FONTOS


 

Egy esztendő múlva megnyitó Sydney-ben
Ötkarikás "nyitány"


Az ausztrál nagykövetség teljes személyzete alaposan felkészült a rendkívüli eseményre, a fogadás színhelye azonban - már kezdetben kiderült - szűkösnek bizonyult. Dr. Mark Higgie, Ausztrália nagykövete és dr. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminszter nagysikerű fogadást adott az "auszik" Szabadság-hegyi rezidenziáján abból az alkalomból, hogy pontosan egy év múlva, 2000 szeptember 15-én Sydneyben az ünnepi megnyitóval megkezdődnek az ötkarikás játékok. A vendégek sorában ott láthattuk az éppen Ausztráliába, a Világkupára készülő, friss Európa-bajnok vízilabdacsapatunk tagjait dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány vezetésével - alig győzték fogadni a gratulációkat - és természetesen örvendetesen magas számban jöttek el azok is, akik már nyertek olimpiai aranyat Ausztráliában, az 1956. évi melbourne-i játékokon, így a szintén vízilabdázó dr. Kárpáti György, Markovits Kálmán, Hevesi István, Jeney László, a tornász hölgyek között Lemhényiné Tass Olga (férje, a Helsinkiben aranyat nyert Lemhényi Dezső, a népszereű "Butykó" oldalán), Kertész Alíz és Köteles Erzsébet.

Ott volt ötszörös olimpiai úszó bajnoknőnk, a nemrégiben visszavonult Egerszegi Krisztina is, akiről egyébként utcát neveztek el a sydneyi olimpiai faluban, az újdonsült világbajnoki ezüstérmes kalapácsvetőnk, Németh Zsolt, tornász kiválóságunk, Supola Zoltán és még és még folytathatnánk a sort, de nem hiányozhattak hajdani labdarúgó aranycsapatunk olimpiai bajnok játékosai sem, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő.

Bevezetőjének magyarul elmondott részében dr. Mark Higgie nagykövet elismerését és köszönetét fejezte ki a még számára is meglepően erős érdeklődésért, majd elmondta, ezzel a fogadással egyidőben szerte a világon hasonló eseményeket rendeznek az ausztrál külképviseletek, hogy emlékeztessenek: egy év múlva kezdődik Sydneyben az olimpia. Ausztrália roppant büszke arra - emelte ki -, hogy az Egyesült államok mellett a második a világon, ahol a második világháborút követően immár a második nyári ötkarikás játékoknak adhat otthont, amely ráadásul az előjelek szerint minden korábbit felülmúl majd.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter köszöntő szavai között hangsúlyozta azt a fokozott gondoskodást, amellyel a kormányzat az olimpiai előkészületek ügyeit kezeli, külön köszöntötte a fogadáson megjelent világhírű sportolókat, köztük nyomatékkal azokat, akik az 1956-os játékokon nem mindennapos nehezítő körülmények ellenére remekül helytálltak.

A Westel "kapcsolat" jóvoltából ezt követően rögtönzött beszélgetés fültanúi lehettek a fogadás résztvevői, Sydneyből Vajda László, a szervező bizottság munkatársa - a MOB korábbi nemzetközi titkára - számolt be az olimpiai előkészületek megnyugtató állásáról.

Befejezésül dr. Aján Tamás, a MOB főtitkára szólt, aki egyenesen a Ferihegyi repülőtérről jött, Dél-Afrikából, az Afrikai Játékok megnyitójáról érkezett, ahol, mint említette, Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke személyesen adta át a fekete földrész mintegy 53 országa sportvezetői számára az Sydney olimpiára szóló meghívást. Dr. Aján Tamás köszönetet mondott a nagyvonalú fogadásért, majd átnyújtotta az ausztrál nagykövetnek a MOB érdemérmét.

(gallov)Nemzeti Sport, 1999. szeptember 7.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000