FONTOS


 

Sydneyben gond van a jegyekkel
A magyar "sikersportágakra" senki sem kíváncsi


Az MTI helyszíni értesülése szerint a sydneyi olimpiai belépőjegyek elosztása egyre mélyebb válságba taszítja az ausztrál szervezőbizottságot (SOCOG).

A jegyigénylőknek mintegy egynegyede "üreset markolt" a sorsolással végrehajtott elosztásban, egy másik jelentős hányada pedig csak kis részét, többnyire töredékét kapta meg annak, amit kért, és amiért súlyos dollárezreket fizetett ki előre. Most majd következik az eddiginél is bonyolultabb felvonás: visszafizetni a pénzt azoknak, akik hoppon maradtak.

Végre azt is nyilvánosságra hozták, hogy milyen szempontok alapján történik a jegyek nagy részének az elosztása. Az ausztrál nézőknek az összes belépők 36.5 százalékát tették félre, míg a nemzeti olimpiai bizottságoknak, valamint a külföldi nézőknek 8-8 százalék jut. Jelentős mennyiséget, 15.5 százaléknyit szánnak iskoláknak, társadalmi és jótékonysági szervezeteknek, s 11 százalékot kapnak az ausztrál szponzorok.

Nem okozott semmilyen meglepetést, hogy az úszóversenyek jegyei a legkeresettebbek: az összesen 82 125 darab belépő mind egy szálig elkelt. A nyitó- és a záróünnepségre sem maradt egy biléta sem, és hasonló módon már minden jegy elfogyott a kerékpárversenyekre, a díjugratásra és az összes tornaeseményre. A többi sportágra még van bőven jegy, és ezekre most egy második hullámban lehet "pályázni", természetesen ismét a jegyárak előzetes befizetése mellett.

Azoknak, aki a magyar sikersportágakat a helyszínen kívánják megtekinteni, jó hír: rengeteg jegy van még a vízilabdára, vívásra, öttusára és kajak-kenura. A házigazdákat a jelek szerint nem izgatja túlzottan a birkózás sem: az 58 400 jegyből még majdnem 45 ezer keres gazdát. Főleg a kötöttfogású, azaz a görög-római birkózással szórakozik a helyi sajtó, mert -- írják -- egyesek azt hiszik, hogy ennek keretében majd görögök meg olaszok esnek egymásnak a porondon.

Nemzeti Sport 1999. október 12.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000