FONTOS


 

Médiahajó

BALOGH GÁBOR világbajnok öttusázó. A 23 éves sportolót már néhány éve Balczó-utódként emlegetik, a sportág nagy tehetségének tartják. Hogy méltán, azt junior világ- és Európa-bajnoki aranyérmei, valamint a tavalyi felnőtt vb-n elért hatodik helyezése bizonyította. Eddig. Idén ugyanis felért a csúcsra. A júliusi budapesti világbajnokságon háromszor állhatott fel a dobogó tetejére -- az egyéniben aratott sikere azt jelenti, hogy tíz év után újból magyar világbajnoka van a sportágnak.


DáVID KORNéL válogatott kosárlabdázó. A 28 esztendős erőcsatár jó néhány éve elismerten a legjobb magyar játékos. Négyszeres magyar bajnok, kétszer a Honvéd, két alkalommal pedig az Albacomp színeiben. Idén, nem utolsósorban az ő remek teljesítménye révén, harminc év után újra kijutott az Európa-bajnokságra a magyar férfiválogatott. Elsősorban azonban az tette híressé, hogy szerződést kapott az észak-amerikai profiligában, az NBA-ban, ahol ötven mérkőzésen lépett pályára a Chicago Bulls csapatában.


GÜTTLER KáROLY Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, volt világcsúcstartó. A nagy öreg. Tizenegy éve, a szöuli olimpián tette le névjegyét, 100 m-es mellúszásban egy századdal szorult a második helyre. Szöul óta a világ legjobb mellúszói között jegyzik. Kilencvenháromban, a sheffieldi Európa-bajnokságon világcsúcsot úszott 100 mellen, természetesen ő nyerte az Európa-bajnokságot. Mindenki szereti, mindenki elismeri, közhelyszerűen hangzik, de így van, valódi sportembert tisztelhetünk benne. Harmincegy évesen sem adja alább, az isztambuli Eb-n bronzérmet nyert 50 m mellen.


KOVáCS ÁGNES világbajnok és ötszörös Európa-bajnok mellúszó, Kiss László tanítványa. Négy éve, a bécsi Eb-n robbant be az élvonalba, akkor még "csak" bronzérmet nyert 100 m mellen. Azóta viszont megállíthatatlan. Két éve, a sevillai Európa-bajnokságon két aranyat nyert, idén júliusban pedig az isztambuli kontinensbajnokságon triplázott. Európában egyeduralkodó, de a világ úszósportja is retteghet tőle, tavaly a perth-i világbajnokságon megnyerte a 200 m-es mellúszást. és még csak tizennyolc éves.


KOVáCS ISTVáN ökölvívó, akit aligha kell bemutatni. A magyar sport egyik legfényesebben ragyogó csillaga, aki amatőr bokszolóként nyert olimpiai bajnokságot (1996 -- Atlanta), két világbajnokságot (1991 -- Sydney, 1997 -- Budapest), ugyancsak két Európa-bajnokságot (1991 -- Göteborg, 1996 -- Vejle). Kokó -- aki a napokban ünnepelte 29. születésnapját -- a magyarországi világbajnokság után a profik táborába lépett, és a hamburgi Universum Box Promotion színeiben néhány hónapja éppen Budapesten szerezte meg a kisvilágbajnoki címet.


SITI BEA a Dunaferr SE 26 éves, 74-szeres válogatott kézilabdázója. Kitűnő csapatember, az utóbbi években elért eredményei önmagukért beszélnek. A remek irányító az 1997--98-es idényben veretlenül nyerte a Dunaferr SE-vel az NB I-et, a bajnoki címüket a következő szezonban megvédték. Kétszeres Magyar Kupa-győztes, az európai kupákból nyert már City-kupát, EHF-kupát, idén májusban pedig a Bajnokok Ligáját is elhódította a csapatával. A válogatottal szerzett már ezüstérmet vb-n, 1998 decemberében pedig Eb-bronzérmet.


VERECKEI ÁKOS világ és Európa-bajnok kajakozó. A 21 éves csepeli sportoló még mindig nagyon fiatal, de már 1997-ben, a kanadai világbajnokságon is aranyérmet szerzett. Ugyanígy tett tavaly Szegeden, amikor az egyik legrangosabb számban K I 500 m-en győzött. Idén is hallhatta már a Himnuszt: Európa-bajnok lett. A győzelem a célja a jövő heti milánói világbajnokságon is. Még hosszú éveken át ott lehet a sportág legjobbjai között.


VöRöS ZSUZSANNA világbajnok öttusázó. A 22 éves székesfehérvári versenyző -- bár csak idén lépett be a felnőtt korosztályba -- már évek óta bizonyít nemcsak a juniorok, hanem a felnőttek között is. A junior világ- és Európa-bajnoki győzelmek után tavaly ezüstérmet szerzett a "nagyok" világbajnokságán, majd idén a budapesti vb-n aratott győzelmével a magyar női öttusasport első világbajnoki címét szerezte meg.


GéCSEK TIBOR világbajnoki bronzérmes (1993, 1995), Európa-bajnok (1998), Európa-bajnoki ezüstérmes (1990). A kalapácsvető 1998-ban tért vissza, ebben az esztendőben megnyerte az Európa-bajnokságot (Budapest), a Grand Prix-döntőt (Moszkva) és a Világkupát (Johannesburg), valamint 83.68 méteres dobásával az első helyen végzett a világranglistán. Az idén is hasonlóan jó szereplésben bízik a sevillai világbajnokságon.


ILLéS BéLA magyar bajnok (1992--93 -- Kispest; 1996--97 -- MTK; 1998--99 -- MTK Hungária), ezüstérmes (1993--94 -- Kispest), Magyar Kupa-győztes (1997 és 1998 -- MTK), háromszoros gólkirály (1993-94 -- 17 gól; 1996--97 -- 23 gól; 1998--99 -- 22 gól) labdarúgó. Eddig ötvenszer szerepelt a válogatottban (12 gólt szerzett), a jelenleg aktív magyar labdarúgók közül 123 bajnoki találattal a legeredményesebb. 1999-ben az "év labdarúgója" címet nyerte el. Az MTK-val szeretne bekerülni a Bajnokok Ligája-döntőbe, és itthon megvédeni a bajnoki címet.


KIRáLY GáBOR klubjával, a Hertha BSC-vel bronzérmes a Bundesligában (1998--99), a Ran szerint tavaly az "év kapusa" a német élvonalban. A Haladással az 1994--95-ös idényben bajnokságot nyert az NB II Nyugati csoportjában. A magyar válogatott kapuját eddig 12-szer őrizte. A Hertha BSC-vel jó esélyei vannak arra, hogy bejusson a BL mezőnyébe.

Nemzeti Sport 1999.augusztus 19.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000