FONTOS


 

Kétszáz magyar sportoló Sydneyben

Az előkészítő bizottság munkájáról, az egyes részterületek időszerű kérdéseiről dr.Török Ottó igazgató, Babati Lajos, Köpf Károly és Nagy Zsigmond titkárok, valamint dr. Martos Éva, az OSEI főigazgató-helyettese tájékoztatta a megjelenteket.

- A MOB részletes értékelésre kérte fel a szövetségeket. Előre megfogalmazott kérdésekre vár választ, így elsősorban a formaidőzítés tapasztalataira kíváncsi. Arra akarja ösztönözni a szövetségeket, hogy minden, olimpiára készülő versenyzőnek egyéni programot dolgozzanak ki a sikeres szereplés érdekében. Egyébként formálódik a csapat, mintegy kétszáz magyar sportoló indulása várható, feltéve, ha a férfi vízilabda- és a női kézilabda- mellett további csapatok is megszerzik a részvétel jogát.

- A kiutazással kapcsolatos előrehaladott tárgyalások ellenére sem írták alá a szerződést a Lauda Air légitársasággal. A csapat menetrendszerű gépekkel szeptember elsejétől több részletben utazik el, a két nagyobb csoport szeptember 7-én és 12-én indul Bécsből Sydneybe. Az aranygép október 3-án érkezik haza, az első csoport már szeptember 23-án visszaindul.

- A szakszövetségek a rendelkezésre álló 181 millióból eddig csak 90 milliót költöttek el, ennyire nyújtottak be számlát, amit a MOB azonnal kiegyenlített. Az ISM rendelkezésre bocsátotta az OSEI-nek ígért 30 millió forintot, ezzel a sportegészségügy gondjai megoldódhatnak. Folyik a jövő évi költségvetés előkészítése. Az olimpiai felkészülés és részvétel kiadásai - mint erről Felleg Bernadett , az ISM képviselője beszámolt - külön sorban szerepelnek a költségvetésben. Az összeget még nem hagyták jóvá, de az állam az olimpiai részvételt kiemelten kezeli. Abban is bízni lehet, hogy a sportminiszter által korábban kilátásba helyezett 62 milliós többlettámogatás hamarosan valóság lesz.

- A sportolók előzetes nevezése, akkreditálásának kezdete március 1., lezárása június 1. A név szerinti nevezés határideje 2000. augusztus 25. Az akkreditáció előkészítése első alkalommal elektronikus úton történik, amire a MOB technikailag is felkészült. A szervezők által Budapestre küldött akkreditációs lapok vízumként is szolgálnak, amit az Ausztráliába történő belépéskor hitelesítenek. Ezzel meggyorsul az akkreditáció, ami korábban fél napokat is igénybe vett.

- A Sportkórházban a válogatott keretek tagjai ez évben 980 alkalommal jelentkeztek általános vizsgálatra. Az előzetes bejelentésnek köszönhetően a terheléses diagnosztikai vizsgálatok is zavar nélkül folynak. A táplálkozási tanácsadásra egyre többen jelentkeznek. Nagy az igény a pszichológusokra, ám anyagiak miatt csak két szakembert foglalkoztathatnak. Aggasztó, hogy az élversenyzők elhanyagolják a fogaikat, noha a Sportkórházban ingyenes kezelésre jogosultak.

- A Gerevich-alapítvány az év második felében 800 milliót fordít sport-ösztöndíjakra. Eddig 429 versenyzővel és 324 szakemberrel kötöttek szerződést. Várják a kajak-kenu, a kézilabda- és a vitorlásszövetség javaslatait. A jövőben további száznegyven személy részesül támogatásban.

- A szeptember 21. és 25. között rendezendő hagyományos csapatvezetői értekezleten a MOB képviseletében Babati Lajos és Nagy Zsigmond titkárok vesznek részt. Dr. Török Ottó igazgató a szükséges szerződések, többek között a kajak-kenu versenyzők szálláshelyével megkötendő megállapodások aláírására néhány napra utazik el az olimpia városába.

Nemzeti Sport 1999. szeptember 7.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000