FONTOS


 

Egy év múlva rajt Sydneyben
"Minden idők legnagyobb olimpiáját rendezzük meg"


- Az ausztrál emberek és személy szerint ön miként emlékezik a magyar sportolók melbourne-i szereplésére?


Dr. Mark Higgle: "A létesítmények többsége egy évvel az olimpia előtt készen áll"
- Köszönöm a kérdést, mert erre mindenképpen kitértem volna, hiszen a szabadságharc bukása után a Magyarországról bizonytalan hírekkel rendelkező sportolók helytállása Ausztráliában valóságos legenda lett. Mi azóta is hősökként tiszteljük, nagyra tartjuk a remek magyar sportolókat. én ugyan csak az olimpia utáni évben születtem, de szüleim mindent részletesen elmeséltek. Tájékozott vagyok a vérfürdővel véget ért magyar-szovjet vízilabdamérkőzésről is. Mindez különben jórészt annak köszönhető, hogy akkor, az Ausztráliában rendezett első olimpián mutatkozott be a televízió. Naponta többórás közvetítést sugároztak, a fél ország a képernyő előtt ült. így a kiváló magyar sportolók szereplése is rendkívüli visszhangot váltott ki.

- Hogyan várja Ausztrália ma a világ legjobb sportolóit?

- Lelkesen, és kiválóan felkészülten. Brisbane és Melbourne sikertelen próbálkozása után Sydney végre megkapta a rendezés jogát. új-Dél-Wales fővárosa a központi kormányzat segítségével és támogatásával fáradságot, pénzt nem sajnálva készül. Reméljük, hogy az erőfeszítéseket siker koronázza majd. Minden eddiginél nagyobb, és állítom, esztétikailag is csodálatos nagy stadiont építettünk. A létesítmények többsége egy évvel az olimpia előtt készen áll. Csak kisebb simítások, átalakítások vannak hátra. Minden idők legnagyobb olimpiáját rendezzük meg. A háromszáz bajnoki címért nem kevesebb mint kétszáz ország tízezer-háromszáz versenyzője küzd majd. Az előkészületeket, a versenyszínhelyeket tekintve nagyon remélem, hogy a résztvevők elégedettek lesznek a házigazdákkal.

- Azt tartják, hogy egy-egy olimpiát rendező város húsz-huszonöt évvel megelőzi korát, dinamikusan fejlődik, komoly hasznot húz a játékokból. így lesz ez Sydneyben is?

- A város máris nagyon sokat fejlődött. A Homebush csaknem kész olimpiai falu, a város egyik legkorszerűbb lakónegyede lesz. A lakások jó része máris gazdára talált. Megépült a belvárost és az Olimpiai Parkot összekötő gyorsvasút. Nehéz lenne pontosan megmondani az olimpia lebonyolítása érdekében létesített új munkahelyek számát. Egyben azt is reméljük, hogy a játékok idején sok turista látogat el Ausztráliába, fellendül az idegenforgalom, hiszen a szurkolók a sportversenyek mellett az országgal is ismerkednek majd. Mindez újabb befektetőket hozhat Ausztráliába. Az olimpia számtalan beruházását, előnyét egyszerűen lehetetlenség dollárra átszámítva megmondani.

- Milyen tanácsot adna a magyar sportolóknak és turistáknak?

- Nem hiszem, hogy tudnék olyan tanácsot adni, amit a közismerten kiváló magyar edzőktől még nem hallottak volna versenyzőik. A turistáknak pedig azt tanácsolnám, hogy az utazásukat mielőbb szervezzék meg. Az érdeklődés ugyanis óriási, a világ minden tájáról megrohanják a várost, s akik nem gondoskodtak időben szállásról és belépőjegyről, azokat csalódás érheti.

- Mivel tudna hozzájárulni a nagykövetség a magyarok sikeres szerepléséhez?

- Pontos, hiteles információkkal, naprakész tájékoztatással. Az interneten korábban csak angol nyelven jelentkeztünk, de néhány hónap óta már magyar tájékoztatást is adunk.

- A két távoli ország kapcsolatainak javításához milyen segítséget nyújthat a sport?

- Kapcsolataink most, az olimpiai játékok közeledtével örvendetesen bővültek. Csak az elmúlt hetekben öttusázóink, vízilabdázóink, fogathajtóink versenyeztek Magyarországon. Még több magyar vett és vesz részt Sydneyben az előolimpiai tesztversenyeken. Ismerkednek a pályákkal, körülményekkel és egyben Ausztráliával. A sport általában mindenkit érdekel, kapcsolatok kialakításában, barátságok kötésében csaknem utolérhetetlen forrás. De azt is reméljük, hogy az olimpia idején a magyar államférfiak és politikusok közül többen ellátogatnak hozzánk, így az államközi kapcsolatok is erősödnek.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 1999. szeptember 15.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000