arra, hogy bekerüljön a Sydneybe utazó csapatba, de a szabályoknak megfelelően csak hárman-hárman képviselhetik színeinket. Ezért a szövetség négy versenyből álló válogatót írt ki számukra, s a sorozat minden állomásán helyezésüknek megfelelően négy-három-kettő-egy pontot kapnak. Összesen tehát negyven pontot oszthatnak szét egymás között, s ez azt jelenti, hogy ha az első versenyen győztes Gécsek, illetve Kővágó szombaton megismétli a diadalát, már nyugodtan alhat. Ebben az esetben ugyanis mindkettőjüknek nyolc-nyolc pontja lesz, vagyis ha a két hátralévő két válogatón -- a július 22-i budapesti meghívásos versenyen és egy héttel később az országos bajnokságon -- csak az utolsó (4.) helyet szerzik meg, akkor is tíz-tíz pontot gyűjtenek. A végső sorrendet azonban úgy határozzák meg, hogy minden atléta elveszti a legrosszabb helyezéséért járó pontjait, így a vizsgált esetben Gécsek és Kővágó kilenc-kilenc ponttal kerülne a rangsorba. Mivel ebből a kilencből nyolcat két győzelem "hoz", ellenfeleik közül valakinek a végelszámolásnál mindenképpen kilencnél kevesebb pontja lenne, vagyis hét végi győzelme esetén sem Gécsek, sem Kővágó nem lehet kieső (azaz itthon maradó). A többi érdekelt: kalapácsvetésben Annus Adrián, Kiss Balázs, Németh Zsolt, diszkoszvetésben Fazekas Róbert, Máté Gábor, Varga Roland.

A külföldi válogatóversenyek tartogattak számunkra meglepetéseket. Mert ki gondolt arra, hogy a zágrábi Grand Prix-viadalon, amely a kalapácsvetők számára válogató volt, Németh Zsolt nem kerül az első nyolc közé, így nem lesz - a többiekhez hasonlóan - hat dobása. Arra meg végképp nem számítottunk, hogy a nizzai GP-n selejtezőt is rendeznek, és annak is lesz egy magyar "áldozata". Márpedig ez történt. Kiss Balázs nem jutott a szombat esti fináléba, így ezúttal csak egy pontot gyűjtött a válogatón.

Gécsek Tibor viszont már biztos olimpiai résztvevő. A második válogatót is megnyerte, ez pedig azt jelenti, hogy három legjobb versenyén gyűjtött pontjainak száma nem lehet kilencnél kevesebb, és mivel két győzelme van, biztos, hogy lesz olyan ellenfele, aki nála kevesebb pontra tesz szert. Egyébként Nizzában Gécsek minden kísérlete jobb volt, mint a versenyben maradt másik két magyaré, a legjobbját (79.49) harmadikra érte el. Annus Adrián ugyancsak biztosan előzte meg Németh Zsoltot, hiszen egy kilépett kísérletén kívül mind az öt dobása nagyobb volt Németh legjobbjánál. Annus küzdeni tudása is dicséretet érdemel, hiszen hatodikra érte el legjobbját (78.15), aminél idén még nem dobott nagyobbat. Németh Zsolt 75.20-szal fejezte be a versenyt, így ő két pontot, Annus hármat, Gécsek négyet könyvelhet el.

"Ezen a versenyen is a válogató volt a legfontosabb, mert így nyolc pontom van, tehát már matematikailag is olimpiai csapattag vagyok - nyilatkozta az MTI-nek az Európa-bajnok Gécsek Tibor. - Akartam egy nyolcadik méter fölöttit is dobni, de engem nagyon megzavart, hogy a bírók sokat hibáztak. Nyolc versenyző két óra alatt fejezte be a versenyt, ez rengeteg idő. De a lényeg, hogy huszonegy nap idegeskedést és feszültséget megspóroltam, mert az utolsó válogató július 29-30-án lesz."

A második válogató után a kalapácsvetők versengését Gécsek nyolc ponttal vezeti, Annusnak öt, Kissnek négy, Némethnek három pontja van. A Grand Prix-versenyben ezzel az eredménnyel Gécsek a harmadik helyet szerezte meg, Annus hatodik, Németh nyolcadik lett.

Nemzeti Sport, 2000.07.09.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000